آیا شما احساس گناه می کنید که فرزندان خود را به مهد کودک میفرستید در حالی که خودتان به کار در خانه مشغول هستید؟ از اینکه کسب و کار شما رونق گرفته در حالی که این همهگیری بسیاری را به ورطه فقر و نابودی کشانده است، احساس گناه دارید؟ خودتان را نمیبخشید که نمیتوانید به دیدار والدین خود بروید یا نتوانستهاید در مراسم خاکسپاری نزدیکان و دوستان بروید؟
شاید نتوانید این واقعیت را که احساس گناه میکنید کنترل کنید اما میتوانید نحوه پاسخگویی به آن را کنترل کنید. در اینجا چند استراتژی برای کنترل احساس گناه در طول بیماری همهگیر آورده شده است:
۱. گناه را تصدیق و قبول کنید
گناه یک احساس عادی و سالم است. تجربه آن هنگامی که به شخصی صدمه زدهاید یا اشتباهی مرتکب شدهاید نشانه خوبی است - این بدان معناست که شما وجدان دارید. اما گاهی اوقات، ممکن است یک احساس گناه غیرضروری داشته باشید. به یاد داشته باشید که انرژی خود را برای مبارزه با احساس گناه یا فکر کردن به اینکه «من نباید چنین احساسی داشته باشم» هدر دهید. نادیده گرفتن آن یا حتی تلاش برای سرکوب آن کارساز نیست. در عوض، به احساسات خود توجه کنید و آن را تصدیق کنید. روی احساستان یک اسم بگذارید مطالعات نشان میدهد که برچسب زدن به احساسات می تواند شدت آن را در شما کمرنگتر کند. پذیرفتن احساسات خود، باعث آزاد شدن قدرت مغز می شود. پس به جای هدر دادن انرژی برای احساس گناه، احساسات خود را بشناسید و سعی کنید به جلو حرکت کنید.
۲. رفتار خود را کنترل کنید
گناه احساس ناراحتی به همراه دارد. بنابراین وقتی آن را تجربه میکنید، ممکن است وسوسه شوید هر اقدامی برای بهتر شدن اوضاع انجام دهید. اما اگر مراقب نباشید، اقدامی که برای رفع گناه خود انجام میدهید ممکن است سالم نباشد. به عنوان مثال، اگر احساس گناه کنید که بچههای شما بیحوصله و تنها هستند، ممکن است وسوسه شوید و به آنها کوکی، بستنی یا چیپس بدهید تا روحیهشان را بیشتر کند. اگرچه خوردن هر از چندگاهی این خوراکیها اشکالی ندارد اما شما با تکرار این کار، به آنها اجازه خوردن غذای بیارزش را دادهاید. در نهایت، ممکن است حتی به دلیل تغذیه ناسالم آنها احساس گناه بیشتری داشته باشید.
۳. داستانی را که خودتان تعریف میکنید، تغییر دهید
داستانهایی که به خودتان میگویید - و نحوه تنظیم رفتارهای شما - تفاوت زیادی در احساس شما ایجاد میکند. اگر فکر میکنید، «من یک شخص وحشتناک هستم که به والدینم کمک نکردم»، حالتان بد خواهد شد. اما اگر به خود یادآوری کنید، «من در حال حاضر با دور ماندن از آنها، بهترین کاری را که میتوانم، انجام میدهم»، ممکن است کمی بهتر شوید. به داستانی که برای خود تعریف میکنید توجه کنید و از خود سوال کنید که آیا روش دیگری برای بررسی وضعیت وجود دارد. ممکن است کمی تغییر در نحوه تفکر، بتواند به شما کمک کند تا احساس بهتری داشته باشید.
۴. شفقت را تمرین کنید
گفتگوی شخصی شما تفاوت زیادی در احساس شما ایجاد میکند. بخاطر داشته باشید که هیچ پاسخ درست یا غلطی در مورد چگونگی مدیریت یک وضعیت در وسط یک بیماری همهگیر وجود ندارد. تنها کاری که میتوانید انجام دهید این است که با اطلاعاتی که در اختیار دارید بهترین تصمیم را بگیرید. مهم است که برای خود شفقت به خرج دهید، انتقاد شدید از خود را کنار بگذارید و یاد بگیرید با خود مهربانتر باشید.
یک روش عالی برای تمرین شفقت این است که از خود بپرسید، «به دوستی که چنین احساسی داشته باشد چه میگویم؟» به احتمال زیاد شما در این موقعیت، مهربان باشید و این جمله حمایتی را بگویید: «تو بهترین کاری را که میتوانی انجام میدهی، همه ما اشتباه میکنیم.» یا «کار اشتباهی نکردی. ما در وسط یک بیماری همهگیر قرار داریم.» حالا سعی کنید با همان نوع مهربانی و عطوفت به خود پاسخ دهید.
در این زمینه بخوانید:
۵. مراقب خودتان باشید
اگر از خود غافل شوید، داشتن احساس خوب نسبت به خود و نحوه مدیریت اوضاع غیرممکن میشود. به رژیم غذایی، خواب و میزان فعالیت خود توجه کنید. اگر میخواهید از سلامت عاطفی برخوردار باشید، مراقبت از بدن مهم است. همچنین، به کارهایی که انجام میدهید نگاهی بیندازید. آیا به یک سرگرمی مشغول هستید؟ آیا برای انجام کارهایی که دوست دارید وقت میگذارید؟ آیا برای خودتان وقت میگذارید؟ بدیهی است که مراقبت از خود ممکن است در طی همهگیری کمی متفاوت باشد. شاید نتوانید با دوستانتان دیدار کنید یا در کلاسهایی که از آنها لذت میبرید، شرکت کنید. اما مهم است که به دنبال استراتژیهای جایگزین باشید که به شما کمک میکند بهترین حالت را داشته باشید.
به خاطر داشته باشید که بسیاری از افراد در حال حاضر احساس گناه غیرضروری میکنند. صحبت با دوستان و اعضای خانواده که شما را درک میکنند، میتواند کمککننده باشد. اگر علیرغم تلاش خود، هنوز احساس گناه زیادی دارید یا در عملکرد شما اختلال ایجاد میکند، به دنبال کمک حرفهای باشید. گفتگو درمانی ممکن است به شما کمک کند تا احساس بهتری داشته باشید. یک متخصص بهداشت روان میتواند به شما کمک کند تا افکار، احساسات و رفتارهای ناشی از احساس گناه خود را برطرف کنید و احساس بهتری داشته باشید.
منبع: very well mind
نظر شما