گاهی یافتن درمانگر و درمان مناسب همیشه آسان نیست، به خصوص اگر در پایین ترین سطح احساسی قرار داشته باشید. کافی است جستوجویی در اینترنت داشته باشید تا با یک لیست بلند بالا از درمانگرها و سبکهای مختلف کاری آنها و البته کلی اصطلاحات و کلمات اختصاری روبهرو شوید.
پیش از این که بیشتر وارد بحث شویم، یادآور شوم که درمان تنها مختص کسانی که دچار اختلال سلامت روان هستند، نیست. یک درمانگر میتواند به شما در لحظات چالش برانگیز یا حل مشکلات روابط زناشویی که گاهی به جدایی میانجامد یاری برساند. در واقع، درمانگر درستترین گوش شنوایی است که میتوان با او دردِ دل کرد.
یک درمانگر مناسب انتخاب کنید
شما باید بسته به نوع نیاز و مشکلی که دارید، درمانگر مناسب خود را انتخاب کنید. ابتدا لازم است کمی در باره این موضوع تحقیق کنید. سادهترین راه، جستوجو در اینترنت و آشنایی کلی با مشکلات روانی و سبکهای درمان است. گاهی دوستان و آشنایان میتوانند تجربیات خوبی در این زمینه داشته باشند و درمانگرهای موفقی را بشناسند، اما تنها در صورتی که احساس ناخوشایندی در شما ایجاد نمیشود، از آنها راهنمایی بخواهید. فراموش نکنید که درمانگر مناسب شما فردی نیست که با او، آشنایی قبلی دارید. بسیاری از صحبتها در جریان درمان به خاطر همین آشنایی، سانسور میشود و مشکل به شکل واضح مطرح نمیشود.
ملاکهای انتخاب بهترین درمانگر برای شما، ترجیحات شخصی شما، میزان راحتی و آرامش در ارتباط با درمانگر، هزینه ویزیت و تخصص ارائه دهنده است.
از درمانگر سوال کنید
پیش از اینکه در جلسات درمانی غوطهور شوید، یک سری اطلاعات کلی از مشکلات خود بیان کنید و این پرسش را مطرح کنید که آیا مراجع دیگری با این مشکلات داشته یا خیر؟ از او بخواهید نحوه درمان و میزان موفقیتش در مورد مرجع مشابه شما را شرح دهد. در نهایت از او بخواهید که روند درمان و رفع مشکلات شما را به طور کلی شرح دهد.
هزینه درمان چقدر است؟
اگر به هر دلیل، محدودیتی برای خود در روند درمان دارید، حتما در جلسه اول با درمانگر مطرح کنید. هزینه ویزیت هر جلسه درمان ممکن است مسئله بازدارندهای برای شما باشد، این موضوع را با درمانگر مطرح کنید تا او نیز در جریان محدودیت شما باشد. نکته مهم دیگری که باید قبل از شروع مشاوره بدانید، این است که درمانگر چقدر هزینه میگیرد؟ درصورتی که دغدغه مالی خود را بیان نکنید، شک نداشته باشید که در کل روند درمان، بخشی از فکر شما درگیر این موضوع خواهد بود و از کیفیت کار کاسته خواهد شد.
درمان میتواند گران باشد، اما گزینههای مقرون به صرفهای نیز وجود دارد. به طور معمول جلسات گروه درمانی با نرخ کمتری برگزار میشود. برخی از مراکز دولتی بهداشت روان نیز، با هزینه بسیار کم و گاهی رایگان به شما مشاوره میدهند.
در این زمینه بخوانید:
چه انتظاری از هر درمانگر میتوان داشت؟
آنچه در جلسات اتفاق میافتد، میتواند به نوع درمان بستگی داشته باشد. بسیاری از درمانگران عناصر رویکردهای مختلف را ترکیب میکنند. اما چیزی که شما باید بدانید این است که درمانگرهای مختلفی از نظر سطح علمی وجود دارند.
روانپزشکان: تعداد روانپزشکان نسبت به سایر درمانگر را محدود است به همین دلیل، معمولا گرانترین نرخ جلسات مشاوره را دارند. افرادی که نیاز به تجویز دارو دارند باید به روانپزشک مراجعه کنند. بنابراین حتما لوزمی ندارد که در صورت بروز مشکلات جزئی، خود را ملزم به مراجعه به روانپزشک کنید.
روانشناسان و مددکاران اجتماعی: روانشناسان معمولاً مدرک دکترای حرفهای یا تخصصی (PhD یا PsyD) دارند. مددکاران اما حداقل کارشناس ارشد هستند. باید بدانید که هر دو گروه برای درمان بیماریهای خاص روانی، مانند اضطراب و افسردگی آموزش دیدهاند و ممکن است از روشهای مختلف درمانی استفاده کنند.
مشاوران و درمانگران خانواده: مشاوران کسانی هستند که حداقل دارای مدرک کارشناسی روانشناسی هستند و از آنها در حل مسائل عمومی کمک میگیرند. مشاوران میتوانند شما را در حل مشکلات زناشویی، انتخاب شغل یا رشته تحصیلی و مسائلی از این دست راهنمایی کنند. درمانگران ازدواج و خانواده نیز حداقل دارای مدرک کارشناسی ارشد هستند. راهنمایی آنها به ویژه هنگامی که میخواهید شخصی را به عنوان شریک زندگی خود انتخاب کنید، بسیار مفید هستند.
نظر شما