طرز تهیه کشک زرد زابلی به روش اصیل سنتی

تهران - ایرنا - کشک زرد زابلی یکی از غذاهای بسیار خوشمزه و مقوی است که اصالت آن به استان سیستان و بلوچستان و شهر زابل برمی‌گردد. در اصل، کشک زرد از نوعی کشک خشک درست می‌شود و شبیه اشکنه است که با نان ترید شده سرو می‌شود.

گروه ایرنا زندگی - کشک زرد زابلی یکی از غذاهای بسیار خوشمزه و مقوی است که اصالت آن به استان سیستان و بلوچستان و شهر زابل برمی‌گردد. در اصل، کشک زرد از نوعی کشک خشک درست می‌شود و شبیه اشکنه است که با نان ترید شده سرو می‌شود. البته می‌توانید در این غذا از سیب زمینی، بادمجان و … هم استفاده کنید و برای صبحانه، ناهار و شام آن را سرو کنید. معمولا کشک خشک به صورت آماده تهیه می‌شود اما می‌توانید خودتان هم در خانه درست کنید. در این مقاله از سرویس آشپزی ما طرز تهیه کشک زرد زابلی، روش درست کردن کشک خشک زرد و نکات پخت و خوشمزه شدن کشک زرد زابلی را به شما آموزش خواهیم داد.

طرز تهیه کشک زرد زابلی در یک نگاه

برای تهیه کشک زرد زابلی اصیل، در یک قابلمه، پیاز نگینی شده را با روغن دنبه تفت دهید تا سبک و شیشه‌ای شود. سیر پوره شده و کشک خشک را هم اضافه کنید و تفت دهید. سپس آب جوش را اضافه کنید و هم بزنید تا کشک در آب حل شود.

به مدت ۱۰ دقیقه صبر کنید تا اشکنه کشک زرد کمی غلیظ شود و قوام پیدا کند. سپس آن را در کاسه سرو بریزید و با نان خشک یا تازه، ترید کرده و میل کنید.

شما می‌توانید مقدار مواد اولیه، جزییات و طرز تهیه کشک زرد زابلی را در ادامه این مطلب بخوانید.

مواد لازم برای تهیه کشک زرد خشک

دوغ ترش محلی (بدون گاز): ۲ کیلوگرم

بلغور گندم یا گندم آسیاب شده: ۵ کیلوگرم

سیر تازه: ۴۰۰ گرم

 زردچوبه: ۲۰۰ گرم

تخم گشنیز و شوید خشک: ۱۰۰ گرم

نمک: به مقدار لازم

مواد لازم برای تهیه کشک زرد زابلی

کشک زرد خشک: ۳ قاشق غذاخوری

پیاز (برای پیاز داغ): ۱ عدد بزرگ

روغن دنبه یا روغن حیوانی: ۱ قاشق غذاخوری

سیر (برای سیر داغ): ۱ حبه

آب جوش: ۱ لیوان فرانسوی دسته‌دار

فلفل سیاه و نمک: به مقدار لازم

نان خشک و سبزی خوردن: برای سرو با کشک زرد

مدت زمان آماده‌سازی مواد اولیه: ۱۰ دقیقه
مدت زمان مورد نیاز برای پخت کشک زرد: ۱۵ دقیقه

طرز تهیه کشک زرد زابلی به روش اصیل سنتی

مراحل طرز تهیه کشک زرد زابلی به روش اصیل سنتی

کشک زرد زابلی، یک غذای مقوی و سیرکننده است که هم به عنوان وعده صبحانه و هم ناهار و شام، در کمترین زمان ممکن می‌توانید درست کنید. برای درست کردن کشک زرد زابلی، مراحل زیر را به ترتیب دنبال کنید.

مرحله اول: پودر کشک خشک را آماده کنید

برای طرز تهیه پودر کشک زرد زابلی، در یک قابلمه، دوغ ترش محلی ساده را بریزید و به آن نمک، زردچوبه، پودر شوید و پودر تخم گشنیز را اضافه کنید. همه مواد را هم بزنید تا ادویه‌ها در دوغ، حل شوند. سیرها را پوست بگیرید و رنده یا در دستگاه غذاساز پوره کنید. سیرهای رنده شده را هم به دوغ اضافه کنید.

مرحله دوم: خمیر کشک زرد را درست کنید

برای طرز تهیه خمیر کشک زرد، آرد را بهتر است الک کنید. سپس آرد را به تدریج و طی چند مرحله به دوغ اضافه کنید. هر بار که آرد اضافه می‌کنید، با دست تمیز، آرد (گندم آسیاب شده) و دوغ را هم بزنید تا کاملا با هم ترکیب شوند. این کار را تا وقتی ادامه دهید که کل آرد با دوغ ترکیب شود و حالت خمیری بگیرد.

مرحله سوم: خمیر کشک زرد را خشک کنید

در ادامه طرز تهیه کشک خشک زرد، خمیر کشک زرد را به خوبی ورز دهید تا یکدست شود. سپس خمیر کشک را در یک دستمال تمیز نخی بگذارید آن را گره بزنید. دستمال را از جایی که کمی ارتفاع دارد، آویزان کنید. بهتر است خمیر را در فضای باز بگذارید که تهویه خوبی دارد. اجازه دهید آب اضافی خمیر، خارج شده و خمیر خشک شود.

مرحله چهارم: کشک زرد را در سینی پهن کنید

در زمان خشک شدن کشک زرد، هر ۵ روز یک بار یا هفته‌ای یک بار، کیسه را باز کنید و خمیر را تکان دهید تا به همه قسمت‌های خمیر، هوا برسد. حدود ۳ هفته طول می‌کشد که خمیر کشک زرد، خشک شود. سپس دستمال یا کیسه کشک زرد را باز کنید و کشک را در یک سینی بریزید و پهن کنید تا رطوبت باقی‌ مانده آن خشک شود.

مرحله پنجم: کشک زرد را پودر کنید

طرز تهیه کشک زرد زابلی به روش اصیل سنتی

کشک زرد را تا زمانی که کاملا خشک شود در هوای آزاد بگذارید و بعد از خشک شدن، آن را در غذاساز بریزید و پودر کنید یا با گوشت کوب برقی یا دستی، آن را به صورت نرم و پودری در آورید. کشک زرد را در بطری‌ تمیز بریزید و در جای خشک و خنک نگهداری کنید.

مرحله ششم: پیاز و سیر را با روغن دنبه تفت دهید

برای درست کردن اشکنه کشک زرد زابلی، پیاز را پوست بگیرید و به صورت نگینی ریز خرد کنید. سیر را هم پوست بگیرید و له کنید. در یک قابلمه مناسب، روغن دنبه یا روغن حیوانی بریزید و روی حرارت بگذارید تا داغ شود. سپس پیاز را اضافه کنید و تفت دهید تا سبک و شیشه‌ای شود. بعد سیر را اضافه کنید و تفت دهید تا وقتی که عطر آن خارج شود.

مرحله هفتم: کشک زرد و آب را اضافه کنید

بعد از اینکه عطر سیرها بلند شد، کشک خشک را در قابلمه بریزید و تفت دهید. این غذا نیازی به ادویه خاصی ندارد، اما در صورت دلخواه می‌توانید ادویه یا سبزی معطر را در همین مرحله از طرز تهیه اشکنه کشک زرد، اضافه کنید. سپس آب جوش را در قابلمه بریزید و شروع به هم زدن مواد کنید تا پودر کشک در آب، حل شود.

مرحله آخر: اشکنه کشک زرد زابلی را سرو کنید

بعد از حل شدن کشک زرد در آب، شعله زیر قابلمه را روی حالت ملایم تنظیم کنید و حدود ۱۰ دقیقه صبر کنید تا کشک زرد، قوام پیدا کرده و کمی غلیظ شود. به خاطر وجود آرد در ترکیبات کشک خشک، این اشکنه لعابدار می‌شود.

وقتی کشک زرد قوام پیدا کرد، نمک و ادویه‌های غذا را اندازه کرده و شعله را خاموش کنید. کشک زرد را در ظرف سرو بریزید و نان خشک دلخواه در آن خرد کنید. اجازه دهید نان‌ها نرم شوند، سپس اشکنه کشک زرد را با ترشی دلخواه (طرز تهیه انواع ترشی) یا سبزی خوردن میل کنید.

طرز تهیه کشک زرد زابلی به روش اصیل سنتی

نکات مهم در طرز تهیه کشک زرد زابلی

از آن جایی که در طرز تهیه کشک خشک زابلی، از ادویه‌های مختلفی استفاده می‌شود، نیازی به افزودن ادویه‌ها به این غذا نیست.

برای غلیظ و لعابدار شدن اشکنه کشک زرد، می‌توانید ۱ سیب زمینی را به صورت پوره در آورید یا نگینی خرد کنید و در مواد کشک زرد استفاده کنید.

می‌توانید به اندازه ۱ قاشق غذاخوری (برای ۴ نفر) آرد گندم را با کمی آب سرد حل کنید و به مواد کشک زرد بیفزایید تا این غذا قوام بیشتری پیدا کند.

اضافه کردن کمی گردوی خرد شده یا پودر گردو، می‌تواند هم طعم کشک زرد را خوشمزه‌تر کند و هم به روغن انداختن آن کمک کند. در این صورت، گردوها را با پیاز و روغن تفت دهید تا روغن آن خارج شود.

در مایه اشکنه کشک زرد، علاوه بر آب، می‌توانید از آب قلم یا عصاره آماده گوشت یا مرغ هم استفاده کنید.

اگر کشک خشک را از فروشگاه‌ها و به صورت آماده تهیه می‌کنید، احتمال شور بودن کشک زرد زیاد است. در این صورت، مراقب میزان نمکی که به کشک زرد اضافه می‌کنید، باشید چون ممکن است غذایتان شور شود.

برای طعم بیشتر و خوشمزه‌تر شدن کشک زرد، می‌توانید از پودر گوجه فرنگی، فلفل قرمز، پودر پاپریکا و … استفاده کنید.

برای تهیه کشک زرد با گوشت، می‌توانید کوفته قلقلی ریز را درست کرده و در روغن سرخ کنید. بعد از اینکه کشک زرد را پختید، کوفته ریزه‌ها را در کشک زرد بریزید و سرو کنید.

برای ترید کردن کشک زرد می‌توانید از نان خشک محلی یا انواع نان‌های تازه استفاده کنید.

کشک زرد یک غذای بسیار مقوی با طبع گرم است که فواید زیادی برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش، کاهش فشار خون، درمان تیروئید، تصفیه خون و … دارد.

فوت و فن‌های خوشمزه شدن کشک زرد سیستانی

نسبت کشک خشک و آب در تهیه کشک زرد چقدر باید باشد؟

برای تهیه اشکنه کشک زرد زاهدانی، به ازای هر نفر باید ۱ تا ۱/۵ قاشق غذاخوری کشک زرد خشک و ۱ لیوان دسته‌دار فرانسوی آب استفاده کنید.

کشک زرد سیستان با چی درست میشه؟

برای تهیه کشک زرد از دوغ ترش، بلغور گندم، سیر و ادویه و چاشنی‌هایی مثل زردچوبه، تخم گشنیز و شوید خشک استفاده می‌شود.

کشک خشک زرد در چه غذاهایی استفاده می‌شود؟

از کشک خشک زرد به عنوان جایگزین کشک پودری سفید، می‌توانید در طرز تهیه انواع سوپ، عدسی، انواع خوراک مثل کشک بادمجان و … هم استفاده کنید.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.