به گزارش ایرنا زندگی- این روزها هرچه به ایام عید نوروز نزدیک می شویم، قالیشویی هایی را می بینیم که مملو از فرشهای تا شده یا لول شده هستند که یا شسته شده و یا برای شستشو به کارخانه برده می شوند. گاهی هم خانه هایی را می بیند که فرش هایشان را شسته اند و از پشت بام به سمت پایین آویزان کرده اند. چنانچه با صاحبان این فرش ها صحبت کنید متوجه می شوید که همه آنها نگران ریشه های فرش هایشان هستند که مبادا در شستشو از بین رفته و یا کنده شود. البته این نگرانی کاملا بجا و درست است چرا که ریشه فرش حکم فرش را دارد و ممکن است در حین شستشو بیشترین آسیب را ببیند.
فرش یکی از ارزندهترین وسایلی است که خانه بسیاری از ایرانیان با آن مفروش شده و به عنوان یکی از زیباترین دکوراسیونهای خانههای ما کاربرد دارد. نگهداری از این صنعت ایرانی بسیار مهم است چرا که با توجه به بالارفتن قیمت روز به روز این محصول و شرایط اقتصادی موجود، آسیب رسیدن به قسمتی از فرش موجب تنیده شدن و یا از هم پاشیدن آن میشود. ظریفترین و آسیبپذیرترین قسمت فرش، ریشه فرش است که محافظت درست از آن موجب بالا رفتن عمر فرش شما میشود.
به نخهای کرم و سفیدرنگ انتهایی فرش، ریشه فرش گفته می شود که حکم نگهدارنده فرش را دارند و خراب شدن آن خسارتهای زیادی به دارندگان فرش، بخصوص فرش های دستی وارد میکند. ریشههای فرش عمدتا به شکلهای مختلف ساده، گرهدار، توری و زنجیرهای بافته میشوند. با ما همراه باشید تا روشهای نگهداری از ریشه فرش را به شما آموزش دهیم.
فواید نگهداری از ریشه فرش
چنانچه از ریشه فرش خود به درستی نگهداری کنید فرش شما از فواید زیر بهره مند میشود:
فرش کمتر آلوده میشود.
ریشه حالت اولیه خود را حفظ کرده و کمتر پوسیده میشود و در نتیجه عمر فرش بیشتر میشود.
ریشههای سالم احتمال آسیب به سایر قسمتهای فرش را کمتر میکند.
موجب افت قیمت فرش به سبب خرابی ریشه نمیشود.
علت خراب شدن ریشههای فرش
سوال متداولی که مطرح میشود این است که علت خراب شدن ریشههای فرش چیست؟ با توجه به ظریف و حساس بودن ریشههای فرش عوامل مختلفی ممکن است موجب آسیب وارد شدن به آنها شود. حتی جارو زدن و شستن ریشههای فرش ممکن است به ریشهها آسیب وارد کند. ظرافت و روشنی رنگ ریشه و همچنین قرارگیریاش در لبه فرش، بیشتر آن را در معرض آلودگی قرار میدهد. عوامل رایج خرابی ریشه فرش عبارتند از:
خیسی و رطوبت
سوختگی
پارگی
استفاده از چسب
شستشوی نادرست و غیر اصولی
روشهای محافظت از ریشه فرش
محافظت از ریشه فرش نه تنها زیبایی فرش شما را حفظ خواهد کرد بلکه موجب میشود که هزینههای زیادی برای تعمیر و بازسازی تحمیل نشود. راههای محافظت از این بخش آسیبپذیر فرش عبارتند از:
گره زدن ریشه
اولین کاری که پس از خرید فرش باید انجام دهیم، گره زدن ریشه های فرش است. این کار موجب میشود ریشهها بهم تنیده شده و محکمتر و در نتیجه آسیب کمتری ببیند. گره زدن ریشههای فرش به سه روش؛ زنجیرهای، دو گره و نخودی انجام میشود.
استفاده از کاور ریشه
یکی از پر طرفداترین روشهای محافظت از ریشه فرش، بکارگیری کاور ریشه است. کاورهای ریشه بدون هیچ چسبی میتوانند ریشه ها را مرتب نگهداشته و بر روی لبههای فرش محکم قرار گیرند. این کاورها موجب میشوند ریشهها بر اثر رفت و آمد خراب، کثیف و کنده نشده و با توجه به جنسیتی که دارند مانع پوسیده شدن ریشهها شوند. اما باید توجه داشت که کاور ریشه استانداردی تهیه کرد چرا که کاور نامرغوب خود موجب پوسیدگی ریشهها میشود و بهتر است هر چند وقت یکبار کاور ریشه تعویض شود.
دو نوع کاور ریشه پلاستیکی و توری موجود است که کاور پلاستیکی بیشتر برای فرشهای ماشینی و توری برای فرشهای دستباف استفاده میشود.
لفافه دوزی روشی برای محافظت از ریشه
یکی از قدیمیترین روشهای محافظت از ریشه فرش، لفافهدوزی است. در این روش ریشه های فرش را به داخل تا کرده و پس از شانه شدن و مرتب کردن آن را با پارچههایی مانند؛ متقال، برزنت و حتی در برخی موارد با جاجیمهای ماشین بافت پوشانده و سپس دو سوی پارچه را به ابتدای بافت فرش کوک میزنند. انتخاب این پارچهها به این دلیل است که جنسیت آنها نخی بوده و هوا به راحتی در آن درجریان است. از مهمترین ویژگیهای لفافه دوزی این است که ریشههای فرش تمیز مانده و شاهد آسیبهایی از قبیل شیمیایی و فیزیکی نخواهیم بود.
ریشه زنی فرش
چنانچه ریشه فرش شما پوسیده شده و یا آسیب دیده است، بهتر است هرچه زودتر نسبت به ریشه بافی یا ریشه زنی اقدام کنید. ریشه زنی به معنای حذف ریشههای آسیب دیده و اضافهکردن ریشههای جدید است. این کار باید توسط رفوگرهای حرفهای صورت گرفته و با نخ چله و سوزن مناسب رفو انجام شود. در صورتی که این کار به درستی صورت نگیرد، شکل ظاهری فرش خراب شده و فرش زیبایی و ارزش خود را از دست میدهد.
نظر شما