به گزارش گروه ایرنا زندگی _ سلولهای بنیادین میتوانند نسخههای یکسانی از خود ایجاد کنند و سلولها و بافتهای جدیدی را جایگزین سلولهای آسیبدیده کنند. درواقع میتوان گفت؛ سلولهای بنیادی یک کارخانه بیولوژیکی مبتنی بر سیستمهای طبیعی را برای تولید و آزادسازی تعداد زیادی از مولکولها نشان میدهند که با سیستم مدارهای بیومولکولی زمینهای بیماری یا آسیب بافتی تعامل دارند. در حال حاضر، تلاشها برای تعریف، تحریک، تقویت و به کارگیری مکانیسمهای این سلولها به منظور توسعه روشهای مبتنی بر سیستم برای بازسازی بافت، توسعه داروها، بیولوژیکلها یا سایر درمانها و افزایش انتشار آنها در بدن برای بهبودی طبیعی از طریق رژیم غذایی، ورزش و سایر استراتژی های سبک زندگی مناسب است. با مطالعه این مطلب برگرفته از یورونیوز میتوانید با این سلولها بیشتر آشنا شده و با خوراکی هایی که به ساخت این سلولها کمک میکند آشنا شوید.
سلولهای بنیادی و بازسازی بدن
همانطور که بسیاری از ما در کتابهای درسی خواندهایم، ستارههای دریایی و سمندرها توانایی آن را دارند تا قسمتهای از دسترفته بدنشان را بازسازی کنند؛ اما آیا انسان نیز چنین توانایی دارد؟ جواب این سوال در واقعیت منفی است و فقط در فیلم های تخیلی این اتفاق به واقعیت می پیوندد. در بدن انسان جوانه زدن اندامهای از دسترفته ممکن نیست، اما سلولهای بنیادی دارای یک ظرفیت باورنکردنی برای بازسازی خود هستند.
دکتر ویلیام لی، فارغالتحصیل هاروارد و دانشکده پزشکی پیتسبورگ ایالات متحده، در مقالهای توضیح داده که چگونه میتوانیم با مصرف بعضی غذاها و اصلاح سبک زندگی، سلولهای بنیادی را فعال کنیم و از پتانسیل بازسازی بدن خود بهره ببریم .بر اساس این گزارش سلولهای بنیادی، آن دسته از سلولهای حیاتی بدن هستند که میتوانند در مواقع لازم به انواع مختلفی از سلولهای تخصصی تبدیل شوند. این سلولها از همان زمان ترکیب اسپرم و تخمک در رحم بوجود میآیند و کارخانه سلولهای بنیادی را تشکیل میدهند که به تدریج دیگر بافتها و اندامهای بدن را میسازند.
بیشتر سلولهای بنیادی قبل از تولد انسان به انواع سلولهای تخصصی تبدیل میشوند؛ با این وجود حدود ۷۰۰ هزار سلول از آنها همچنان در بدن بزرگسالان و عمدتاً در مغز استخوان و پوشش روده باقی میمانند .این سلولهای بنیادیِ پایدار، نقش مهمی در بازسازی مداوم سلولهای بدن دارند و به ترمیم بافتها در طول زندگی کمک میکنند.
کدام بخشهای بدن بطور روزانه بازسازی میشوند؟
اعضا و اندام بدن همیشه و در طول روز درحال بازسازی هستند، ممکن است شما متوجه آن نشوید اما این بازسازی در حال انجام شدن است. برای مثال هر روز تعداد زیادی از موها می ریزند و دوباره رشد می کنند و یا پوشش روده انسان خود را تجدید میکند، پوست انسان به طور مداوم میریزد و سلول های جدید جایگزین سلولهای مرده میشوند،حتی کبد انسان اگر بخشی از آن برداشته شود میتواند دوباره رشد کند .این ظرفیت احیا کنندگی باورنکردنی، با کار خستگیناپذیر سلولهای بنیادی ممکن شده است. سلولهایی که بی سر و صدا انسان را از درون به بیرون بازسازی میکنند.
دشمنان و از بین برندگان سلولهای بنیادی
اگرچه سلولهای بنیادی انعطافپذیر هستند اما برخی عوامل میتوانند به عملکرد آنها آسیب زده و پتانسیل بازسازی بدن را مختل کنند. برخی از این عوامل عبارتند از: مصرف مشروبات الکلی، قند خون بالا، دیابت مزمن، استرس بیش از حد و...
هنگامی که سلولهای بنیادی توسط این عوامل استرسزا بمباران شوند، قادر به انجام وظایف احیا کنندگی خود نخواهند بود و حتی ممکن است به مرور زمان از بین بروند.
اما خبر خوب این است که میتوانید با مصرف برخی از مواد غذایی به این سلولهای بنیادی کمک کرد.
دوستان و سازندگان سلولهای بنیادی
تحقیقات علمی نشان داده که رعایت رژیم های غذایی خاص و خوردن برخی از غذاها و همچنین داشتن یک سبک زندگی سالم میتواند عملکرد سلولهای بنیادی را به طور چشمگیری افزایش دهد.برخی از آنها عبارتند از:
- رژیم غذایی مدیترانهای
یک مطالعه در اسپانیا نشان داد که تعداد سلولهای بنیادیِ در گردش، در بدن افراد مسنی که از رژیم غذایی مدیترانهای پیروی میکردند، ۵ برابر بیشتر از افرادی بوده که برنامههای غذایی معمولی داشتند. بنابراین توصیه میشود که از یک رژیم غذایی مدیترانهای ِغنی از گیاهان رنگارنگ و چربیهای سالم استفاده کنید و برای بیشترین تأثیر، روی خوردن طیف گستردهای از غذاهای گیاهی کامل و کم فرآوری شده تمرکز کنید.
- نوشیدن چای
هم چای سبز و هم چای سیاه میتواند به افزایش تعداد سلولهای بنیادی در بدن کمک کند. پس به طور منظم چای بنوشید و به بازسازی سلولهای بنیادی خود کمک کنید.
- شکلات تلخ
در جریان یک تحقیق در دانشگاه کالیفرنیا سانفرانسیسکو، به افراد مبتلا به بیماریهای قلبی عروقی، دو بار در روز به مدت یک ماه یک نوشیدنی شکلات داغ با فلاونول بالا داده شد. نتایج نشان داد که تعداد سلولهای بنیادی در بدن آنها دو برابر شده و جریان خون آنها نیز در مقایسه با گروهی که شکلات تلخ داغ مصرف نکرده بودند، بهتر شده بود.
علت موثر بودن شکلات، وجود میزان قابل توجهی از بیواکتیوهای گیاهی موسوم به "فیتوکمیکال" در کاکائو است. بنابراین سعی کنید از یک فنجان شکلات داغ تلخ در بعد از ظهرها لذت ببرید.
در کنار این برنامه غذایی، قند خون را مدیریت کنید و استرس را کاهش دهید.
این کار به سلولهای بنیادی شما نیرویی دوباره خواهد بخشید و بدنتان از مزایای بازسازی بهره خواهد برد.
نظر شما