گروه ایرنا زندگی - هر چقدر که تاریخ را مردانه نوشته باشند، باز هم نمیتوان نقش ارزنده ای زنان در طول تاریخ انقلاب اسلامی که همواره دوشادوش مردان ایستاده و برای به ثمر رسیدن این انقلاب تلاش کردهاند، نادیده گرفت.
زنان نه تنها در پیروزی انقلاب اسلامی سهم بزرگی ایفا کردند، بلکه در تثبیت نظام جمهوری اسلامی و تداوم انقلاب اسلامی حرف نخست را زدند و با حضور در صحنه انقلاب اسلامی، توطئههای دشمنان را در عرصههای گوناگون فرهنگی، نظامی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی نقش بر آب کردند.
انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (ره) تحولی عمیق در جایگاه زنان ایجاد کرد، زن ایرانی که پیش از انقلاب تنها ایفاگر نقشی ساده و ناقص بود، با شعلهورشدن انقلاب، حصار بیبند و باری را درهم شکست و همپای مردان به مبارزه پرداخت.
زنان در جریان نهضت امام راحل با عنوان پیرو ولایت، در نقش مادر و همسر به پیروزی انقلاب کمک کردند، بانوانی که "زنانه" پای اعتقادات خود ایستاده و برای رسیدن به جامعهی آرمانی خود دوشادوش مردان، حضور داشتند تا جایی که در صحیفه امام خمینی، بیان شده که در نهضتی که مسلمین کردند، ملت ما کردند، همهتان ملاحظه کردید که زنها پیشقدم بودند.
بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی بعداز پیروزی در سخنانی با اشاره به حضور زنان در تظاهرات خیابانی آنان را بهعنوان پیشروان نهضت اسلامی قلمداد میکردند.از منظر امام زن و مرد به لحاظ انسانی نسبت تساوی دارند:«زن مساوی مرد است. زن مانند مرد آزاد است که سرنوشت و فعالیتهای خود را انتخاب کند.»
جایگاه زنان در نظام جمهوری اسلامی به حدی ارتقا یافته که مقام معظم رهبری زن را «ریحانه» میدانند، نه قهرمان. این بدان معناست که مهمترین مسئولیت زن، ایجاد محیطی امن و آرام برای خانواده است، حجاب اسلامی نیز به عنوان مصونیت، نه محدودیت، برای زنان در نظر گرفته شده است.
زنان ایرانی در طول تاریخ و بهویژه در دوران معاصر، همواره نقشهای برجستهای در تحولات اجتماعی و تاریخی کشور ایفا کردهاند، این نقشآفرینیها نهتنها در عرصههای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی مشهود است، بلکه در لحظههای حساس و سرنوشتساز ملی نیز به وضوح دیده میشود.
زنان فرهیخته و متفکر امروزی توانستهاند ویژگیهای ممتاز خود را در دوران انقلاب اسلامی به منصه ظهور برسانند.
حضور زنان در عرصه های تصمیم گیری در مجلس شورای اسلامی در عرصه های دیپلماسی و فعال علمی و منطقه ای، دیپلماسی ملت ها، مجلس و دولت مشهود است و امروز هیچ قدرت جهانی و استکباری نمی تواند ادعا کند که جمهوری اسلامی ایران حق زنان را ادعا نکرده است. زنان ایرانی امروز آگاهتر، بصیرتر و کوشاتر از گذشته هستند، آنها از انسانهایی محدود به زنانی پویا و تعالیجو تبدیل شدهاند، زنان فرهیخته و متفکر امروزی توانستهاند ویژگیهای ممتاز خود را در دوران انقلاب اسلامی به منصه ظهور برسانند.
انقلاب اسلامی ایران تغییرات و تحولات گستردهای در حوزه زنان و خانواده ایجاد کرده است که این تغییرات از طریق افزایش دسترسی به آموزش، تصویب قوانین حمایتی و تقویت بنیان خانواده به وقوع پیوسته است و دستاوردهای حاصل از این تلاشها، رشد و ارتقای جایگاه زنان در جامعه و تحکیم نقش خانواده به عنوان واحدی کلیدی در تربیت نسلهای آینده را نشان میدهد.
مشارکت فعال زنان در جامعه، توسعه آموزش و تحصیلات زنان، بهبود وضعیت بهداشت و سلامت زنان، حمایت از خانواده و تقویت نهاد خانواده، ایجاد فرصتهای شغلی، توسعه برنامههای اجتماعی و فرهنگی، حمایت از زنان سرپرست خانوار، توجه به مسائل حقوقی و قانونی زنان، ترویج فرهنگ حجاب و عفاف، توسعه ورزش زنان، تقویت نهادهای مدنی و انجمنهای زنان و توسعه خدمات بهداشت و سلامت مادر و کودک تنها بخشی از تمام اقدامات مؤثر در حوزه زنان و خانواده پس از پیروزی انقلاب اسلامی است.
در جامعه ی امروز، زنان نقش مهمی در توسعه دارند و می توان گفت زنان نیمی از جمعیت فعال هر جامعه را تشکیل می دهند که نقش مهمی در پیشرفت جامعه دارند.
دینداری، آگاهی و مسوولیت پذیری اصلیترین پشتوانه برای تداوم حضور فعال زنان
پیروزی انقلاب اسلامی، موجب شد چهره جدیدی از زن ایرانی به دنیا معرفی شود که مشخصه بارز آن دینداری، آگاهی و مسوولیت پذیری است و همین ویژگی، اصلیترین پشتوانه برای تداوم حضور فعال زنان در عرصههای مختلف کشور محسوب می شود.
یکی از مهمترین افتخارات و دستاوردهای نظام جمهوری اسلامی ایران، هویتبخشی به زنان است که توانستهاند با اتکا به نفس و توانمندیهای خود در عرصههای مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ورزشی بدرخشند.
در مقاطعی از روزهای پس از انقلاب بیشترین تعداد پذیرفته شدگان زنان تا ۷۰ درصد در رشته های مختلف کنکور دانشگاهها داشتیم و حضور زنان در توسعه فعالیت های حوزه علمیه، سازمان های مردم نهاد و مشارکت زنان در عرصه های فعالیت اقتصادی و سیاسی گویایی این موضوع است.
نگاهی به آمارها نشان میدهد پیش از انقلاب، نرخ «سوادآموزی» زنان حدود ۱۵ درصد بوده این در حالی است که امروز بیش از ۸۰ درصد بانوان باسواد هستند و ۴۴ درصد اعضای هیأت علمی دانشگاههای علوم پزشکی و ۳۳ درصد کل اعضای هیأت علمی کشور را زنان تشکیل میدهند.
در حوزه آموزش و پرورش و تحصیل به واسطه قانون اساسی میتوان گفت، هیچگونه تبعیض قانونی در حوزه تحصیل نداریم و حق تحصیل برای تمام کودکان اعم از دختر و پسر فراهم است؛ هر چند نابرابریهایی به دلیل عدم دسترسی به آموزش باکیفیت و آموزش رایگان در برخی مناطق محروم و روستاها همچنان وجود دارد که رفع آن همتی مضاعف را میطلبد.
همچنین در سالهای اخیر، زنان ایرانی در عرصهٔ فناوری اطلاعات و ارتباطات، به عنوان برنامهنویسان، طراحان و مدیران پروژه، در شرکتها و استارتاپهای داخلی و بینالمللی فعالیتهای چشمگیری داشتهاند. بطوریکه امروز ۲۴ درصد از اعضای جامعهٔ مخترعان کشور ایران را زنان تشکیل میدهند و این درحالی است که این نرخ در سطح جامعهٔ جهانی ۱۴ درصد است.
حضور زنان در صحنههای مبارزه و تلاش، بردباری خانوادههای انقلابی در برابر انبوه مشکلاتی که رژیم ستمگر شاه برای آنها پیش میآورد، ترغیب و تشویق همسران و پسران و مجاهده و تلاش در سرنگونی طاغوت، از جمله عوامل مؤثر در روند روبه تکامل انقلاب بود. صبوری مادران داغدیده که جوانهای خود را در صحنه تظاهرات و راهپیمایی ها از دست میدادند و هیچ شکایتی نداشتند از اموری است که نمی توان همانندی برای آن، در جنبشهای ملی و یا مذهبی در دیگر نقاط جهان، پیدا کرد. در واقع اگر همکاری خالصانه زنان با خانواده و همسرانشان در میادین مبارزه، زندان رفتن ها و شکنجه ها و آزارها نبود شاید این مقاومتها به ثمر نمیرسید و ریشههای سازنده و شکل دهنده انقلاب، پا نمیگرفت.
نظر شما