فرصتهایی سر برافراشته از دامن چالشهای دانشجویی

دانشگاه یک تجربه ارزشمند شخصی و فکری است. با این حال، دانشجویان ممکن است در راه کسب این تجربه با مشکلات و چالشهای زیادی مواجه شوند. چالشهایی که میتواند آغازی برای موفقیتها و یا شکستهای آینده باشد. مهم آن است که چگونه با آنها دست و پنجه نرم کند.

گروه ایرنا زندگی- هر فردی دورانی فراموش نشدنی را در طول زندگی خود تجربه میکند. این دوران طلایی برای یکی ممکن است دوران نامزدی، برای یکی دیگه دوران سربازی و برای دیگری دوران دبیرستان باشد. اما برای غریب به اتفاق افراد تحصیل کرده، دوران دانشجویی بخصوص دوران لیسانس یکی از به یاد ماندنی‌ترین دوران زندگیشان است. دوران دانشجویی با توجه به اینکه شروع زندگی اجتماعی فرد است، با چالشهای مختلفی همراه است. چالشهایی که میتواند آغازی برای موفقیتها و یا شکستهای آینده باشد. در این خصوص با دکتر مریم هاشمی روانشناس و استاد دانشگاه به گفتگو پرداختیم.

دانشگاه و چالشهای عدیده دانشجویان

سارا در دوران عقد کردگی است و چند ماه بیشتر به عروسی اش باقی نمانده است. او سال دوم رشته حقوق است و با توجه به سنگین شدن درسها باید زمان بیشتری را به درس خواندن اختصاص دهد. اساتید جدی و سخت‌گیرند اما خرید جهیزیه نیز الزامی و وقتگیر است. او با چالش هماهنگی زمان خرید، حضور در کلاسها و درس خواندن مواجه است.

فاطمه سال اول رشته گرافیک است، مراسم عروسی او هفته گذشته برگزار شده و در همین یک هفته فاطمه با چالش مواجه شده است. دختری که تا قبل از این در خانه ای زندگی میکرد که صبحانه و نهار و شام برایش فراهم بود و دغدغه کار خانه را نداشت اما اکنون باید برنامه ریزی جامعی داشته باشد تا بتواند، رسیدگی به دروس، کارهای عملی زیاد رشته گرافیک و کار منزل، غذا درست کردن و زندگی متاهلی را مدیریت کند و این خود چالش بزرگی است برای یک دختر ۱۹ ساله.

فرصتهایی سر برافراشته از دامن چالشهای دانشجویی

امید به تازگی در رشته پزشکی در دانشگاه کرمان قبول شده است. امیدی که در خانه دست به سیاه و سفید نمیزد و آنقدر سرش در کتاب بود و مشغول درس خواندن، که حتی یکبار هم نان نخریده بود. حالا باید روی پای خودش بایستد در خوابگاه با چندین نفر هم اتاق شود، غذا بپزد، ظرف بشورد، رخت بشورد و خرید کند.

مهتاب سال سوم رشته روانشناسی است و فرزند اول خود را باردار است. چالش بزرگ او از همین دوران بارداری آغاز شده و پس از تولد فرزندش چندین برابر میشود. او باید در کنار مراقبت از خود و فرزندش به درسها رسیدگی کند و کارهای منزل را نیز انجام دهد. مهتاب به راستی توان مقابله با این چالش را به تنهایی ندارد و نیاز به یک همسر، مادر و یا دوست همراه دارد.

ماهان یک ماه پس از تولد فرزندش در پایه دکترا در شهر دیگری قبول شد برای او خیلی مشکل است که زن و فرزندش را رها کند و در شهر دیگری اسکان داشته باشد.

سمانه ۱۳ سال پس از ازدواج با وجود اینکه مادر دو فرزند است در کنکور شرکت کرد و در رشته ادبیات فارسی پذیرفته شد. او با توجه به عدم همکاری همسرش و دور بودن خانواده اش برای نگهداری از فرزندانش با چالش مواجه است.

دیدگاه دانشجو مهمترین راه حل غلبه بر چالشها

دکتر مریم هاشمی سبک زندگی و دیدگاه دانشجو به مشکلات را مهمترین چیرگی بر مشکلات دانست و گفت: برخی از دانشجویان هنگام مواجه با مشکلات شروع به گله و شکایت و یا به اصطلاح غر زدن میکنند و مدام عنوان میکنند که ادامه تحصیل در این شرایط سخت است و من از پسش بر نمی آیم. اما برخی دیگر مسائل این چنینی را نه به عنوان یک مشکل، بلکه به عنوان یک چالش می‌دانند و به خود یادآوری میکنند که اکنون باید حل مسئله کنم و مسئولیتم خیلی بیشتر می شود و باید برنامه ریزی های بیشتری انجام دهم. گذر این افراد از این دوران سخت و اتمام تحصیلشان باعث میشود که در آینده برنامه ریزی بهتر و تاب آوری بیشتری در برابر مسائل داشته باشند.

این استاد دانشگاه درس خواندن و ادامه تحصیل با وجود مشکلات را کار مشکلی ندانست و ادامه داد: درس خواندن و ادامه تحصیل دادن به این معنی نیست که چون طرف بارداره، خانه داره، داخل خوابگاهه و... کار مشکلیه. این بستگی به دیدگاه و سبک زندگی او دارد. اینگونه مسائل در زندگی مشکل نیست بلکه یک دگرگونی است. اگر فرد بخواهد به این مسائل به عنوان یک مشکل نگاه کند باید مدام کاسه چه‌کنم چه کنم دستت بگیرد و مدام دیگران را درگیر مشکلات خود کند.

انگیزه و برنامه ریزی راه دوم غلبه بر مشکلات

هاشمی معتقد است؛ انگیزه و برنامه ریزی در کنار دگرگونی و چالش دانستن چنین مسائلی موجب میشود راحت‌تر آنها را حل کرده و از آنها عبور کنید. چنانچه اینگونه رفتار کنید در طی زمان وقتی این مسائل را حل میکنید، با دیگران مشورت کرده و با افراد مثبت نشست و برخواست میکنید در تمام امورات خود راحت‌تر و سریعتر پیش می‌روید. درست است که داشتن یک همراه و یک همسر همدل از نظر عاطفی و روانی که کمک باشد در این راه بسیار موثر است،  اما نگاه فرد از اهمیت‌ بیشتری برخوردار است.

غلبه بر مشکلات را گام به گام انجام دهید

این روانشناس غلبه بر چالشهای پیش رو در دوران دانشجویی را گام به گام دانست و گفت: فرد باید در مرحله اول با گامهای کوچک شروع کند، برای مثال فردی که در خانه عادت نداشته دست به سیاه و سفید بزند و الان در خوابگاه هم اتاقی دارد و باید همه کارهای خود را خودش انجام دهد. وقتی در خانه خودش بوده اتاقش هیچ نظم و ترتیبی نداشته اما الان باید از صبح که بیدار میشود اول رختخواب خودش را مرتب کن-د، ابتدا باید یاد بگیرد دیگه لباسهایش را این ور و آنور پرت نکند و یکی یکی سر جای خودش بگذارد و در طول روز با تقسیم بندی زمانی که دارد کارهای خود را انجام دهد.

یا مثلا فرد متاهل و بچه داری که دانشگاه قبول شده و یا در شرف ازدواج است،  باید کارهای خود را اهم و مهم کند نمیشه در زندگی مشترک بگوییم من درس دارم نمیتوانم غذا درست کنم. باید زمان را تقسیم کند. شده یک ساعت زودتر بیدار شده و یا غذای ساده‌تری را برای درست کردن انتخاب کند باید تلاش کند به تمام کارهای خود برسد. اولویت بندی یعنی چی! یعنی الان اولویت بین درس بچه و پروژه خودم و غذا درست کردن کدام مهم تر است.

غرغر زدن در دوران دانشجویی ممنوع

فرد دانشجویی که همزمان با تحصیل با چالشهای مختلفی مواجه است باید بداند، که این انتخاب خود او است و غرغر کردن کار اشتباهی است. این چالشها، فاجعه نیست یک دگرگونی مثبت است و او باید روی افکار خودم کار کرده و با آدمهای درست و مثبت معاشرت کند و بر مبنای برنامه ریزی کارهای خودم را انجام داده و جلو برود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.