گروه ایرنا زندگی - استان گیلان با داشتن طبیعت بکر و زیبا، جنگلهای سرسبز و تماشایی و جاذبه های تاریخی متعدد خود از مقاصد گردشگری شمال کشور است که گردشگران و مسافران زیادی را بهسوی خود جذب میکند. تالاب «انزلی»، پارک جنگلی «سراوان»، روستای «ماسوله»، قلعه «رودخان» در فومن، از جمله دیدنیهای این خطه از سرزمینمان است. غار آویشو یا آبیشو نیز یکی از جاهای دیدنی استان گیلان است که در شهرستان ماسال و در منطقهای کوهستانی در میان جنگلهای «شاندرمن» قرار دارد.
در این مقاله قصد داریم شما را به یک غارنوردی هیجانانگیز و فراموشنشدنی دعوت کند؛ پس با ما در سفر به شمال کشور و غارنوردی در غار شگفتانگیز آویشو همراه باشید.
اغلب در فیلمها یا در داستانها، غارها مکانهایی مخوف معرفی و توصیف میشوند. در بسیاری از فیلمهای ترسناک صحنههایی تاریک و هراسانگیز از غارها با موجودات عجیب و غریب، صداهای گوش خراش خفاشها و عنکبوتهایی که روی دیوارههای آن در حرکت هستند نشان داده میشود. اما آیا براستی این جهانهای جای گرفته در دل زمین و کوهها چنین ترسناک هستند؟ یا همه اینها ناشی از تخیلات آدمی، بهدلیل ناشناخته بودن غارها است؟ اما شاید با سفر به اعماق غارها و کنجکاوی و تلاش برای پی بردن به اسرار نهفته در دل آنها، پرده از زیباییهای خفته در این مکانها بردارد و نظر و دیدتان را نسبت به آنها تغییر دهد.
آبیشو یکی از همین غارهای زیبا است که در ادامه با این غار شگفتانگیز آشنا میشویم.
غار آویشو کجاست؟
شهرستان ماسال که در قدیم به آن رودکنار میگفتند، در استان گیلان قرار دارد. فاصله ماسال تا شهر رشت ۵۰ کیلومتر و در شمال غربی آن واقع است. این شهر از دو بخش شاندرمن و مرکزی تشکیل شده است. از نظر جغرافیایی ماسال از سه ناحیه جلگهای، کوهپایهای وکوهستانی تشکیل یافته و مهمترین ارتفاعات آن «تورشوم»، «شاه معلم»، «ریسبند» و رودهای مهم آن «ارس نیک»، «در آن بر» و «میله سرا» است.
غار آویشو از جاذبههای طبیعی و جاهای دیدنی ماسال است که در ۴۰ کیلومتری جنوب غربی شاندرمن و در منطقهای به همین نام قرار دارد. در ماسال بیش از ۱۷ غار بزرگ و کوچک وجود دارد که بزرگترین آنها آویشو نام دارد که در ارتفاع ۱۳۰۰ متری از سطح دریا و بین مناطق «تائی بنه»، «انده چو» و «خماسون» در بستر درهای کم آب جای گرفته است.
چرا این غار، آبیشو نام دارد؟
آبیشوی، آویشو، آویشوی از نامهای مختلف این غار است که به زبان تالشی است و به معنی محل فرورفتن آب است. گفته میشود این غار نام خودر از چشمهای که در نزدیکی آن قرار دارد، گرفته است.
آبیشو، زیبای خفته
داستان معروف شدن غار آویشو از آنجا شروع میشود که سالهای پیش افراد بومی این منطقه این غار را کشف میکنند و چه کسی میداند، شاید این آویشو بود که دیگر دلش میخواست زیباییهایش را به رخ طبیعت بکشد و همه را برای تماشای شگفتیهایش دعوت کند. سن این غار به میلیونها سال پیش میرسد و زمینشناسان میگویند از عمر آن ۷۵ میلیون سال میگذرد. این غار در مجاورت سنگهای دگرگونی کمپلکس شاندرمن که بقایای دگرگون شده از پوسته اقیانوسی «پالئوتتیس» به شمار میروند جای گرفته است و همین بر زیبایی آن میافزاید. این غار آهکی که از لحاظ زمین شناختی جزو اشکال کار دستی در سنگهای کربناته به شمار میرود در اثر عملکرد آبهای جاری روی این سنگها در مدت زمان بسیار طولانی شکل گرفته است.
مشخصات غار آویشو:
ارتفاع دهانه اصلی از سطح دریا: ۱,۴۶۰ متر
تعداد دهانه غار: ۱ دهانه
ارتفاع دهانه غار: حدود ۱۹ متر
عرض دهانه غار: حدود ۱۴ متر
طول غار: ۷۴۰ متر
عمق غار: ۱۵۰ متر
جانداران داخل غار: دو گونه متفاوت از خفاش، حلزون، پشه، آبدزدک
تاکنون غارنوردان و کوه نوردان، حدود دو هزار متر از ژرفای شگفتانگیز این غارشگفتانگیز را پیمایش و کشف کردهاند. این غار در سال ۱۳۸۹ با شماره ثبتی ۹۰ در فهرست میراث طبیعی ملی کشور به ثبت رسید.
دیدنیهای درون غار
آویشو غاری آهکی و آبی است که در آن هفت چشمه و جریان آب رودخانهای وجود دارد. بهگونهای که از ابتدا تا انتهای غار جریان آب دیده میشود و دارای ۹ حلقه چاه اصلی و یک حلقه چاه فرعی است. در این غار تا چشم کار میکند، اشکال متنوع آهکی منحصربهفرد خواهید دید. این اشکال در نتیجه حل شدن سنگهای آهکی در آب ایجاد شدهاند.
قندیلها از جمله دیدنیهای این غار هستند که بهصورت ستونهایی یا از سقف آویزاناند یا در کف قرار دارند و در مورد شکلگیری این قندیلها که در واقع رسوبات آهکی هستند، جالبه بدانیدکه اکثر غارها در صخرههای آهکی و گچی شکل میگیرند و این صخرهها دارای کربنات کلسیماند و اسید میتواند آنها را بهراحتی در خود حل کند. در هنگام بارندگی، قطرات باران دی اکسید کربن موجود در هوا را جذب میکنند و موجب اسید شدن آب میشوند که میتواند سنگ های آهکی را در خود حل کند. بنابراین وقتی آب آهک دار، قطره قطره از سقف غار میچکد و بخار میشود رسوبات آهکی آن باقی میماند و تشکیل این قندیلهای تماشایی را میدهد.
نکتههای ایمنی برای بازدید از غار آویشو
در هنگام غارنوردی در این غار توجه داشته باشید که بعضی از چاهها جهت کارگاه رول کوبی شدهاند. تعدادی از چاهها به سبک سنگنوردی قابل فرود و صعود هستند. هنگام ورود به غار باید به حجم ورودی آب دقت و در فصل بارندگی و بالا آمدن سطح آب بهدلیل جاری شدن سیل از پیمایش صرفنظر کنید.
در بازدید از غار آویشو چه وسایل و تجهیزاتی با خود ببریم؟
به گزارش وب گاه گردشگری کجارو، در مسیری که بهسمت غار آویشو میروید، جنگلهای سرسبز، با مناظر چشمنواز و چشمههای دیدنی وجود دارد که از رانندگی خسته نمیشوید. این غار در نزدیکی روستاهای «چاله سرا» و «انده چر» قرار دارد و برای رسیدن به آن باید خودتان را به شاندرمن برسانید و سپس بهسمت روستای سیاه مرد و از آنجا به روستای چاله سرا بروید و بعد از کنار بقعه «درویش شاه امیر»، راه غار را در پیش بگیرید. مسیر دیگر آن است که از شاندرمن به روستای بنه سرا و سپس روستای چاله سرا حرکت کنید سپس از بقعه شاه امیر به سوی غار بروید.
نظر شما