گروه ایرنا زندگی - کشور ایران دارای جاذبههای گردشگری زیادی است جاده هراز و چالوس هم جزو این جاذبههای زیبا محسوب میشود. همانطور که بارها ثابت شده جاذبههای گردشگری فراوانی در کشورمان ایران وجود دارد جاذبههایی که یکی پس از دیگری هر توریستی را ترغیب به سفر میکند. یکی از این جاذبههای زیبا که میتوان به آن اشاره کرد جاده هراز و چالوس است که در ادامه بیشتر در موردشان خواهید خواند.
جاده چالوس و هراز کجاست؟
جاده ۵۹ (کرج-چالوس) همراه با جاده ۷۷ یا جاده هراز یکی از مهمترین جادههای تهران-مازندران است. این جاده تاریخی و زیبا نزدیکترین راه اصلی به قله دماوند بوده و از طریق رود هراز عبور میکند. جاده هراز تاریخیترین جاده جهان، در سال ۸۹ به عنوان زیباترین جاده ایران توسط مردم انتخاب شد. جالب است بدانید تاریخ دماوند و منطقه عظیم البرز، آمل و ایران را این جاده توصیف کرده و به تصویر میکشد.
برای رسیدن از تهران به آمل و برعکس این جاده کوتاه ترین مسیر تردد بین این دو شهر است. ترافیکهای بسیار طولانی به موجب تردد زیاد خودروها در این جاده تجربه میشود چرا که به تخمین زده شده تنها در ایام تعطیلات نوروز بیش از ۵ میلیون مسافر در این جاده تردد میکنند. به همین خاطر اقدام به چهار بانده کردن این جاده شده و هم اکنون حدود نیمی از این جاده را چهار بانده کردند و بقیه امور در دست اقدام است.
تونلهای جاده هراز
یکی از خاطره انگیزترین بخش سفربه شمال کشور، عبور از تونلها و بوق زدن، جیغ کشیدن و روشن و خاموش کردن چراغهای ماشین در آنهاست. جاده هراز دارای ۱۵ تونل است که مجموع طول این تونلها به ۵ هزار و ۷۰۰ متر میرسد. طولانی ترین تونل در مسیر هراز، تونل وانا با طول ۱۵۴۰ متر است.
تاریخچه جاده هراز
جاده هراز یکی از جدیدترین جادههای منتهی به شمال کشور است که از سال ۱۳۴۲ ساخت آن آغاز شد و مراحل ساخت این جاده ۲۳ سال طول کشید. طبیعت بکر و جاذبههای گردشگری تاریخی و تفریحی و مذهبی در این جاده باعث شده مسافران و گردشگران از مناطق مختلف کشور حتی خارج از کشور به این منطقه سفر کنند.
در راه باستانی هراز آثاری همچون تنگه بند بریده در محل تنگه بند بریده و آثار دیدنی در راه ری به آمل مشاهده میشود که حاکی از آن است محور رودخانه هراز حداقل از دوره ساسانیان به عنوان یک جاده مستقل مورد استفاده قرار میگرفته. این جاده یکی از قدیمیترین جادههای دنیا است.
مسیر این جاده تا پایان سال ۱۳۸۹ چهار بانده شد.
در کناره رودخانه هراز آثار تاریخی وجود دارد که نشان میدهد در زمان اشکانیان و هخامنشیان مردم از مسیر هراز برای مسافرت به شهرهای شمالی تردد میکردند. در جاده هراز قلعههایی با قدمت چند صد سال نیز وجود دارد که برخی از آنها به قبل از اسلام تعلق دارند. در مسیر هراز آتشکده یا برج بیامه سی و برج گبری هم وجود دارد.
موقعیت مسیر
محل انشعاب این جاده از حد فاصل بوشهری رودهن و بومهن از جاده دماوند به فیروزکوه است و پس از گذشتن از شمال شهر دماوند بالادست دره مشاء، گردنه امامزاده هاشم، آبعلی، آب اسک، پلور، لاریجان و رینه را عبور کرده و نهایتا به شهر آمل وصل میشود. همچنین راه فرعی لاسم- ارجمند در ۹۰ کیلومتری آمل به جاده فیروزکوه از جاده هراز اون منشعب شده است.
جاهای دیدنی و بکر جاده هراز
جاذبههای گردشگری که در این جاده معروف میتوان به آنها سر زد شامل:
جنگل الیمستان
در کیلومتر ۲۰ جاده هراز جنگل بکری به نام الیمستان، وجود دارد. مسیر پرپیچ و خم رسیدن به این جنگل از دشتهای پرگل عبور میکند و بیشتر وقتها مه گرفته است. الیما نام گیاهی شبیه پیازچه است که در کنار جوی آب میروید و فصل روییدنش اردیبهشت است و از آن در خورشت استفاده میکنند.
پلور
پلور در ۸۰ کیلومتری تهران قرار گرفته و از روستاهای آمل مازندران است که طبیعت بکر و دیدنی دارد و آب معدنی آن بسیار معروف است. طبیعت اطراف پلور مانند دره زمانکه تنگهایست که رودخانه باصفایی از بینش میگذرد و بسیار دیدنی است.
آبشار شاهاندشت
آبشار شاهاندشت در ۶۵ کیلومتری آمل، با ارتفاع ۵۰ متری قرار دارد و مشرف به روستای ییلاقی شاهاندشت است. دهکده شاهاندشت در کنار قلعه باشکوه ملک بهمن در منطقه امیری لاریجان در جاده هراز قرار دارد.
دشت لار
سد لار بر روی رودخانه هراز قرار دارد و در ۱۰۰ کیلومتری آمل و در بخش لاریجان است که در کنار آن دشت زیبایی به نام دشت لار قرار گرفته است. این دشت تنوع گیاهی و جانوری زیادی دارد.
آب معدنی لاریجان
یکی از شناختهشدهترین جاذبهها در این مسیر منطقه باستانی لاریجان است که در دامنههای شمالی رشته کوه البرز قرار دارد. کوه دماوند در لاریجان واقع شده و راه های صعود به آن در لاریجان جای دارد. بسیاری از گردشگران از طریق جاده ی هراز به سمت روستای لاریجان میروند برای رسیدن به این قله نیز باید از همین منطقه استفاده کنند. این منطقه در ۷۰ کیلومتری آمل قرار گرفته است و منطقهای خوش آب و هوا سرسبز با آبهای معدنی شفابخش است.
غار گل زرد
در منطقه پلور دشت و غار گل زرد قرار دارد که مراتع شمالیاش به روستای منظریه میرسد. در این غار چندین حوضچه آب سرد با عمق ۴ متر قرار دارد که در بهار از گلهای زرد پوشیده شده است.
امامزاده هاشم
امامزاده هاشم در جاده هراز بر بالای بلندی قرار گرفته، اگر از امامزاده هاشم به سمت پلور حرکت کنید به آبشار قلعه دختر میرسید.
ساحل بابلسر
از جاده هراز به سمت شرق بروید تا به بابلسر و ساحلهای معروف آن برسید. در بابلسر حتما به اسکله ساحلی سری بزنید. جلوی این اسکله تکه سنگهای بزرگی به عنوان موج شکن قرار گرفته که برخورد موجهای دریا با آنها منظره زیبایی را ایجاد میکند.
دریاچه های تار و هویر
دریاچههای «هویر» و «تار» از نخستین دیدنیهای جاده هراز هستند. بسیاری از مردم در فصول مختلف سال به علت بزرگی و پرآبی دریاچهها برای تفریحاتی مثل قایق سواری، ماهیگیری و شنا به آنجا سفر میکنند.
روستای نوا
روستای نوا ، روستایی ییلاقی و مرتفع است که به علت دارا بودن چشمههای فراوان و پرآب به «چهارصد چشمه» هم معروف است. قله چهار هزار متری «پاشوره» نیز در جنوب روستا قرار دارد که به علت نوع سنگهای خاص آن به سنگ پا معروف است. آبشار «نوا» آبشاری است که در بیشتر مواقع سال یخ زده و به صورت قندیل های بزرگ روی هم قرار گرفته است.
روستای فیلبند
این روستای زیبا و سرسبز در نزدیکی جاده هراز است و جاده آسفالته دارد، به راحتی میتوانید به آن برسید. این روستا به دلیل مرتفع بودن به بام شرقی مازندران معروف است که بیشتر سال پوشیده از برف است و در بقیه مواقع هم ابری و بارانی است. از دیدنیهای منطقه به چشم انداز البرز مرکزی، خانههای روستایی، چراگاه ها و مناظر جنگلهای هیرکانی و چشمههای آب معدنی میتوان اشاره کرد.
آبگرم لاویج
به گزارش وب گاه نمناک، آبگرم لاویج که دارای آب گوگرددار است و برای تسکین مشکلات پوستی و مفصلی مفید است. لاویج از دهستانهای چمستان نور در استان مازندران است و در ۱۸ کیلومتری جنوب چمستان قرار گرفته است.
نظر شما