امروزه آهن یکی از پراستفادهترین مواد در صنعت است. پیشینه استفاده از آهن، این فلز فراوان در طبیعت، به ماقبل تاریخ بازمیگردد. سلاحهای جنگی، ابزارهای فلزی و لوازم زینتی تاریخی کشف شده که به وسیله آهن ساخته شده است، نشان میدهد این ماده معدنی قدمتی چند هزار ساله دارد. آهن به تنهایی در مجاورت هوا به سرعت اکسید میشود به همین دلیل برای بالا بردن مقاومت آن از آلیاژ آن استفاده میشود. رایجترین ترکیب آلیاژ برای آهن فلز نیکل و کروم است.
آشنایی با تیر آهن و کاربردهای متنوع آن
مهمترین و پرکاربردترین پروفیل ساختمانی تولید شده از آهن، تیرآهن است. تیرآهنها بسته به نوعشان سطح مقطعی به شکل I و H دارند و از مهمترین اجزای ساخت ساختمانهای اسکلت فلزی به شمار میروند. حجم بالای استفاده از تیرآهن در ساختمانسازی باعث شده تا قیمت آن، یکی از عوامل تعیین کننده در قیمت تمام شده ساختمان باشد. وظیفه اصلی تیرآهنها در ساختمانسازی، تحمل و انتقال بارهایی است که به ساختمان وارد میشود. این پروفیلها در انواع مختلفی تولید میشوند که به طور کلی شامل تیرآهن IPE، تیرآهن INP، تیرآهن بال پهن یا H و تیرآهن لانه زنبوری هستند. هر تیرآهن از دو بخش جان و بال تشکیل شده است که بخش میانی و اصلی آن جان و لبهها و کنارههای آن را بال مینامند.
مزایای استفاده از تیرآهن در ساختمان
استفاده از تیرآهن در ساختمانسازی مزایای بسیار زیادی دارد. اولین مزیت تیرآهنها این است که در کارخانههای فولادسازی به صورت صنعتی از پیشساخته شده و احتمال خطاهای تولید در کارگاه برای آنها وجود ندارد. از آن جایی که تیرآهنها به صورت آماده تهیه میشوند، سرعت کار را بالا میرود. برای ساختمانهای بلند مرتبه که ارتفاعهای بسیار زیادی دارند، استفاده از تیرآهن بسیار راحتتر و مطمئنتر است. نکته مهم در استفاده از تیرآهنها در ساخت ساختمانهای اسکلت فلزی این است که میتوان پس از اتمام ساخت سازه، آن را توسعه داد. لازم به ذکر است، استفاده از تیرآهن در ساختمانهای اسکلت فلزی فضای کمتری را نسبت به مقاطع سازههای بتنی اشغال میکند و به همین دلیل صرفه اقتصادی دارند.
معایب استفاده از تیرآهن
تیرآهن مانند هر محصول دیگری معایبی نیز دارد. یکی از اصلیترین معایب استفاده از تیرآهن، نداشتن مقاومت در برابر خوردگی است زیرا فلزات به طور کلی در معرض برخی مواد و رطوبت از خود واکنش نشان میدهند و دچار خوردگی میشوند که تیرآهن از این قاعده مستثنا نیست. یکی دیگر از ضعفهای تیرآهن، تمایل به کمانش به علت ماهیت فلزی آن است. یکی از اصلیترین معایب تیرآهن عدم کنترل کافی بر اتصالات قطعات به یکدیگر آن است زیرا در دنیا به طور معمول قطعات فلزی از طریق پیچ و پرچ به همدیگر متصل میشود اما در کشور ما در بیشتر موارد این کار از طریق جوش صورت میگیرد. به علت عدم مهارت کافی جوشکار و همچنین عدم نظارت مهندسین ناظر، بعضی از این اتصالات به خوبی انجام نمیشود و مقاومت ساختمان را با مشکلاتی روبرو خواهد کرد.
صادرات قوطی و چشم انداز رشد صادرات ایران
پروفیلهایی که سطح مقطع مستطیل یا مربع دارند و توخالی هستند، قوطی نامیده میشوند. قوطیها یکی از پرکاربردترین مصالح مورد استفاده در صنایع مختلف هستند. قوطیها با ابعاد ۱۰*۱۰ الی ۱۰۰*۱۰۰ تولید میشوند. ضخامت آنها معمولاً از ۲ میلیمتر شروع میشود و در نهایت ضخامتی تا ۴ میلیمتر و در مواردی ۵ میلیمتر است. در این پروفیلها برای اتصال از جوش استفاده میشود.
کارخانهها و تولیدیهای بسیار زیادی در صنعت لوله، پروفیل و قوطی، درر کشور، رشد کردهاند و نیاز کشور را تأمین میکنند. این کارخانهها، امروزه به دنبال راهی برای صادرات بیشتر محصولات خود، به جهت ارز آوری هستند. صادرات قوطی یکی از پر تقاضاترین محصولات فولادی به شمار میرود و به کشورهای عراق، ترکیه، قطر، گرجستان، ارمنستان، ترکمنستان، کویت، عمان، افغانستان، پاکستان، قبرس و ... صادر میشود. صنعت فولاد و صادرات آن با چالشهای زیادی مواجه است و با توجه به بازار نیاز آن، لازم است کارشناسان و فعالان در صادرات آهن، قوطی و پروفیل، نگاه عمیقتری به این موضوع داشته باشند.
معرفی انواع مختلف و استانداردهای میلگرد
میلگرد یا آرماتور، از فولاد ساخته میشود و در سازههای بتنی، برای جبران مقاومت کششی کم آن، استفاده میشود. در کشورهای مختلف میلگردها با استانداردهای متفاوتی تولید میشوند. شش نوع میلگردهای استاندارد عبارتاند از:
· میلگرد اروپایی: نکته مثبت در مورد این میلگردها، قیمت آنها است. این میلگردها عموماً از منگنز تولید میشوند و از لحاظ خم شدن کمترین مقاومت را در بین میلگردها دارد. استفاده از این نوع میلگردها معمولاً در مناطق زلزلهخیز توصیه نمیشوند.
· میلگرد فولاد کربن: به این میلگردها، میلگرد سیاه نیز گفته میشود که در هر پروژهای بهجز چند مورد استثنا کاربرد دارد. بزرگترین ضعف این میلگردها، زنگ زدن آن است و اگر زنگ بزند، باعث ترک و شکستن بتن اطرافش میشود. در مواقعی که ممکن است میلگرد در معرض رطوبت و آب قرار بگیرد، انتخابهای بهتری نسبت به میلگرد سیاه وجود دارند. پ
· میلگرد گالوانیزه: این نوع میلگرد، چهل برابر نسبت به میلگرد سیاه در مقابل زنگزدگی مقاوم است زیرا روکش گالوانیزه مقاومت خوبی دارد. میلگرد گالوانیزه تقریباً ۴۰% گرانتر از نوع روکش اپوکسی است.
· میلگرد فایبرگلاس: فایبرگلاس یک ترکیب، مشابه به فیبر کربن است به همین دلیل هنگام استفاده از فایبرگلاس خم دادن مجاز نیست. اما از آنجا که این میلگرد در مقابل زنگزدگی مقاومت خوبی دارد، یک میله تقویت کننده بتن بینظیر است. هر نیم کیلوگرم میلگرد ۱۰ برابر گرانتر از میلگرد اپوکسی است و وزن آن بسیار سبک است. پس با در نظر گرفتن میزان طول قیمت تقریبا دو برابر است.
· میلگرد فولاد استنلس: میلگرد فولاد استنلس گرانترین میلگرد موجود است و قیمت آن حدود ۸ برابر قیمت آرماتور اپوکسی است. این بهترین آرماتور برای اکثر پروژهها است زیرا در مقایسه با سایر آنها، نسبت به آسیب، بسیار مقاومتر از نمونههای میلگرد ضدزنگ و مقاوم در برابر زنگ زدگی است.
انواع مختلف میلگرد، با توجه به نوع و کیفیتشان، قیمتهای گوناگونی دارند اما به طور کلی قیمت میلگرد به دلیل نوسانات ارزی قیمت ثابتی ندارد.
در پایان
پروفیل آهن به دلیل کاربردهای فراوانی که در صنعت و ساختمانسازی دارد از اهمیت زیادی برخوردار است. بهترین آهنآلات ساختمانی و صنعتی مورد نیاز، با بهترین کیفیت را میتوانید از شهر آهن تهیه کنید.
پیشنهاد ما به شما برای خرید انواع آهن آلات ساختمانی، فروشگاه آنلاین آهن آلات شهر آهن است زیرا با توانایی فراوان خود تجربه ای فراموش نشدنی از خرید را برای شما رقم خواهد زد.
مقاله برگرفته از وب سایت فروشگاهی شهر آهن به آدرس وب سایت https://www.shahrahan.com/
نظر شما