به گزارش ایرنا زندگی - افراد زیادی در طول روز با موبایل و یا کامپیوتر سر و کار دارند و از آن ها برای انجام کارهایی نظیر وب گردی،مطالعه،تحقیق،طراحی و… استفاده می کنند.برخی از افراد هم امروزه به وسیله ی کامپیوتر و موبایل کسب درآمد می کنند و خواه ناخواه مجبورند ساعات زیادی در طول شبانه روز با آنها کار کنند.
به این نکته دقت داشته باشید که مانیتور،تلویزیون و صفحه ی موبایل منبع نور محسوب می شوند و به علت اینکه شما دائما دارید به این منابع نور نگاه می کنید اثرات منفی ای بر روی بینایی شما خواهند گذاشت.در این مقاله تصمیم داریم در مورد اصولی صحبت کنیم که با بکار گیری آن ها می توانید سلامت چشم خود را تضمین کنید.
جلوگیری از ضعیف شدن چشم هنگام کار با موبایل
برای جلوگیری از ضعیف شدن چشمها هنگام کار با موبایل، میتوانید از تکنیکها و عادات زیر استفاده کنید:
۱. قانون 20-20-20: هر ۲۰ دقیقه که به صفحه موبایل نگاه میکنید، به مدت ۲۰ ثانیه به چیزی در فاصله ۲۰ فوت (حدود ۶ متر) دورتر نگاه کنید. این روش میتواند به جلوگیری از خستگی چشم کمک کند.
۲. تنظیم روشنایی صفحه: روشنایی صفحه موبایل را متناسب با نور محیط تنظیم کنید. اگر صفحهنمایش خیلی روشن یا خیلی کمنور باشد، میتواند به چشمها فشار بیاورد.
۳. استفاده از فیلتر نور آبی: نور آبی منتشر شده از صفحههای نمایش میتواند باعث خستگی چشم و اختلال در خواب شود. استفاده از فیلترهای نور آبی یا حالت شب (Night Mode) میتواند این مشکل را کاهش دهد.
۴. فاصله مناسب: موبایل را حداقل ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر از چشمها دور نگه دارید. این کار به کاهش فشار روی چشمها کمک میکند.
۵. زوم و اندازهگیری: اگر متنی خیلی کوچک است، زوم کنید تا اندازه آن بزرگتر شود و نیاز به خیره شدن نداشته باشید.
۶. استفاده از قطرههای چشمی: اگر چشمان شما خشک میشود، میتوانید از قطرههای چشمی مرطوبکننده استفاده کنید.
۷. استراحت منظم: سعی کنید به طور منظم استراحت کنید و به چشمهای خود فرصت دهید که از نگاه کردن به صفحه نمایش استراحت کنند.
۸. معاینه منظم چشم: به طور منظم به چشم پزشک مراجعه کنید تا وضعیت سلامت چشمهای شما بررسی شود.
۹. تغذیه مناسب: مصرف غذاهای غنی از ویتامینهای A، C و E و مواد معدنی مانند روی و اسیدهای چرب امگا-۳ میتواند به سلامت چشم کمک کند.
۱۰. کاهش بازتابها و درخششها: درخششهای محیطی و بازتاب نور از صفحه موبایل میتواند باعث خستگی چشم شود. از یک محافظ صفحه یا عینک با پوشش ضد بازتاب استفاده کنید.
با رعایت این نکات، میتوانید فشار و خستگی چشمهایتان را کاهش داده و رعایت این موارد در جلوگیری از ضعیف شدن چشم هنگام کار با موبایل موثر است.
راهکار جلوگیری از ضعیف شدن چشم هنگام کار با مانیتور
از مانیتور مناسب استفاده کنید:: یکی از مهمترین عوامل تاثیر گذار بر روی سلامت چشم شما مانیتوری است که استفاده می کنید.مانیتور نا مناسب در بلند مدت اثرات بسیار بدی بر بینایی شما می گذارند.پس پیشنهاد ما به شما این است که برای حفظ سلامت چشم تان،در صورتی که احساس نیاز می کنید مانیتور خود را عوض کنید و یا در هنگام خرید مانیتور،به اندازه ی کافی تحقیق کنید و مانیتور مناسبی را بخرید.
مانیتور را در وضعیتی مناسب قرار دهید: تنظیم صحیح وضعیت قرارگیری مانیتور میتواند سلامت چشم شما را تضمین کند. مانیتور باید به گونه ای قرار گیرد که صفحه ی آن حداقل به اندازه طول دستتان از چشمتان فاصله داشته باشد.بدیهی است که هر چه صفحه ی مانیتور بزرگ تر باشد بهتر است فاصله ی بیشتری بین چشمتان و مانیتور ایجاد کنید.همچنین دقت کنید که بالاترین قسمت مانیتور باید هم سطح و در راستای چشم شما باشد. به گونه ای که نگاهتان هنگام کار کردن با مانیتور باید رو به پایین باشد.
چشمان خود را نمالید: حتما تجربه کرده اید که بعد از مدتی کار کردن با کامپیوتر تمایل به مالیدن و ماساژ دادن چشم خود دارید.برای حفظ سلامت چشم خود،هرگز این کار را انجام ندهید. هر وقت خواستید چشمان خود را بمالید کافی است برای چند دقیقه مانیتور خود را خاموش کنید تا چشمتان به حالت عادی برگردد.
نور محیطی که در آن با کامپیوتر کار می کنید را درست تنظیم کنید: نور هیچ گاه نباید از روبرو یا پشت سرتان به صورت مستقیم به نمایشگر بتابد. بهتر است نور از بالای سر و به صورت غیر مستقیم بتابد. همچنین باید صفحه مانیتور را طوری قرار دهید که نور پنجره یا چراغ در آن منعکس نشود.دقت کنید که اگر نور محیط اطرافتان زیاد است.اگر به سلامت چشم خود علاقه مندید،حتما از مانیتور با صفحه ی مات استفاده کنید.مانیتور های شفاف در بلند مدت موجب بروز مشکلات بینایی برای شما خواهد شد.
و اما چند نکته ی تکمیلی:
آب بخورید: یک لیوان آب همیشه کنار دست خود بگذارید و هر وقت احساس نیاز کردید کمی از آن بنوشید.این کار مانع از بی آبی بدن شما و خشکی چشم شما می شود.ضمنا سعی کنید برای جلوگیری از خشکی سطح چشم و تار شدن دیدتان به طور ارادی پلک بزنید.
کمبود آب در بدن، زمینه ساز بسیاری از بیماریهاست.کمبود آب چشم را مستعد خون ریزی شبکه میکند (مخصوصا اگر زیاد با موبایل و کامپیوتر کار میکنید)کمبود آب باعث ترک خوردن کف پا میشود و شما مستعد ابتلا به بیماری های پوستی میکند.کمبود آب در بلند مدت باعث ابتلای شما به سنگ کلیه میشود. و…
پس این موضوع را دست کم نگیرید زیرا در آینده به شدت پشیمان خواهید شد. (هر چند که بسیاری از مردم نمیدانند که ریشهی ایجاد بیماریها و مشکلات آنها، کمبود آب بدن است.)اگر یادتان میرود آب بخورید، به شما پیشنهاد میکنم یک بطری آب شخصی و زیبا برای خود تهیه کنید. آن را در کنار دست خود بگذارید و هر زمان که چشمتان به آن افتاد یک جرعه از آن را بنوشید.
نگاه کردن به منابع نور(مثل موبایل،تلوزیون و مانیتور) کم تر کنید: البته شاید این راه کمی غیر منطقی به نظر برسد.ولی اگر بخاطر شغل خود مجبورید که در طول روز ساعت ها با کامپیوتر کار کنید،شاید بهتر باشد که برای حفظ سلامت چشم خود،کمتر تلوزیون تماشا کنید.یا کمتر به صفحه موبایل خود خیره شوید.
یک راه موثر این است که به جای ارسال پیام متنی در موبایل،پیام صوتی ارسال کنید.و یا اگر هدفتان از تلوزیون دیدن آگاهی از اخبار است،می توانید از طریق رادیو در جریان اخبار قرار بگیرید.
از عینکهای ضد اشعه کمک بگیرید: عینکهایی در بازار وجود دارد که برای استفاده طولانی مدت از مانیتور و موبایل ساخته شدهاند. این عینکها با فیلتر کردن اشعههای مضر صفحه نمایش برای چشم، از خستگی و آسیب دیدن چشم جلوگیری میکند.
اگر از عینک برای مطالعه استفاده می کنید به منظور حفظ سلامت چشمتان و پیشگیری از سر درد حتما آن را کاملا تمیز کنید.صفحه ی مانیتور خود را نیز همواره تمیز نگه دارید تا وقتی که مشغول مطالعه هستید فشار کمتری به چشمتان وارد شود.
اگر که احساس می کنید چشمتان بیش از حد به نور مانیتور حساس شده است می توانید صفحه های فیلتر روی مانیتور خود نصب کنید.همین طور می توانید از عینک های ضد اشعه استفاده کنید که در حفظ سلامت چشم شما بسیار موثر است.
نور مانیتور در بلند مدت آسیب جدی به چشم میرساند. رعایت نکاتی که در این مقاله خواندید تا حد زیادی به شما کمک میکند که جلوی این آسیب را بگیرید. همیشه به خاطر داشته باشید که سلامتی،مهمترین دارایی شما در زندگی است.پس با مطالعه،مشاوره،ورزش و تغذیه مناسب به سلامتی خود رسیدگی کنید.