به گزارش ایرنا زندگی- سارا به خاطر کارش زمان زیادی از وقت خود را در فضای مجازی صرف می کند، او زمانهای استراحتش را در فروشگاه های اینترنتی می گذارند و بیشتر از بخش حراج های آنها خرید می کند، دوربین، لوازم جانبی دوربین، تجهیزات فلزیاب، لیزر، بازیهای تختهای، برنامهریز، خودنویس، ابزارهای فنی، لاک ناخن، قطعات صفحه کلید کامپیوتر، نخ و هزاران کالای دیگر که شاید هیچ وقت استفاده نشود. او بخش اعظمی از حقوقش را به این روال خرج می کند، خیلی سعی کرده این خریدهای ولخرجانه را ترک کند اما برای او تبدیل به یک عادت شده و شاید از آن بدتر یک اعتیاد.
ظهور خرید آنلاین
تعداد زیاد فروشگاه های اینترنتی بخصوص در دوران کرونا و پس از آن نشان دهنده رشد تجارت الکترونیک و فضای دیجیتال است. راحتی خرید از خانه با یک کلیک ، گسترش آنلاین شاپ ها و دسترسی مداوم به حراج ها، افراد را به طور فزایندهای در برابر رفتار وسواسی خرید آسیبپذیر کرده است.
محیط دیجیتال جریان مداومی از بازاریابی و تبلیغات را ارائه میدهد که اغلب مصرفکنندگان را با توصیههای سفارشی هدف قرار میدهد و طوفانی کامل برای اعتیاد ایجاد میکند. علاوه بر این، ناشناس بودن خرید آنلاین میتواند باعث شود افراد بدون قضاوت یا مداخله دیگران، راحتتر به خرید وسواسی روی آورند.
با افزایش شناخت این موضوع، درک عوامل مؤثر در اعتیاد به خرید آنلاین و یافتن راههایی برای مقابله با آن برای جلوگیری از پریشانی مالی و عواقب عاطفی برای افراد آسیبدیده بسیار مهم میشود.
اعتیاد به خرید آنلاین
اعتیاد به خرید آنلاین، که به عنوان خرید آنلاین اجباری یا خرید دیجیتال اجباری نیز شناخته میشود، یک نگرانی رو به رشد در عصر دیجیتال است.
فردی که به طور وسواسی آنلاین خرید میکند، خریدها را از عزیزان خود پنهان میکند و در مورد خرج کردن و عادات خرید خود دروغ میگوید، ممکن است اعتیاد به خرید آنلاین را تجربه کند. اعتیاد به خرید آنلاین میتواند بر حوزههای مختلف زندگی فرد، از جمله امور مالی، روابط و سلامت روان او تأثیر منفی بگذارد.
علل این اعتیاد اغلب شامل عواملی مانند دسترسی آسان به پلتفرمهای خرید، بمباران مداوم بازاریابی و راحتی تجارت الکترونیک است. محرکهای عاطفی مانند استرس، تنهایی یا کسالت نیز میتوانند افراد را به سمت جستجوی آرامش در خریدهای آنلاین سوق دهند.
از عادت تا اعتیاد به خرید آنلاین
از آنجا که خرید یک بخش عادی و اغلب ضروری از زندگی است، ممکن است تشخیص اعتیاد به خرید آنلاین برای کسی چالش برانگیز باشد. علائم مختلفی ممکن است نشان دهد که فرد به خرید آنلاین اعتیاد دارد. برخی از این علائم عبارتند از:
خرید بدون فکر و در نظر گرفتن عواقب
انباشت بیش از حد کالاهای خریداری شده به صورت آنلاین
خرید آنلاین برای تسکین احساسات منفی
پیامدهای مالی مانند؛ بدهی، عدم توانایی در انجام تعهدات مالی مانند اجاره خانه و ...
نداشتن توان کنترل در خرید آنلاین
تداخل با زندگی روزمره
دروغ گفتن به دوستان و خانواده در مورد بزرگی فعالیتهای خرید آنلاین یا پنهان کردن اقلام خریداری شده.
غفلت از مسئولیتها یا تعهدات مهم
انگیزه تراشی برای ادامه خرید آنلاین.
چگونه اعتیاد به خرید آنلاین خود را ترک کنید؟
همه کسانی که به صورت آنلاین خرید میکنند، اعتیاد ندارند و بروز برخی علائم به طور خودکار به معنای اعتیاد فرد نیست. با این حال، اگر کسی چندین مورد از این علائم بالا را تجربه کرده و خرید آنلاین بر زندگی روزمره او تأثیر منفی گذاشته، میتواند با عزم و اراده و یک برنامه ساختار یافته، کنترل عادات خرج کردن خود را دوباره به دست آورد. در اینجا چند نکته برای کمک به شما در ترک اعتیاد به خرید آنلاین ارائه شده است:
گام اول: درک اعتیاد خرید آنلاین خود : با اذعان به اینکه با خرید آنلاین مشکل دارید و درک تأثیر آن بر زندگی خود، از جمله پیامدهای مالی و عاطفی این اعتیاد دوری کنید.
گام دوم: شناسایی محرکها: محرکهای عاطفی یا موقعیتی که منجر به خرید آنلاین شما میشوند را بشناسید. این محرکها میتوانند استرس، کسالت، تنهایی یا حتی وبسایتها یا تبلیغات خاص باشند.
گام سوم: ایجاد بودجه: یک بودجه واقعبینانه در نظر بگیرید که هزینههای ضروری و اهداف پسانداز شما را مشخص کند. برای مدیریت مسئولانهتر امور مالی خود به این بودجه پایبند باشید.
گام چهارم: برنامههای خرید را حذف کنید: برنامههای خرید را از دستگاههای خود حذف کنید و از ایمیلهای بازاریابی لغو اشتراک کنید تا وسوسه و دسترسی آسان به خرید آنلاین کاهش یابد.
گام پنجم: تعیین محدودیت هزینه: حداکثر مبلغی را که میتوانید هر ماه برای اقلام غیرضروری خرج کنید تعیین کنید و به آن پایبند باشید. برای محدود کردن هزینهها، استفاده از پول نقد را برای این خریدها در نظر بگیرید.
گام ششم: از لیستهای خرید استفاده کنید: قبل از خرید آنلاین، لیستی از آنچه واقعاً نیاز دارید تهیه کنید و به آن پایبند باشید. از خریدهای آنی که در لیست نیستند، خودداری کنید.
گام هفتم: یک دوره انتظار تعیین کنید: قبل از خریدهای غیرضروری، یک دوره انتظار (مثلاً ۲۴ ساعت یا بیشتر) تعیین کنید. این زمان میتواند به شما کمک کند تا دوباره بررسی کنید که آیا واقعاً آن کالا را میخواهید یا به آن نیاز دارید.
گام هشتم: از خرید در مواقع آسیبپذیری عاطفی خودداری کنید: اگر احساس استرس، اضطراب یا ناراحتی میکنید، از خرید آنلاین به عنوان راهی برای مقابله با آن خودداری کنید. جایگزینهای سالمتری مانند ورزش، مدیتیشن یا صحبت با یک دوست پیدا کنید.
گام نهم: به دنبال پاسخگویی باشید: اهداف خود را با یک دوست یا یکی از اعضای خانواده که میتواند به شما در پاسخگو نگه داشتن شما در قبال شغلتان کمک کند، در میان بگذارید.
گام دهم: تمرین ذهن آگاه: از تکنیکهای ذهن آگاه استفاده کنید تا از مشکلات خود آگاهتر شوید و در برابر آنها مقاومت کنید. ذهن آگاه میتواند به شما در ایجاد خودکنترلی کمک کند.
گام یازدهم: دسترسی به روشهای پرداخت را محدود کنید: در صورت امکان، کارتهای اعتباری و اطلاعات پرداخت آنلاین را از دسترس آسان دور نگه دارید. این میتواند تکمیل خریدها را چالش برانگیزتر کند.
گام دوازدهم: کمک حرفهای: اگر کنترل اعتیاد به خرید آنلاین برای شما دشوار است، درخواست کمک حرفهای از یک روانشناس را در نظر بگیرید.
درمان اعتیاد به خرید آنلاین تدریجی است و نیاز به صبر و پشتکار دارد، زیرا ممکن است شرایط دیگری نیز برای درمان وجود داشته باشد. بهبودی امکانپذیر است و با حمایت مناسب، افراد میتوانند یاد بگیرند که اعتیاد به خرید آنلاین خود را مدیریت کنند و کنترل زندگی خود را دوباره به دست آورند.
منابع:https://www.allencarr.com / https://www.addictioncenter.com/