گروه ایرنا زندگی - چال کندی درهای تماشایی در بخشی از مسیر رودخانه دز است که در آن از تلاقی صخرههای بلند و رودخانه و فرسایش سنگها در طول زمان، مناظری زیبا به وجود آمدهاند. این دره از زیباترین و بکرترین جاهای دیدنی دزفول به شمار میرود و در شمال دزفول و شمال شرقی اندیمشک واقع شده است. آب و هوای معتدل دره چال کندی، گردشگران زیادی را برای فرار از گرما در فصلهای گرم سال به این منطقه جذب میکند.
پیمایش دره چال کندی با پای پیاده و همراه با تجهیزات حرفهای، برای علاقهمندان به طبیعت گردی لذتبخش است؛ همچنین گردشگران میتوانند با استفاده از قایقهای محلی نیز از شهرهای دزفول و اندیمشک به تماشای این منطقه زیبا بروند. در طول مسیر چال کندی نیزارها و علفزارهای انبوه، توجه علاقهمندان به عکاسی را به خود جلب میکند. برای آشنایی بیشتر با دره چال کندی در ادامه با ما همراه شوید.
چال کندی کجاست؟
آدرس: استان خوزستان، شهرستان دزفول، شمال شرقی اندیمشک، جاده سد دز
دره چال کندی از تفرجگاههای زیبای خوزستان در فاصله تقریبی ۳۰ کیلومتری از شمال دزفول و ۲۵ کیلومتری از شمال شرقی اندیمشک است. در چالکندی مناظری زیبا از تلاقی صخرهها با رودخانه «دز» توجه گردشگران را به سوی خود جلب میکند. در طول مسیر صخرهای این دره نیزارها و علفزارهای انبوهی به چشم میخورند که بر زیبایی این منطقه افزودهاند.
چالکندی در مسیر آب خروجی از سد دز قرار دارد و کوهپایههای این منطقه در امتداد رشته کوه زاگرس به حاشیه رودخانه دز میرسند. ساختار سنگهای این منطقه «کنگلومرا» (Conglomerate) یا «جوشسنگ» است که از قطعات درشت گرد تشکیل شده است.
صخرههای منطقه چال کندی در طول سالهای طولانی بر اثر رسوب آبرفتی رودخانه و رطوبت بالای هوا بهشکل کنونی درآمدهاند. این منطقه از نواحی بکر رودخانه دز است و گونههای متنوع گیاهی و جانوری در آن به چشم میخورند.
پونه وحشی، گل گاو زبان و درختان بید در سراسر مسیر چال کندی خودنمایی میکنند. در بخش بالادست صخرهها و کوهپایهها نیز جانورانی مانند شغال، روباه و بز کوهی زندگی میکنند. در مسیر رودخانه میتوانید انواع ماهی و خرچنگ ها را در عمق آب زلال ببینید. در میان صخرهها نیز پرندگانی مانند مرغ ماهیخوار و زاغ نوکسرخ به چشم میخورند.
عمق رودخانه دز در بخشهای عمیق چال کندی نزدیک به ۳۰ متر است. عمق زیاد رودخانه و وجود دیوارههای بلند صخرهای در این دره، سبب اختلاف دمای این منطقه با شهرهای اطراف آن میشود و در گرمترین روزهای تابستان نیز آب و هوای این تفرجگاه معتدل است.
مسیر دسترسی به چال کندی
برای بازدید از منطقه چال کندی چند راه پیش رو دارید که با توجه به مبدا حرکت خود، میتوانید بهترین مسیر را برگزینید:
از شمال دزفول وارد جاده دزفول-شهیون شوید که در امتداد بلوار شهدای دزفول قرار دارد. در این جاده با طی مسافتی در حدود ۱۰ کیلومتر به جاده فرعی چالکندی خواهید رسید. از میانه این جاده فرعی مسیر خاکی است و تنها بخش کوتاهی از آن را میتوانید با ماشین بروید. ادامه راه را باید در مسیری سنگلاخی و شیبدار در زمانی بین ۴۵ دقیقه تا یک ساعت پیاده طی کنید. برای عبور از این مسیر نیاز به آمادگی بدنی بالا، تجهیرات مناسب کوهنوردی و همراهی راهنمای آشنا به مسیر خواهید داشت.
میتوانید با عبور از رودخانه دز با قایق از مبدا پارک دولت دزفول به چالکندی برسید. از این پارک قایقهای کرایهای گردشگران را به تماشای تفرجگاه چال کندی میبرند. دو مسیر متفاوت برای قایقها وجود دارد که یکی طولانیتر از دیگری است. مسیر طولانی از میان علفزارها و نیزارهای انبوه عبور میکند و مسیر کوتاهتر از مقابل کتهای دزفول (غارهای دستکند) میگذرد. پارک دولت در شمال دزفول و در منطقه زیبادشت قرار دارد.
برای رسیدن به چالکندی از طریق رودخانه میتوانید اسکله قلعه مختار در شهر اندیمشک را بهعنوان مبدا حرکت خود انتخاب کنید.
عبور از مسیر نخست بهسمت چال کندی که همراه با پیاده روی و صخرهنوردی است، بهعنوان یکی از بهترین مسیرهای طبیعت گردی ایران، برای علاقهمندان به طبیعت گردی لطفی دوچندان دارد و مسیر رودخانهای برای خانوادهها مناسبتر است.
نام دره چال کندی
روایتهای مختلفی در خصوص وجه تسمیه چالکندی نقل میشود.
در طول سالها بهدلیل وقوع سیلابهای بزرگ در دره چال کندی، چاههای متعددی در این دره به وجود آمدهاند. ریزش صخرهها نیز از دیگر دلایل پیدایش چاههای بزرگ در این منطقه هستند. این دره را بهدلیل وجود چالههای بزرگ در سراسر آن، چال کندی نامیدهاند.
بر اساس باور ساکنان روستاهای اطراف دره چال کندی، نام این منطقه نخست چال قندی بوده است. بومیان مناطق اطراف از شخصی به نام کدخدا قندی قلاوند یاد میکنند که بزرگ خاندان این نواحی بوده است و نام این دره را از نام او گرفتهاند. پس از آن به مرور زمان قندی به کندی تبدیل شد و نام چال کندی بر این دره باقی ماند.
در اندیمشک چال کندی را با نام «چم سبز» میشناسند. در زبان لری واژه «چم» بهمعنای کنار رودخانه است. بخش دوم این نام را نیز بهدلیل سرسبزی و رنگ آب رودخانه دز در طول این منطقه انتخاب کردهاند.
دیدنی های دره چال کندی
سراسر دره چال کندی را جاذبههای طبیعی زیبا پوشاندهاند. از برجستهترین جاهای دیدنی چال کندی صخرههای زیبا و پرپیچوخم آن است. میان صخرههای این دره بخشهایی دنج برای عکاسی و تماشای چشماندازهای زیبا خواهید یافت. آب زلال رودخانه دز نیز در مسیر چال کندی با انواع ماهیهای رودخانهای توجه گردشگران را به خود جلب میکند.
زلالی آب رودخانه دز، سنگهای کف رودخانه را در معرض دید قرار میدهد. میان صخرههای این دره انواع گیاهان دارویی و معطر مانند گل گاو زبان و پونه کوهی به چشم میخورند که عطر آنها در بهار، فضای داخل دره را پر میکند. درختان بید نیز در ارتفاعات مشرف بر صخرهها خودنمایی میکنند.
اگر امکان صعود به بالادست چال کندی را داشته باشید، مناظری تماشایی از پیوند رود و صخره را از فراز صخرهها خواهید دید. کتهای میان صخرههای این دره مکانهایی مناسب برای اتراق و رفع خستگی گردشگران هستند. کتها غارهای کوچکی میان کوه هستند که در طول سالها، توسط ساکنان قدیمی این نواحی برای فرار از گرمای هوا و تابش مستقیم آفتاب ساخته شدهاند. کتهای دزفول امروزه از جاهای دیدنی این شهرستان به شمار میروند و نمونههایی از آنها در مسیر دره چال کندی قرار دارند.
تفریحات دره چال کندی
درهنوردی، کوهنوردی و صخرهنوردی
چال کندی منطقهای آرام و بکر با چشماندازهای زیبا است. درهنوردی، کوهنوردی و صخرهنوردی بر فراز جریان رودخانه در این منطقه برای ورزشکاران حرفهای لطف دوچندان دارد. اگر آمادگی بدنی بالایی ندارید نیز میتوانید با پیادهروی در مسیرهای سادهتر و اتراق در کتهای این دره از آرامش طبیعت و صدای جریان آب در آن لذت ببرید.
ماهیگیری
دره چال کندی برای علاقهمندان به ماهیگیری نیز لطف بسیار دارد. تنوع ماهیها و زلالی آب رودخانه لذت ماهیگیری در رودخانه از فراز صخرههای دره چال کندی را دوچندان میکنند. اگر به ماهیگیری علاقه دارید، در سفر به چال کندی لوازم و تجهیزات مناسب این تفریح را فراموش نکنید. پس از ورود به چال کندی در منطقهای مناسب اتراق کنید و قلاب خود را به آب بیندازید. به خاطر داشته باشید که فصل تخمریزی ماهیها زمان مناسبی برای ماهیگیری در چال کندی نیست.
شنا و تفریحات آبی
شنا و آبتنی در بخشهای مختلف دره چال کندی نیز طرفداران زیادی دارد. این منطقه بهخصوص در ماههای گرم سال برای شنا مناسب است؛ اما آب رودخانه دز در این دره عمق زیادی دارد و برای شنا در آن باید مهارت کافی داشته باشید. پرش از روی صخرهها به داخل آب نیز در صورت رعایت موارد ایمنی از تفریحات مهیج دره چال کندی است.
در دره چال کندی امکان تجربه تفریحات آبی دیگر مانند شاتلسواری، قایقسواری، جتاسکی و غواصی را نیز خواهید داشت. برای این منظور باید در تورهای تفریحی دزفول از پارک دولت یا دیگر پارکهای ساحلی در مسیر رودخانه دز شرکت کنید. برای تجربه برخی تفریحات هیجانی در این دره باید تجهیزات مناسب را همراه خود ببرید و در صورت عدم آشنایی با محیط دره چالکندی، برای گشتوگذار در آن حتما از کمک راهنمایان محلی بهره بگیرید.
بهترین زمان سفر به دره چال کندی
استان خوزستان از گرمترین استانهای جنوبی ایران است که بهدلیل جریان رودخانههای دز و کارون در تابستان، رطوبت بالایی دارد. دزفول و اندیمشک نیز از گرمترین شهرهای ایران به شمار میروند؛ اما ساختار دره چال کندی سبب تفاوت بالای اقلیم این دره با شهرهای اطراف آن شده است.
جریان دائمی رودخانه و دیوارههای بلند صخرهای در بخشهایی از چال کندی سبب اعتدال هوا در این دره شده است. در طول روز بهدلیل ساختار دیوارهها، به بعضی قسمتهای چال کندی نور آفتاب کمی میرسد و این بخشها همیشه خنک میمانند. برای بازدید از دره چال کندی میتوانید در ماههای مختلف سال به این منطقه سفر کنید؛ اما اواسط خرداد تا اواسط مهر بهترین بازه زمانی برای لذت از تفریحات آبی در این دره است.
آب و هوای دره چال کندی و مناطق اطراف آن در پاییز و زمستان خنک و معتدل است؛ اما دمای آب بسیار کم میشود و از لذت تفریحات آبی در این زمان از سال کاسته میشود. بازدید از این منطقه در روزهای پربارش مناسب نیست و بهدلیل عمق زیاد رودخانه و احتمال وقوع سیل، ممکن است خطرآفرین باشد.
اقامت در دره چال کندی
دره چال کندی در مسیر رودخانه قرار دارد و ساختار صخرهای و سنگلاخی آن چندان مناسب برای کمپ نیست. اطراف این دره نیز آب و هوایی متفاوت از آن دارد و در تابستان بسیار گرم می شود. برای کمپ در چال کندی بهتر است تنها بهصورت روزانه و پیکنیک اتراق کنید و شب را در شهرها و روستاهای اطراف بگذرانید.
اقامتگاههای بومگردی روستاهای اطراف چال کندی از پرطرفدارترین مراکز اقامتی میان گردشگران این منطقه هستند. روستای پامنار در فاصله کوتاهی از دره چال کندی قرار دارد که و اقامتگاههای بومگردی مناسبی در آن قرار دارد.
در شهرهای اندیمشک، دزفول و روستای پاقلعه نیز امکان اقامت در خانههای محلی و اقامتگاههای بومگردی را خواهید داشت. هتلهای دزفول و اندیمشک از دیگر گزینههای مناسب برای اقامت در نزدیکی چالکندی هستند.
تجهیزات مورد نیاز برای بازدید از دره چال کندی
به گزارش وب گاه گردشگری کجارو، در سفر به دره چال کندی مهمترین نکته، همراهی یک راهنمای محلی آشنا به مسیر با شما است. برای عبور از این دره با پای پیاده نیاز به آشنایی با برخی از قسمتهای مسیر و مهارت شنا خواهید داشت. برای بازدید از چال کندی با قایقهای محلی نیز حتما جلیقه نجات بپوشید و موارد ایمنی را رعایت کنید.
برای ورود به دره چال کندی حتما لباس سبک بپوشید و کفش راحت و مناسب کوهنوردی و طبیعتگردی به پا کنید. در صورت تمایل به آبتنی در طول مسیر این دره لباس اضافه و حوله همراه داشته باشید. کرم ضدآفتاب، عینک دودی، آب آشامیدنی کافی و کلاه آفتابگیر از دیگر لوازم مورد نیاز شما در مسیر دره چال کندی هستند.
برای صعود به بخشهای بالادست چال کندی باید لوازم و تجهیزات کوهنوردی و صخره نوردی همراه ببرید و اگر تجربه دره نوردی در نقاط صخرهای و سخت را ندارید، بیگدار به آب نزنید. برای بازدید از این منطقه در طول فصلهای سرد، سال لباس گرم و ضدآب را فراموش نکنید.