برای انجام دادن یک کوهنوردی ایمن و مطمئن بایستی وسایل مورد نیاز این ورزش جذاب و پرریسک را به همراه داشته باشید. اینکه برای کوهنوردی چه وسایلی نیاز دارید بستگی به مسیری که می‌خواهید طی کنید و مدت زمانی که قصد دارید در کوهستان بمانید دارد. اگر علاقه‌مند به صعود قله‌های کوچک و بزرگ هستید باید در زمان صعود وسایل کوهنوردی را همراه داشته باشید تا به سلامتی خود آسیب نزنید و از کوهنوردی خاطره خوبی داشته باشید.

گروه ایرنا زندگی - توصیه می‌کنیم اگر برای اولین بار است که  به کوهنوردی می‌روید ابتدا یک لیست از وسایل موردنیاز تهیه نمایید. وسایل مورد نیاز برای رفتن به کوه بستگی  به فصل صعود، مدت‌زمان کمپ و اقامت در قله  و میزان سختی مسیر دارد همچنین تعداد افرادی که می‌خواهید با آنها به قله بروید نیز در انتخاب وسایل مورد نیازتان تأثیرگذار است.

باید بدانید کمپینگ مانند سفرهای دیگر نیست که هر وسیله و ابزاری را انتخاب کنید و با خود حمل کنید. در کمپینگ باید وسایل کم‌وزن و کم‌حجم و ضروری را انتخاب کنید که هم جابه‌جایی آن آسان‌تر باشد و هم کاربردی‌تر باشند همچنین با توجه به طبیعت و خطرات پیش‌بینی‌نشده در مواقع خطر از آن بهره لازم را ببرد. به‌طورکلی می‌توان تجهیزات کوهنوردی را با توجه به جدول زیر تهیه نمود.

جهیزات حیاتی (پوشاک و لباس) کفش و کتانی کوهنوردی، کوله‌پشتی، کلاه کوهنوردی و ایمنی، جوراب و دستکش، عصای کوهنوردی و باتوم 
تجهیزات شب مانی و کمپینگ کیسه‌خواب، چادر کوهنوردی، چراغ‌قوه و ابزار روشنایی، زیرانداز خواب، قرص‌های حشره‌کش، صندلی تاشو 
تجهیزات پخت‌وپز پیک‌نیک و سر شعله، چاقو، قاشق و چنگال، قرص الکل یا ژل آتش‌زا، فلاسک و کتری، لیوان و ماگ فلزی 
خوراکی‌ها روغن، قند، نمک و ادویه، نان، آب و کنسروهای آماده 
تجهیزات الکترونیکی  جی‌پی‌اس، موبایل، نقشه‌های الکترونیکی، پاوربانک، ساعت، ارتفاع‌سنج 
تجهیزات بهداشتی کرم مرطوب‌کننده و ضدآفتاب، دستمال مرطوب، حوله دست، پدهای بهداشتی، پماد سوختگی، مسواک و خمیردندان، مایع ظرف‌شویی
تجهیزات امداد و نجات  کیت کمک‌های اولیه، داروهای مسکن و ضد حساسیت، دستگاه‌های نجات کوهستان، چاقو چندکاره، سوت و ابزار شناسایی، اره و تبر 
شماره‌های سازمان‌ها امداد و نجات هلال‌احمر، اورژانس کوهستان، مراکز رسیدگی به اتفاقات، آتش‌نشانی

در ادامه به‌صورت مختصر توضیحاتی در خصوص ابزارهای ذکر شده ارائه می‌دهیم.

کفش کوهنوردی

گران‌ترین وسیله کوهنوردی کفش‌های کوهنورد می‌باشد که در هنگام خرید باید دقت لازم را داشته باشید. کفی کفش‌های کوهنوردی سخت‌تر هستند؛ زیرا باید در مقابل اصطکاک و سختی مسیر از پای شما محافظت نمایند. در تابستان می‌توانید از کفش‌های خنک و راحت و سبک و انعطاف‌پذیر استفاده کنید.

در فصل زمستان باتوجه‌ به شرایط آب‌وهوایی کفش باید ضد آب، گرم، یخ‌شکن و سبک باشد. توجه داشته باشید کفشی انتخاب کنید که در طول مسیر بتوانید با ایمنی کامل و در عین حال بدون واردشدن فشار و احساس خستگی صعود نمایید.

کوله‌پشتی

کوله‌پشتی یکی از تجهیزات کوهنوردی است که در سلامتی کمر و ستون فقرات شما نقش بسزایی دارد. کوله‌های مخصوص کوهنوردی باریک‌تر می‌باشند تا دست‌ها در زمان حرکت بر روی سنگ‌ها آزادی عمل بیشتری داشته باشند. هنگام خرید آن به ضد آب بودن، سبک بودن، باکیفیت بودن دوخت‌ها و زیب‌ها و دارا بودن حجم کافی برای لوازم اطمینان حاصل کنید. 

کلاه کوهنوردی

کلاه کوهنوردی در فصل تابستان و زمستان کمک شایانی به کوهنورد می‌کند. با کمک‌گرفتن از یک کلاه مناسب در تابستان از اشعه فرابنفش خورشید و در زمستان از سرما ایمن می‌شوید.

عینک کوهنوردی

یکی دیگر از اصلی‌ترین تجهیزات کوهنوردی عینک کوهنوردی است که چشم شما را در برابر اشعه‌های مضر خورشید، آفتاب‌سوختگی، گرد و غبار، سرما ایمن نگه می‌دارد.

لباس‌های کوهنوردی

انتخاب لباس ارتباط مستقیمی با سلامتی فرد کوهنورد دارد. به طور کلی برای صعود به کوه نیاز به سه‌لایه لباس دارید. یادآوری می‌کنیم که جنس لباس‌ها بسیار حائز اهمیت می‌باشند.

لایه اول: عرق‌گیری لباس‌هایی که با بدن تماس مستقیم دارند؛ مانند زیرشلواری نخی، پیراهن، دستکش راحت و نرم، کلاه و جوراب مناسب. جنس این لباس‌ها بهتر است نرم باشند.

لایه دوم: لباس‌هایی هستند که شما را گرم نگه می‌دارند؛ مانند پیراهن پلار، شلوار پشمی، جوراب‌های گرم، سویشرت و گرم‌کن. بهتر است جنس آنها پشمی و یا پلار باشند.

لایه سوم: لباس‌های این لایه شما را در برابر باد، باران، سرما، رطوبت هوا محافظت می‌نماید. مانند کاپشن، شلوار و دست‌کش  از جنس کورتکس، بادگیر، پانچو

باتوم کوهنوردی

یکی از حیاتی‌ترین و مهم‌ترین تجهیزات کوهنوردی چه در تابستان و زمستان و چه در صعود و فرود، باتوم است. این وسیله باعث حفظ تعادل در زمان بالا رفتن از کوه می‌شود و همچنین باعث جلوگیری از فشار و وارد شدن ضربات شدید به کمر و زانو در زمان پایین آمدن از کوه می‌شود.

پس در هنگام خرید به جنس، دسته، وزن و قابلیت تنظیم آن دقت کنید. یادآور می‌شویم که باتوم به دو صورت تکی و جفتی به فروش می‌رسد شما با توجه به نیاز خود و سختی مسیر می‌توانید آن را انتخاب کنید.

کرامپون

اگر جزء افرادی هستید که در زمستانی کوهنوردی می‌کنید از خرید کرامپ ون یا همان یخ‌شکن غافل نشوید این وسیله با جلوگیری از لیزخوردن در زمستان و همچنین حفظ تعادل به کوهنوردان کمک شایانی می‌کند. 

چادر و زیرانداز

چادر و زیرانداز برای شب ماندن و کمپ زدن در کوه یک وسیله حیاتی به‌حساب می‌آید و با توجه‌ به تعداد نفرات و شرایط کمپ باید تهیه شود. یک چادر مناسب بهتر است ضد آب، قابل‌حمل و استاندارد باشد.

چراغ‌قوه

چراغ قوه و ابزار روشنایی در کمپ‌های شبانه شما را از حملات حیوانات وحشی حفظ می‌کند.

کیسه‌خواب

کیسه خواب هم یکی دیگر از تجهیزاتی است که برای کمپ‌های شبانه استفاده می‌شود که کوهنورد را در صعودهای زمستانه از یخ‌زدگی نجات می‌دهد. کیسه خواب در سه نوع تابستانه، زمستانه و سه فصل در بازار به فروش می‌رسد. کیسه‌خواب باید در مقابل اجسام برنده و چوب و سنگ، گرما و آب مقاوم باشد.

لوازم پخت‌وپز

لوازم پخت و پز هم برای کمپ‌های شبانه از لوازم مهم می‌باشد که برای راحتی و سبک بودن وزن کوله می‌توانید به صورت جداگانه حمل گردد. از جمله وسایل پخت‌وپز می‌توان به سر شعله و پیک‌نیک، سیلندر بوتان، ظروفی با جنس تیتانیوم اشاره کرد. 

برای پخت‌وپز در محیط کمپ سعی کنید آتش روشن نکنید؛ اما همواره یک فندک و کبریت همراه داشته باشید.

تجهیزات الکترونیکی

این وسایل می‌تواند در مسیریابی، برنامه‌ریزی و تماس در کوه به شما کمک کنند. جی‌پی‌اس یکی از ملزومات کوهنوردی می‌باشد که برای شناسایی و نقشه‌خوانی و ردیابی افراد استفاده می‌شود.

پاوربانک‌های خورشیدی

این وسیله یکی از اصلی‌ترین تجهیزات برای کوهنوردی چندروزه می‌باشد. شما می‌توانید توسط آن برق موبایل، چراغ قوه و جی‌پی‌اس و لوازم برقی همراه خودتان را شارژ کنید.

لوازم شخصی و بهداشتی

این وسایل برای برنامه‌های طولانی‌مدت جزو لوازم ضروری به‌حساب می‌آیند که می‌توانند نیازهای شما را در طبیعت برطرف کنند.

تجهیزات امداد و نجات

این تجهیزات برای کوهنورد ضروری می‌باشد؛ چون به کوهنوردان  در هنگام حوادثی مثل ارتفاع زدگی، آلرژی، مارگزیدگی، پیچ‌خوردن مفاصل کمک می‌کند.

خوراکی‌ها

در طول سفر بهتر است از مواد غذایی که می‌توانند انرژی و قند خون ما را بالا نگه دارند استفاده کنیم. خوراکی‌هایی مانند پاستیل، آب‌نبات، شکلات و میوه‌های خشک گزینه‌های مناسبی هستند. برای وعده‌های اصلی غذا اگر مسیرتان طولانی است و حوصله طبخ غذا را ندارید می‌توانید از کنسروهای آماده استفاده نمایید. البته با همراه‌داشتن مواد اولیه مثل گوشت، برنج و روغن غذای گرم نیز تهیه نمایید. 

به گزارش وب گاه بیتوته، در شرایط خاص و صخره‌نوردی حتماً از ابزارهایی مانند کلاه ایمنی، کارابین، طناب، قلاب و بست طناب، جلد یا محفظه‌ای برای چکش، کمربند نجات، میخ کوهنوردی، چکش صخره غافل نشوید.