جیکه گیاهی بدون ساقه و بوی خاصی دارد که در فصل زمستان، به صورت خودرو و شامل چند برگ باریک و بلند از خاک سر میزند و رشد میکند.
گیاه جیکه (سیر وحشی) در دو نوع " ملو " و خشو " در فصل زمستان و در اراضی بیابانی و گندمزارها یافت میشود و پس از رویش توسط عده ای از مردم محلی در روستاها برای فروش جمع آوری و به بازار عرضه میکنند.
شناسایی این گیاه که در سالهای پرباران میروید ، به علت مشابه بودن با گیاهان دیگر برای همه امکان پذیر نیست و تشخیص آن سخت و وقت زیادی میگیرد.
این گیاه همانند سیر بودار، طعم دهنده بسیار خوبی است و خوشمزه و خوش طعم، قوی و طبع بسیار گرمی دارد که در ابتدای فصل برداشت با قیمت بالا در بازار گناوه فروش میشود.
قیمت هر کیلوگرم این گیاه در اول فصل برداشت امسال ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار ریال در بازار عرضه شد که هم اینک به یک میلیون و ۴۰۰ هزار ریال رسیده است.
جیکه در شهرستان گناوه برای خام خوری و با نان و دیگر غذاها، مخلوط کردن با برنج و گمنه (غذای محلی) مصرف غذایی دارد که متداول ترین مصرف آن به روش تهیه نان محلی به نام بل بل جیکهای است.
" طرز تهیه بل بل جیکهای"
اولین مرحله طرز تهیه بل بل جیکه ای، تمیز کردن، شست و شو و خرد کردن و سپس مخلوط کردن با ادویه جات مانند زردچوبه، فلفل، نمک و لیمو خشک است.
در مرحله بعدی، با آرد به اندازه لازم باید خمیر کرد و نانهای کوچکی به نام "بل بل" و بصورت گرد آماده شود.
پس از تهیه بل بل (نان) با خمیر که بصورت دو قرص جداگانه باید به هم چسبانده شود، مقداری "جیکه" روی یکی از آنان پاشیده میشود و نان دیگری روی آن میگذارند و با انگشتان دو دست آنها را به آرامی به هم فشار میدهند که لبههای آن به هم بچسبند تا در موقع پخت، بیرون نریزد.
بانوان در زمانی که تمامی نانها را آماده کردند، روی تابه داغ قرار میدهند و میپزند البته باید یک سمت نان که پخت شده برگردانیده شود تا لایه زیرین آن نیز پخته شود.
بعد از پخت این نوع نان محلی با روغن، چرب و سپس مصرف میشود.
مردم این منطقه از این نوع نان در وعدههای غذایی استفاده میکنند و عدهای هم نیز که بخاطر گرانی قادر به خرید این گیاه نیستند، با "پیاز" درست میکنند که به آن "بل بل پیازی" میگویند.
پخت بل بل پیازی شبیه بل بل جیکه است.
شهرستان گناوه در شمال استان بوشهر قرار دارد.