سریال «هیولا» که این روزها از شبکه خانگی پخش میشود جزو سریالهای پرمخاطبی است که بسیاری را هر هفته چشمانتظار میگذارد تا قسمت تازهاش بالاخره از راه برسد. سریالی که به عقیده بسیاری از منتقدان و صاحبنظران از جمله کارهای خوشساخت مهران مدیری است که قدم رو به جلویی برای او محسوب میشود. او از طنزهای فانتزیتر خود مانند شبهای برره و قهوه تلخ فاصله گرفته و بیشتر به حوزه طنز اجتماعی نزدیک شده است. برای این قدم رو به جلو مدیری سراغ یکی از موفقترین همکارانش در دهههای اخیر رفته. پیمان قاسمخانی که باید دید نتیجه این همکاری دوباره پس از سالها عدم همکاری موفق بوده یا نه؟
سریال هیولا در واقع طنزی است که این بار برخلاف ساختههای دیگر مدیری مانند «شبهای برره» و «قهوه تلخ» با یک نگاه اجتماعی به مسائل روز و نزدیک به دغدغههای مردم به شبکه نمایش خانگی آمده است. هیولا را میتوان فصل جدیدی برای مهران مدیری خواند. او با تولدی دوباره مواجه شده و توانسته به خوبی یک طنز موفق نیشدار، فارغ از نگاههای فانتزی گذشتهاش را به ارمغان آورد. موضوعی که بسیاری از مخاطبها و فعالان حوزه طنز به آن باور داشته و معتقدند مهران مدیری توانسته در این ساخته جدیدش به خوبی جای خود را در دل ببیندهها باز کند.
پیمان قاسمخانی؛ مردی که کارش را خوب بلد است
امیرمهدی ژوله، فیلمنامهنویس کمدی که یک دهه به عنوان نویسنده در مجموعههای گوناگون مهران مدیری از جمله «پاورچین»، «نقطهچین»، «شبهای برره»، «مرد هزار چهره»، «قهوه تلخ»، «شوخی کردم»، «در حاشیه» و... حضور داشته در گفت و گو با ایرنا زندگی پیمان قاسمخانی را مهندس فیلمنامهنویسی کمدی معرفی میکند و میگوید: «پیمان نویسندهای است بسیار دقیق، اندازه، درست، درجه یک و دست نیافتنی و من به عنوان نویسنده کمدی که ۱۰ سال با مهران مدیری کار کردهام؛ پیمان قاسمخوانی را یک فرد دستنیافتنی و حسرت برانگیز در حوزه فعالیتاش میدانم که مغز، فکر، ایدهها و کارهایش هم متن خوب هم زیرمتن خوب دارد. به طوری که تکلیفاش مشخص است و نشان میدهد یک نویسنده قهار در این زمینه بوده که کارش را به خوبی بلد است.»
امیر برادران را فراموش نکنید
او درباره امیر برادران که به عنوان نویسنده در این مجموعه فعالیت میکند بر این عقیده است در زیر نام پیمان قاسمخانی نادیده گرفته شده در صورتی که او نیز توانسته به عنوان یک نویسنده موفق در این مجموعه بسیار خوب بدرخشد: «امیر برادران را به عنوان کسی که با او تا به حال در مجموعههای متنوعی مانند «در حاشیه» کار کردهام یک نویسنده درجه یک میدانم که اخلاق حرفهای دارد و من متاسف هستم در مجموعه «هیولا» از او آنقدرها یاد نمیشود. البته طبیعی است؛ اما نه اینقدر که اصلا کسی از او حرفی نزند! چون در هر صورت «هیولا» را امیر برادران نوشته است. پیمان قاسمخانی به عنوان طراح و سرپرست بالا سر کار است؛ اما امیر برادران آن را نوشته و زحمتهای او دارد نادیده گرفته میشود. در صورتی که او نیز جزو نویسندههای بسیار قویی است که باید ناماش مطرح و شناخته شود.»
سوژهای که به درستی انتخاب شده است
او میگوید سریال «هیولا» در کنار سریال «شبهای برره»، «مرد هزار چهره»، «قهوه تلخ» و «شوخی کردم» جزو کارهای موفق مهران مدیری است که توانسته به خوبی از پس کار برآید. ژوله به این موضوع نیز تاکید دارد سوژه انتخاب شده در «هیولا» یک سوژه درست بوده. سوژه روزی که به هر حال مردم مشکلات اقتصادی دارند و احساس میکنند در حق آنها بیعدالتی و اجحاف شده و با فسادهای اقتصادی از سوی خواص حق آنها نادیده گرفتهاند که موجب اختلاف طبقاتی، مشکلات اقتصادی و از دست رفتن پولهای مردم شده است: «از آنجایی که مردم به طور نزدیک با سوژههایی که در «هیولا» مطرح میشوند رو به رو شدهاند برای همین دست گذاشتن روی آن در این سریال موجب شده تا موضوع جذابی شود.»
در این زمینه بخوانید:حامد بهداد در قصر شیرین، ماندن یا خارج شدن از جلد نقشهای تکراری؟!
روزگاری که شریف ماندن سخت میشود
فروپاشی یک انسان موضوع اصلی است که در این سریال به آن اشاره شده و این نویسنده طنز نیز با اشاره به این موضوع میگوید: «مردی که با شرافت زندگی کرده است در شرایطی قرار میگیرد که مجبور میشود پا روی شرافت بگذارد که به نظر من این مفهوم عمیقتر و اصلیتری است تا مفهوم نقدهایی که به مشکلات اقتصادی و فسادهای اقتصادی میشود.» به باور ژوله در این مجموعه آنچه قابل تعمقتر است و بسیار ارزشمندتر است این است که چقدر شریف زندگی کردن در اوضاع و احوال امروز جامعه ما سخت شده و گاهی اوقات نشدنی و غیرممکن به نظر میرسد.
شوخی بامزه نویسنده با نویسنده؛ از مهران مدیری ممنونم
امیرمهدی ژوله درباره سکانسی که مهران مدیری به سخنرانی درباره فوت یکی از شخصیتهای «هیولا» میپردازد و به نوعی برداشت از سبک سخنرانی او زمان فوت خشیار الوند، نویسنده و فیلمنامه نویس است آن را بسیار بامزه عنوان میکند و میگوید این شوخی نویسندههای سریال با من بود: «من نمیدانستم که مهران مدیری در جریان حرف زدن من در مجلس ختم خشیار الوند بود و من فکر میکنم این کار شوخی نویسندهها با من بود.» او در توضیح نوع سخنرانیاش ادامه میدهد: «این ماجرا دو وجه دارد. وجه نخست این است که من کار بدی نکردم. رفیقام فوت کرده و مشخص است که من بغض و سوز دارم. رفیقام که فیلمنامهنویس بوده فوت کرده و من این خلاقیت را به خرج دادم که با ادبیات فیلمنامهنویسی این غم و ناراحتیام را به تصویر کشیدم. در وجه دوم هم کاری بود که مهران مدیری انجام داد و خیلی بامزه بود و از او ممنونم که اینطور شوخی کرد.» ژوله در نهایت میگوید ما همیشه میگوییم که باید با عالم و آدم شوخی کرد و به نظر نویسندهها یا نظر مهران مدیری متوجه شدند که نوع سخنرانیام یک قابلیت اجرا در این زمان را دارد و به نظرم کار باحال و خوبی از آب درآمد و خوشم آمد.