تهران - ایرنا - می‌خواهید به جنوبی‌ترین نقطه ایران سفر کنید؟ ابوموسی در استان هرمزگان با سواحل آرام، طبیعت بکر و مردمی خون‌گرم و مهمان‌نواز منتظر شما است.

گروه ایرنا زندگی - جزیره ابوموسی یا بوموسی، یکی از مهم‌ترین و استراتژیک‌ترین جزایر خلیج فارس محسوب می‌شود. این جزیره در استان هرمزگان قرار دارد و از طریق بندرعباس می‌توان به‌صورت دریایی یا هوایی به آن دسترسی داشت. با سواحلی آکواریومی و طبیعتی بکر، ابوموسی یکی از جذاب‌ترین مقاصد سفر در جنوب کشور است. 

بهترین زمان بازدید از جزیره ابوموسی نیمه دوم سال است و اغلب تورهای ابوموسی در این فصول برگزار می‌شوند. در این بازه زمانی می‌توانید در هوایی مطلوب از چشم‌اندازهای زیبای خلیج فارس لذت ببرید و انواع تفریحات آبی‌ نظیر کایاک‌سواری و غواصی را تجربه کنید. برای اقامت نیز می‌توانید از مهمانسراها و اقامتگاه ها استفاده کنید.

ابوموسی کجاست؟

آدرس: استان هرمزگان، شهرستان ابوموسی

جزیره ابوموسی با مساحت حدود ۱۲ کیلومتر مربع، در جنوبی‌ترین منطقه ایران قرار دارد. این جزیره، به‌عنوان یکی از ۱۴ جزیره هرمزگان، به ایران تعلق دارد. ابوموسی، در فاصله حدود ۲۲۰ کیلومتری بندرعباس و حدود ۷۵ کیلومتری بندرلنگه، جایی در میان آب‌های خلیج همیشه فارس قرار گرفته است. شهر ابوموسی، خود مرکز جزیره ابوموسی به شمار می‌آید و شهرستان ابوموسی که جزایر زیادی را شامل می‌شود، حدود ۶۹ کیلومتر مربع مساحت دارد.

تاریخچه ابوموسی

در طول تاریخ، جزیره ابوموسی به‌همراه جزایر دیگرش، مثل تنب کوچک و تنب بزرگ، در مالکیت ایران بوده است. در دوره قاجار، انگلیس توانست به‌مدت حدود ۶۸ سال این جزیره را به اشغال خود دربیاورد؛ اما در سال ۱۹۷۱ میلادی تفاهم‌نامه‌ای بین دو طرف امضا شد که به موجب آن، مالکیت جزیره ابوموسی مجدد به ایران داده شد.

در اسناد تاریخی موجود، ابوموسی در گذشته با نام «بوموو» (BOUMOU) یا «بوم‌او» و سپس «بوموسو» شناخته می‌شد که در لغت به‌معنای مکان سبز بود. در نقشه‌های قدیمی نیز «بوموف» یا همان «بوموسو» دیده می‌شود که «بوم» به‌معنای مکان و «سو» با چند معنی در نظر گرفته می‌شود، یکی از معانی آن را می‌توان نام نوعی سبزی دانست و معنای دیگر آن، در زبان فارسی کهن، به «سبز» تعبیر می‌شود که با کنارهم قرار گرفتن این کلمات، بوموسی به معنی «سرزمین سبز» است. نام فعلی «ابوموسی» از حدود ۱۰۰ سال پیش برای این منطقه رواج یافت که به‌جای بوموسو به‌کار می‌رود.

این جزیره اراضی کشت و زرع بسیار محدودی دارد و بیشتر مردم بومی این جزیره به صید ماهی مشغول هستند و از این راه کسب درآمد دارند. جزیره ابوموسی از همان زمان‌های دور، با ظرفیت بسیار زیاد صدور نفت خام شناخته می‌شد و همین امر، موقعیتی خاص و استراتژیک برای آن به‌وجود آورد.

جاهای دیدنی ابوموسی

جزیره ابوموسی به‌عنوان جنوبی‌ترین جزیره ایران، هوایی گرم و شرجی و طبیعتی منحصربه‌فرد دارد. سواحل این جزیره بسیار بکر و دست‌نخورده هستند که همین موضوع، می‌تواند آن را به جاذبه‌ای زیبا تبدیل ‌کند.

مسجد جامع ابوموسی

از جمله جاذبه‌های جزیره ابوموسی، مسجد جامع آن است. این مسجد با معماری زیبا و کاربری خود در بین مردم، بسیار موردتوجه اهالی قرار دارد. گنبد و گلدسته‌های زیبای این مسجد، مانند فیروزه‌ای در دل جزیره ابوموسی می‌درخشند. مسجد جامع ابوموسی در مساحتی بیش از ۱۱,۰۰۰ متر مربع، حدود سال ۸۰ افتتاح شد. در طراحی این مسجد، معماری خاص و قدیمی اولویت داشت و همین امر سبب محبوبیت بیش از پیش آن شد.

جزیره فارور بزرگ

یکی از جزایر مهم خلیج فارس که همچون گنبدی زیبا از دل آب‌های این خلیج سربرآورده است، جزیره «فارور بزرگ» محسوب می‌شود. این جزیره مسکونی نیست و منطقه‌ای بسیار مناسب برای گونه‌های مختلف پرندگان به‌حساب می‌آید. جزیره فارور بزرگ که در ۵۵ کیلومتری جزیره کیش و حدود ۲۰ کیلومتری سواحل اصلی ایران قرار دارد، در گذشته مسکونی بود؛ اما امروزه به‌جز بقایای ساختمان‌های مخروبه، فانوس دریایی و آثار کشاورزی، اثری از سکونت دائمی در آن دیده نمی‌شود.

سواحل ابوموسی

سواحل ابوموسی، با آب‌های زلال و شفاف و ماسه‌های سفید، از زیباترین سواحل خلیج فارس به شمار می‌روند. تنوع سواحل در این جزیره، تجربه‌های مختلفی را برای گردشگران فراهم می‌کند. سواحل ماسه‌ای برای آفتاب گرفتن و شنا مناسب هستند، در حالی که سواحل صخره‌ای برای غواصی و تماشای دنیای زیر آب جذابیت دارند. آرامش و سکوت حاکم بر سواحل ابوموسی، فرصتی برای دوری از هیاهوی شهر و لذت بردن از طبیعت بکر را فراهم می‌آورد. آب‌های اطراف ابوموسی، همچون آکواریومی طبیعی است که زیبایی‌های زیر آب را به‌شکلی شفاف نشان می‌دهد.

شهرک قدیمی صیادان

 شهرک قدیمی صیادان با بافت سنتی و مغازه‌های قدیمی، تصویری از زندگی مردم بومی جزیره را به نمایش می‌گذارد. این شهرک که در نزدیکی ساحل قرار دارد، مکانی مناسب برای خرید مردم محلی نیز محسوب می‌شود، مغازه‌هایی که مایحتاج روزمره را برای مردم فراهم می‌کنند، مثل میوه و تره‌بار، نانوایی و سوپرمارکت، دورتادور محوطه‌ اصلی جمع شده‌اند. قدم زدن در بین مغازه‌ها و دیدار با فروشندگان محلی و گفت‌وگو با آن‌ها، تجربه‌ای متفاوت و جذاب از سفر به ابوموسی را رقم می‌زند.

بهترین زمان سفر به ابوموسی

بهترین زمان سفر به ابوموسی، فصل‌های خنک سال یعنی پاییز و زمستان است. در این فصول، دمای هوا بین ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتی‌گراد است و شرایط آب و هوایی، برای فعالیت‌های فضای باز بسیار مناسب است. در فصل تابستان، دمای هوا به بالای ۴۰ درجه سانتی‌گراد می‌رسد و رطوبت هوا نیز بسیار بالا می‌رود که می‌تواند سفر را برای گردشگران دشوار کند.

نحوه سفر به ابوموسی

در گذشته، سفر به ابوموسی بسیار سخت بود چون نیاز به مجوزهای فراوان داشت؛ اما امروزه با توجه به اینکه سفر به جزیره ابوموسی برای همه ایرانیان آزاد شده است، برای سفر به این جزیره دو راه وجود دارد.

سفر هوایی: طی چندین سال، تعداد محدودی پرواز به ابوموسی انجام می‌شد؛ اما پس از اینکه سفر به این جزیره تسهیل شد، پروازها، به‌شکل روزانه، از بندرعباس به جزیره ابوموسی انجام می‌شود. این نوع از سفر، یکی از مسیرهای دسترسی به جزیره ابوموسی است. در حال حاضر، کیش ایر برگزارکننده تمامی پروازهای این منطقه به شمار می‌آید. پرواز بندرعباس تا جزیره ابوموسی، حدود نیم ساعت زمان می‌برد.

سفر دریایی: پس از گسترش گردشگری در ابوموسی و جهت تسهیل دسترسی گردشگران به جزیره زیبای خلیج‌فارس، یک فروند شناور مسافربری، برای جابه‌جایی گردشگران بین بندرعباس تا جزیره ابوموسی تهیه شده است. این کشتی، دوبار در هفته به مقصد ابوموسی حرکت می‌کند. سفر دریایی به ابوموسی، حدود پنج تا هفت ساعت زمان می‌برد.

تور سفر به ابوموسی

در حال حاضر، تورهای گردشگری محدودی به مقصد ابوموسی برگزار می‌شوند. اغلب تورهای ابوموسی در قالب‌های سه‌روزه و از مبدا فرودگاه مهرآباد تهران برگزار می‌شوند. اقامت در اقامتگاه‌ بوم‌گردی صورت می‌گیرد و وعده صبحانه اغلب به عهده برگزارکننده تور است. معمولا تورهای ابوموسی با گشت جزیره، کایاک‌سواری، ماهیگیری و غواصی همراه هستند. 

اقامت در ابوموسی

به گزارش وب گاه گردشگری کجارو، برای اقامت در جزیره، برخی افراد محلی خانه‌ها و سوییت‌های خود را اجاره می‌دهند که پیدا کردن این موارد با پرسش از مردم محلی امکان‌پذیر است.