گروه ایرنا زندگی - نمیدانستم همسرم قبل از ازدواج با من نامزد داشته، نمیدانستم همسرم عمل زیبایی کرده؛ همسرم در مورد سطح تحصیلاتش یا شغلش یا خانواده اش یا هزار مورد دیگه به من دروغ گفته، این یکی از مشکلاتی است که با مراجعه به دادگاههای خانواده با آن مواجه میشوید، مشکل فریب در ازدواج یا تدلیس در نکاح که در این مقاله ما شما را با آن آشنا کرده و راههای مواجه با آن را به شما میگوییم.
تدلیس در ازدواج چیست؟
یکی از مهمترین معیارههای افراد برای ازدواج صداقت است، چرا که همسر راستگو قاعدتا به خود اطمینان بیشتری داشته و زندگی با او به شریک زندگیاش احساس اطمینان و آرامش میدهد. حال چنانچه یکی از طرفین ازدواج قصد دور زدن مهمترین فرد زندگی یعنی شریک زندگی خود را داشته باشد و زندگیاش را بر پایه دروغ بنا کند، مبحث قانونی فریب در ازدواج یا تدلیس در نکاح مطرح میشود.
چنانچه شخصی وعدههای دروغین برای جلب رضایت طرف بدهد یا خود را فردی غیر از آنچه هست نشان دهد و نقص یا عیبی که دارد را پنهان کرده و خود را دارای صفات نیکو معرفی کند تا رضایت طرف مقابل را برای ازدواج به دست آورد، مصداق تدلیس و فریب در ازدواج است. طبق قانون تدلیس جرم است و برای طرف مقابل حق فسخ نکاح داشته واز نظر کیفری قابل پیگیری است وعلاوه بر جریمه نقدی، حبس تعزیری نیز دارد که در ادامه مطلب توضیح داده میشود.
مواجه قانونی با تدلیس در ازدواج
فسخ نکاح
طبق قانون مدنی چنانچه هریک از زوجین با فریب یا تدلیس در ازدواج مواجه شد، به محض اطلاع باید به دادگاه مراجعه کرده و دادخواست خود را مبنی بر صدور حکم فسخ به دادگاه تقدیم نماید، دادگاه موظف است بدون انجام تشریفات قضایی و زمانبر طلاق در صورت اثبات تدلیس از طریق شهادت شهود یا اقرار و... عقد نکاح فی مابین را فسخ کند.
حبس یا جریمه نقدی
بر اساس ماده ۶۴۷ قانون مجازات اسلامی، "چنانچه، هر یک از زوجین، قبل از عقد ازدواج، طرف خود را به امور واهی، از قبیل داشتن تحصیلات عالی، تمکن مالی، موقعیت اجتماعی، شغل و سمت خاص، تجرد و امثال آن فریب دهد و عقد بر مبنای هر یک از آنها، واقع شود، مرتکب به حبس تعزیری از سه ماه تا یک سال، محکوم می گردد."
طبق این قانون مجازات جرم تدلیس در ازدواج، حبس تعزیری از سه ماه تا یک سال است که قاضی با نظر خود ممکن است آن را به جزای نقدی یا اقدامات تامینی، تربیتی و یا اصلاحی تبدیل نماید.
راههای اثبات تدلیس در ازدواج
قانون حقوق کیفری و حقوقی راههای اثبات ادعای تدلیس را مشخص کرده است.
بنابراین شاکی یا خواهان با یکی از راههای شهادت شهود، اقرار تدلیس کننده، سند و امارات قضایی، از جمله ادله اثبات دعوای حقوقی یا کیفری تدلیس در ازدواج، میتواند، تدلیس را ثابت کرده و موفق به مجازات مرتکب یا فسخ نکاح گردد.
مصادیق تدلیس در ازدواج
طبق توضیحات گفته شده تدلیس یعنی فریب طرف ازدواج در داشتن عیوبی که برای او مهم است و در صورت آگاهی از آن عیب تن به ازدواج نمیدهد. دایره تدلیس بسیار گسترده است اما قانون مصادیقی از آن را عنوان کرده است.
طبق ماده ۱۱۲۳ و ۱۱۲۲ قانون مدنی چنانچه زن و مرد عیوب زیر را داشته باشند در صورت احقاق سایر شرایط تدلیس، فسخ نکاح ممکن است:
خصا (اختگی) در مرد
قرن
جذام (خوره)
برص (پیسی)
افضا (یکی شدن مجرای بول و حیض)
زمین گیری
نابینایی از هر دو چشم
باکره نبودن زن
ازدواج پنهان قبلی
سخن پایانی
اگر چه قانون در خصوص فریب در ازدواج تمام جوانب را در نظر گرفته و فرد فریب خورده میتواند درکنار فسخ و مجازات کیفری درخواست فسخ نکاح کند، اما دیگر دیوارهای فرو ریخته اعتماد ساخته نمیشود. یک رابطه خانوادگی، عاطفی نزدیک و سالم نیازمند صداقت، درستی و اعتماد است. لذا بهتر است زندگی خود را بر خشت دروغ و فریب بنا نکنید تا همیشه در ترس دائمی مطلع شدن همسرتان باشد. اینگونه هرگز نمیتوانید در رابطهتان آرامش داشته باشید و همواره در تنش، تردید و انزجار بسر خواهید برد. بیان حقیقت در آغاز ازدواج مهمترین راه داشتن ارامش بعد ازدواج است.