چند روز قبل یکی از کاربران شبکههای اجتماعی نوشته بود:« دیشب کنسرو تن ماهی خریدم شونزده هزار تومن، رسیدم سر کوچهمون دیدم رستوران اصغر کبابی نوشته زرشک پلو با مرغ چهارده هزار تومن». البته از این دست اعتراضها بسیار است اما سوالی که پیش میآید، علت گرانی است. چرا یکباره قیمت تون ماهی از اردیبهشت گران شد و همانطور بر مدار افزایش چرخید و چرخید تا سر همه کسانی که دل به یک غذای ارزان بسته بودند، گیج برود؟
در این گزارش ۴ دلیل مهم گرانی ماهی تون را مطرح میکنیم:
۱. حوالی اردیبهشت، فصل صید ماهی تون تمام میشود و باید به واردات رو آورد. این اولین و مهمترین زنجیره در گرانی این کالاست. چرایش را در بخشهای بعد متوجه میشوید.
۲. شش ماه قبل گوشت ماهی تن از لیست کالاهایی که ارز دولتی میگرفت خارج شد. یعنی چه؟ یعنی حالا باید با دلار آزاد وارد شود. مشخص است که ما همیشه و در همه مقاطع سال نمیتوانیم روی تولید داخل حساب کنیم. پس وقتی نوبت به واردات میشود، باید با ارز آزاد وارد شود. یعنی اختلاف قیمتی بین ارز ۴۲۰۰ و ارز حداقل ۱۰ هزار تومانی. همین اواخر بود که گفتند قیمت ماهی تون وارداتی چیزی در حدود ۲۵ هزار تومان است!
کدام منصفترند؛ صیاد یا دلال؟
۳. صیادان قیمت صید به کارخانجات نمیدهند. به هر حال قیمتی را به عنوان دستمزد لحاظ میکنند که اگر صیاد منصفی نباشد، ممکن است متر و معیار مشخصی هم برایش نباشد.
۴. مثل همه کالاها دلال زیاد وجود دارد. یعنی مثل همان اصطلاحی که میگویند «از مزرعه تا سفره»، باید دید از زمان تولید و قیمتی که صیاد برایش میگذارد تا وقتی به دست مصرفکننده میرسد چقدر قیمت رویش کشیده میشود. دست بر قضا، صیاد اگر کمی انصاف داشته باشد، دلال معمولا همان یک کم انصاف را هم ندارد.
در این زمینه بخوانید:
نوع تن ماهی |
قیمت |
کنسرو ماهی ۱۸۰ گرم |
۱۳۸۰۰ |
فیله ماهی قزل آلا در روغن و زعفران ۲۴۰ گرم |
۳۴۰۰۰ |
کنسرو ماهی تون لوبیا چیتی ۲۳۰ گرم |
۱۲۹۰۰ |
ماهی تون در روغن گیاهی مقدار ۱۰۰ گرم |
۱۰۶۰۰ |
کنسرو ماهی تون در روغن زیتون ۱۸۰ گرم |
۱۹۵۰۰ |
تن ماهی در روغن سویا ۱۸۰ گرم |
۱۴۹۹۰ |
تن ماهی در روغن ۲۲۰ گرم |
۲۶۵۰۰ |
کنسرو ماهی تون در آب نمک ۱۸۰ گرم |
۱۵۳۰۰ |