۵،۶ سالی میشود که رستورانهای گیاهی پا به دل شهر گذاشتهاند و با مواد اولیه کاملا گیاهی انواع غذاها را سرو میکنند؛ غذاهایی که درستکردن آنها بدون گوشت، مرغ، ماهی و .. کاملا نشدنی بهنظر میآید. رستورانهایی مناسب گیاهخوارها که تا حدودی توانست آنها را از شر پاسخدادن به سوالهایی مانند فقط سیبزمینی میخوری؟ خسته نمیشی هی گیاه میخوری؟ ضعیف میشیا، هیچی گوشت و مرغ نمیشهها و .. خلاص کند.
معضل اما این بود که گیاهخواری تا چند سال پیش و حتی الان بهعنوان یک رژیم برای شوآف و متفاوتنشان دادن از دیگران برشمرده میشد و میشود. هرچند این تصور کمتر شده اما هنوز هم مواجهه خیلیها با یک فرد گیاهخوار همین است. چه برسد به این که رستورانهایی هم مناسب گیاهخوارها ساخته شده باشد.
تعداد کم این رستورانها از ۵، ۶ سال پیش و حتی قبلتر و همچنین جمعیت کمی که رو به گیاهخواری آورده بودند، باعث شده بود تصور غالب این باشد که این رژیم غذایی چیزی جز خودنمایی یا «کلاس گذاشتن» و .. ندارد. قیمت بالا و تنوع عجیب منوی این رستورانها هم این تصور را چند برابر میکرد. از کباب کوبیده و چنجه گرفته تا دیزی گیاهی! اما آیا واقعا قیمت منوی رستورانهای گیاهی بالاست؟ تا چند سال پیش اگر کسی این گزاره را مطرح میکرد حرفش درست بود. چند سال قبل قیمت یک پرس غذای گیاهی و مخلفاتش با غذای گوشتی تقریبا برابر میشد اما به لطف وضعیت ناپایدار اقتصاد و تورم، الان دیگر نمیشود گفت قیمت غذای رستورانهای گیاهی بالاست.
منوی گران رستورانهای گیاهی!
گرچه نمیشود منکر این شد که تعدادی از این رستورانها منوی گرانی دارند اما باید در نظر گرفت که رستورانهای دیگری که غذاهای گوشت و مرغی هم سرو میکنند قیمت متفاوتی دارند و بسته به کیفیت، سرآشپز، منطقه و هزاران فاکتور دیگر قیمت را بالا میبرند. «ایرنا زندگی» منوی ۷ رستوران معروف گیاهی را بررسی کرده و به این نتیجه رسیده که هیچکدام غذایی بالای ۷۰ هزار تومان ندارند. در واقع این قیمت اصلا قابل مقایسه با غذاهای گوشتی نیست و نمیتوان گفت منوی این رستورانها گران است. حتی میتوان گفت از ۵، ۶ سال گذشته افزایش قیمت چشمگیری نداشته است؛ برخلاف دیگر رستورانها که ماهانه قیمت غذاهایشان افزایش پیدا میکند.
در این بین گروهی میگویند منطقی است که قیمت غذای رستورانهایی که گوشت و مرغ سرو میکنند افزایش پیدا کند اما غذاهای گیاهی که چیزی جز سویا داخل غذا نمیریزند. واقعا در غذاهای گیاهی فقط سویا استفاده میشود؟ قطعا نه! مواد اولیه مشترک در تمام غذاهای گیاهی سبزیجات و پروتئینهای گیاهی هستند؛ اما پروتئینهای گیاهی دقیقا چیست؟
در این زمینه بخوانید:
«توفو» پنیری که میتواند جای گوشت و مرغ را برای گیاهخواران بگیرد
رژیم غذایی «سیگان»، هم از گیاهخواری و هم از غذاهای دریایی لذت ببرید!
در جدول زیر تمام مواد غذایی که شامل پروتئین گیاهی میشوند را میبینید:
طبق این جدول، گرانترین پروتئینهای گیاهی بادام و بهطور کلی آجیلها هستند و در اولویت بعدی پنیر و میوهای لاکچری بهنام آووکادو. بنابراین اگر بخش زیادی از انواع کبابهای گیاهی را سویای کیلویی ۱۰ هزار تومان تشکیل بدهد، کبابی که رستورانهای گیاهی با قیمت بالای ۲۵ هزار تومان سرو میشود، تا حدودی غیرمنطقی بهنظر میرسد. البته بخشی از این کبابها با پنیرهای کبابی و توفو درست میشود که به نسبت قیمت بالای این پنیرها، طبیعی است که قیمت بالایی داشته باشد.
علاوه بر این دو مواد غذایی به نامهای مامسان و کینوا جزو جدیدترین خوراکیهایی هستند که به رژیم غذایی گیاهخوارها اضافه شده است. مامسان یک نوع گوشت گیاهی است که صرفا از پروتئینها و چربیهای سهلالهضم گیاهی تهیه شده نحوه و استفاده از آن شبیه به گوشت است. مامسان را میتوان روی شعله به صورت کباب یا به صورت قطعات کوچک در خورشها و پلوها یا حتی به صورت چرخکرده در کتلتها و کبابها استفاده کرد. این فرآورده به قدری جدید است که بهجز یکی دو فروشگاه خاص جای دیگری به فروش نمیرود. کینوا یا کینو-آ نیز یکی از محبوبترین انواع دانههای گیاهی خوراکی است که مقادیر بالایی پروتئین دارد و به عنوان یکی از بهترین و غنیترین منابع گیاهی و طبیعی پروتئین برای گیاهخواران در نظر گرفته میشود.
در ادامه متنوعترین غذای منوی معروفترین رستورانهای گیاهی را با قیمت هرکدام میبینید:
* فوراسکوئر اپلیکیشنی است که میخواهد راهنمای شهری شما باشد. این برنامه هرجا که میروید همچون یک شهروند کاربلد، بهترین مراکز تفریحی و خدماتی را به شما معرفی میکند. راز موفقیت این برنامه اما در جامعه کاربران آن است. جایی که مردم خود اطلاعات جاهایی که میروند را اضافه میکنند و بدین طریق کمک میکنند تا مجموعه اطلاعاتی این اپلیکیشن هر روز کامل و کامل تر شود.