آغاز سفر گردشگران خارجی به کرمان، استان پرجاذبه‌ای که بیشترین تعداد آثار ثبت جهانی ایران را دارد، امیدها را برای تجدید حیات این بخش از ظرفیت‌های موجود در دیار کریمان زنده کرده است.

پس از موفقیت های نسبی در مهار ویروس کرونا و توسعه دامنه واکسیناسیون انتظارها برای تحول در حوزه های گردشگری نیز بیش از پیش شکل گرفته و امید آن می رود که شاهد تجدید حیات این بخش در کشور و نیز کرمان باشیم.

البته در کنار هزینه ها و دردسرهای کرونا برای گردشگری، برخی، این بیماری را فرصتی برای ارتقای استانداردها و خدمات رسانی در حوزه گردشگری با توجه بیشتر به زیرساخت های این صنعت پر سود و اشتغالزا می دانند و معتقدند که ۲ سال گذشته که صنعت گردشگری با رکود مواجه بود، در عین حال موقعیتی را پیش روی دست اندرکاران این بخش گذاشت که بیش از هرزمان به فکر تقویت زیرساخت ها و کیفیت بخشی به خدمات رسانی خود باشند.

استان کرمان با هشت اثر ثبت جهانی دارای بیشترین اثر ثبت جهانی در بین استان های کشور است؛ ارگ بم (بزرگترین سازه خشتی جهان)، روستای دست‌کَند میمند با چندهزارسال قدمت، باغ زیبای شازده یا شاهزاده با ویژگی های منحصر به فرد باغ و معماری عمارت آن، دشت کویر لوت در منطقه شهداد کرمان که قدیمی ترین درفش جهان از آنجا به دست آمده و سه قنات «گوهرریز» جوپار در شهرستان کرمان، «اکبرآباد» و «قاسم آباد» در شهرستان بم به ثبت جهانی رسیده است. همچنین روستای دارستان سیرجان و این شهرستان به عنوان خاستگاه بافت گلیم شیرکی پیچ و دهکده جهانی گلیم به ثبت جهانی رسیده است.

این هشت اثر ثبت جهانی در حالی است که ۲ کاروانسرای چاه‌توران راور و گنجعلی‌خان کرمان نیز اخیرا توسط ارزیابان یونسکو برای ثبت جهانی مورد بازدید قرار گرفته اند که در صورت اضافه شدن به فهرست آثار جهانی، دیار کریمان جایگاه ویژه و بی نظیری از لحاظ ثبت آثار جهانی در کشور پیدا می کند و صنعت گردشگری استان را بیش از پیش به سمت جهانی شدن می برد.

گردشگری در استان دارای اقلیم متفاوت کرمان که هم کویر و هم مناطق بکر کوهستانی را در کنار دهها اثر باستانی و تمدنی یکجا باهم دارد پس از سال ها رکود طی چند سال گذشته با استقبال و توفیقات خوبی مواجه شده بود که همه گیری ویروس کرونا این روند را متوقف و فعالان گردشگری را با مشکل مواجه کرد اما با کاهشی شدن روند شیوع ویروس کرونا در کشور و استان شاهد تحرک تدریجی گردشگری کرمان هستیم به طوری که اخیرا گروهی از گردشگران روس به این استان سفر کردند؛ همچنین تیمی از ارزیابان شرکت های گردشگری هند برای بازدید از ظرفیت های گردشگری کرمان بویژه در بخش گردشگری سلامت به این دیار آمدند و زمینه های منحصربه فرد اینجا را از نزدیک دیدند.

امکانات گردشگری کرمان در دوران کرونا متحول شد

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان با بیان اینکه کرونا عادت های زندگی بشر را تغییر داد، گفت: گردشگری با شیوع کرونا متحول شد که باید با آن سازگار شویم و همه اقامتگاه ها و تاسیسات گردشگری با رعایت پروتکل ها خدمات می دهند تا رضایت مندی مشتریان را فراهم کنند.

فریدون فعالی افزود: رعایت پروتکل های بهداشتی اینک مهمترین بخش فعالیت های این حوزه را تشکیل می دهد و خوشبختانه خود فعالان و مدیران مراکز اقامتی نیز نسبت به انجام این دستورالعمل ها حساسیت ویژه ای دارند تا حضور و اقامت مطمئنی برای مسافران و گردشگران در استان کرمان رقم بخورد.

وی با اشاره به اینکه گردشگری در کشور و کرمان پس از شیوع کرونا در حال شکل گرفتن است تاکید کرد: در مدت ۲ سال بسیاری از امکانات گردشگری استان کرمان متحول تر و تکمیل تر شده است،  هر چند باید نسبت به توانمند سازی حوزه گردشگری اقدامات بیشتری انجام دهیم.

نخستین گروه از روسیه

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان با اشاره به سفر نخستین گروه گردشگری روسیه پس از شیوع کرونا بیان کرد: اعضای این گروه با همکاری هواپیمایی ماهان هفته گذشته وارد کرمان شدند و از ظرفیت بیابان لوت استفاده و نیز از جاذبه های شهر کرمان و باغ شاهزاده ماهان دیدن کردند.

ظرفیت های جدید مورد توجه قرار گیرد

وی اظهار داشت: این استان در بحث توسعه زیرساخت های گردشگری و احداث هتل در حال پیشرفت است و بتازگی شاهد افتتاح چند هتل  با امکانات خوب در نقاط مختلف استان کرمان بوده ایم.

این مسئول با بیان  اینکه تعداد چند پروژه دیگر در ساخت هتل نیز در دست اقدام داریم که می تواند وضعیت گردشگری کرمان را متحول کند بیان کرد: استان کرمان علاوه بر داشته های تاریخ و قدیمی، ظرفیت های جدیدی در حوزه گردشگری دارد که کمتر به آن توجه شده است که باید به عنوان یک بازار متفاوت برای جذب گردشگر به آن نگاه کرد.

فعالی ادامه داد: تنوع اقلیم و محصولات استان کرمان نیز فرصت مناسبی برای حضور گردشگران در استان است که برای هر کدام می توان برنامه ریزی ویژه ای در جذب گردشگران در دوران پسا کرونا داشت و در این مسیر فعالیت های شرکت های معدنی در حوزه گردشگری بسیار رونق گرفته که کمک بسیار بزرگی برای شکوفایی این صنعت  است.

گردشگری مقاومت

وی با اشاره به حضور مزار سردار شهید حاج قاسم سلیمانی در شهر کرمان بیان کرد: بحث گردشگری مقاومت به عنوان ظرفیت بزرگ و خوبی به طور جدی در دستور کار قرار گرفته است که با همکاری سایر دستگاه های متولی زیرساخت های آن در حال اجراست و قنات ملک زادگاه این سردار بزرگ روستای نمونه گردشگری مذهبی بین‌المللی می شود.

گردشگری سلامت

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کرمان همچنین از آمادگی شرکت‌های گردشگری هند و عراق برای اعزام گردشگران سلامت به این استان خبر داد و گفت: هم‌ اکنون هشت دفتر خدمات مسافرتی استان کرمان مجوز فعالیت در حوزه گردشگری سلامت را دریافت کرده‌اند و می‌توانند در روند آماده‌سازی سفر گردشگران سلامت و برنامه‌ریزی‌های درمانی تسهیلگر باشند.

بازاریابی گردشگری به منابع اختصاصی نیاز دارد

وی تاکید کرد: بازاریابی و تبلیغات نقطه اساسی و مهم برای جلب گردشگر است و به دنبال این هستیم تا منابعی اختصاصی برای این بخش در استان کرمان تعریف شود و باید برای معرفی جاذبه های گردشگری کرمان باید هزینه کنیم تا نتیجه بگیریم.

فعالی افزود: برای جذب گردشگران و تبلیغات اماکن و جاذبه های تاریخی و گردشگری استان کرمان بحث تولید محتوا در شبکه های تلویزیونی داخلی و خارجی در دست انجام است و باید با تبلیغات از رقبای داخلی و خارجی سبقت بگیریم.

کرونا استانداردهای اقامتی را بالا برد

رئیس جامعه حرفه‌ای هتلداران و مراکز اقامتی استان کرمان نیز با اشاره به از سرگیری دوباره سفرها در کشور گفت: سفرهای تفریحی-گردشگری، زیارتی و کاری بیشترین بخش سفر به استان کرمان را شامل می شود که ظرفیت اماکن اقامتی استان فعلا نیازها را پوشش می دهد اما برای ورود گردشگران بیشتر به استان حتما فضاهای اقامتی باید گسترش پیدا کنند.

جاوید سبحانی با اشاره به خسارت های سنگین کرونا به بخش گردشگری کشور و کرمان اظهار داشت: اماکن اقامتی پس از تعطیلی ناخواسته، با مشکل جبران هزینه ها مواجه هستند و نباید انتظار داشته باشیم خسارت ها سریع جبران شوند؛ حمایت ها نیز تا به سامان رسیدن بخش گردشگری باید ادامه پیدا کند.

وی با بیان اینکه تمامی مراکز اقامتی در استان کرمان آماه پذیرش مسافران طبق دستورالعمل های بهداشتی هستند گفت: کرونا البته استانداردهای بهداشتی را در هتل ها و واحدهای اقامتی بالا برده است که همین رعایت مسائل بهداشتی خود می تواند ابزار رقابت در ارائه خدمات و پذیرش مسافران باشد.

نظارت های بهداشتی اماکن اقامتی منظم انجام می شود

رئیس جامعه حرفه‌ای هتلداران و مراکز اقامتی استان کرمان تصریح کرد: با توجه به دستورالعمل های ابلاغی بهداشتی، هتل ها و اماکن اقامتی برای ضدعفونی و رعایت مسائل بهداشتی دچار هزینه های جانبی شده اند که امیدواریم با رونق ورود مسافر جبران شود.

وی تاکید کرد: تمیزی و رعایت بهداشت اینک مهمترین اولویت مسافران برای اقامت است و نظارت های بهداشتی اماکن اقامتی توسط بازرسان بهداشت و جامعه هتلداران به صورت منظم در حال انجام است.

کرونا فعالیت های گرشگری را تعطیل نکرد

سبحانی ادامه داد: در دوران کرونا ورود مسافر و گردشگر به استان کاهش زیادی داشت اما کار و اجرای طرح های مختلف بخش گردشگری تعطیل نشد و روز به روز شاهد بهره برداری اماکن اقامتی و پذیرایی در استان هستیم؛  در سال های اخیر حوزه زیرساخت شهری و گردشگری با تحولات خوبی همراه بوده است.

وی با بیان اینکه گردشگری به تبلیغات و اطلاع رسانی نیاز دارد افزود: استان کرمان هشت اثر جهانی و هزاران اثر تاریخی و طبیعی را در خود جای داده که  هر کدام برای جلب گردشگر برنامه ریزی می خواهد و معرفی و تبلیغ برای جذب گردشگر نقطه آغاز زنجیره این صنعت است که باید به طور جدی بر روی آن کار کنیم.