تاریخ انتشار: ۱۷ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۲:۰۹

دستباف باشد یا ماشین دوز؟ از جنس پشم باشد یا ابریشم؟ آکریلیک مناسب‌تر است یا پلی استر؟ اگر فکر خرید فرش در سر دارید، حتما تمام این پرسش‌ها در ذهنتان ایجاد شده است. این گزارش را بخوانید تا با نگاه بهتری دست به خرید بزنید.

فرش‌های ماشینی پرفروش‌ترند

معمولا وقتی صحبت از خرید فرش می‌شود منظور نوع ماشینی آن است. فرش ماشینی به دلیل قیمت مناسب، خواهان بیشتری دارد. علاوه بر اینکه طرح‌ها و رنگ‌های متنوع‌تری در آنها دیده می‌شود. اگر قصد خرید فرش ماشینی را دارید ابتدا باید با انواع جنس آن آشنا شوید.

آکریلیک‌های محبوب

الیاف فرش‌های ماشینی معمولا از جنس پشم، آکریلیک، پلی‌استر و پلی پرولین است که پرفروش‌ترین و محبوب‌ترین آنها فرش با الیاف آکریلیک است. فرش ماشینی در صورتی که از جنس آکریلیک صد درصد باشد، نسبت به گرما و حرارت مقاوم است. در شست‌وشوها رنگ خود را از دست نمی‌دهد و نسبت به الیاف پلی‌استر نرم‌تر است. خصوصیت مطلوب دیگر فرش‌های آکریلیک این است که الکتریسیته ایجاد نمی‌کنند و چسبندگی ندارند.

با این اوصاف، اگر می‌خواهید فرشی با دوام و عمر طولانی داشته باشید به سراغ فرش‌های پشم و آکریلیک بروید، اگر چه نسبت به دیگر جنس‌ها قیمت بالاتری دارد ولی دیگر خیال‌تان از بابت فرش راحت می‌شود. البته چون قیمت فرش‌های پشمی معمولا بالا است بیشتر فرش‌های آکریلیک مورد استفاده قرار می‌گیرند. هنگام خرید به کیفیت و اصالت آن توجه داشته باشید چرا که فرش آکریلیک بعد از دو هفته پرزدهی دیگر مشکلی ایجاد نمی‌کند اما فرش‌های آکریلیک نامرغوب ممکن است همیشه مشکل پرزدهی داشته باشند.

پلی‌استرهای درخشان

فرش‌ پلی‌استر یا چرم مصنوعی می‌درخشد و جلوه زیبایی به محیط می‌دهد. شست‌وشو تاثیری در کیفیت رنگ آن ندارد و در برابر مواد شیمیایی و شوینده‌ها مقاوم است. مشکل پرزدهی شامل حال این فرش‌ها نمی‌شود اما نسبت به فرش‌های آکریلیک کیفیت پایین‌تری دارند و معمولا گزینه مناسبی برای استفاده چند ساله محسوب نمی‌شوند. البته پلی‌استرها نسبت به فرش‌های با جنس آکریلیک، قیمت مناسب‌تری دارند. اگر به این جنس فرش تمایل دارید، حتما هنگام خرید از فروشنده بخواهید تا آن را از رگال در آورده و بر روی زمین پهن کند تا بتوانید رنگ و نقش آن را بررسی کنید. رنگ و طرح فرش پلی‌استر به دلیل درخشندگی الیاف، در زاویه‌های دید مختلف، متفاوت است.

اصالت با فرش‌های دستباف است

قیمت مناسب فرش ماشینی نسبت به فرش دستباف، باعث می‌شود کفه ترازو به سمت ماشینی سنگینی کند. اما اگر شما از جمله عاشقان فرش دستباف هستید و انتخاب‌تان بی‌برو برگشت فرش دستباف است، باید بگویم که انتخاب بی‌نظیری دارید. گذر عمر برای این فرش‌ها نه تنها دلیل افت قیمت نیست بلکه به معنی ارزشمندتر شدن آنها است. این فرش‌ها کاملا با طبیعت انسان سازگارند و مناسب خانه‌هایی هستند که در آن افراد دارای حساسیت‌های تنفسی یا نوزادان زندگی می‌کنند. ویژگی مطلوب دیگر این نوع فرش‌ها این است که الکتریسیته ایجاد نمی‌کنند و چسبندگی ندارند.

اگر قصد خرید فرش دستباف دارید، حتما علاوه بر مطالعه در این زمینه، خرید خود را از فروشگاه‌های معتبر انجام دهید و در صورت امکان از یک کارشناس فرش راهنمایی بگیرید.

ابریشمی‌های گران قیمت

فرش‌های ابریشمی زیباترین و البته گران‌ترین نوع فرش محسوب می‌شوند. این فرش‌ها درخشندگی و لطافت بسیاری دارند و از ارزش بالایی برخورد هستند. استفاده از الیاف طبیعی ابریشم در این نوع فرش‌ها، باعث ظرافت و حساسیت زیاد آنها می‌شود. نحوه نگهداری از فرش‌های ابریشم بسیار مهم است. آنها نسبت به مواد شوینده کاملا آسیب‌پذیر هستند به همین خاطر باید حتما از مواد طبیعی برای تمیزی آنها استفاده کرد. حرارت نیز دشمن دیگر این فرش‌هاست چرا که الیاف ابریشم از پروتئین هستند و مانند موی انسان در برابر حرارت و گرما آسیب می‌بینند.

فرهنگ نهفته در فرش پشمی

اگر چه فرش پشمی، کمی سنگین‌تر به نظر می‌آید، اما با دوام‌ترین فرشی است که شما می‌توانید داشته باشید. این فرش‌ها حاصل هنر و ذوق بافندگان روستایی، عشایری و هنرمندان عاشق است. این نوع فرش از استحکام بالایی برخوردار است و قدرت برگشت‌پذیری پرزها بعد از پا خوردن عالی است. علاوه بر این که رطوبت محیط را به خوبی جذب می‌کند و از این رو مناسب مناطق دارای رطوبت و شرجی است. فرش‌های پشمی نسبت به فرش‌های ابریشمی، قیمت مناسب‌تر و دوام بیشتری دارند. به همین دلیل، طرفداران آنها بیشتر است.

به تراکم و شانه فرش دقت کنید

در هنگام خرید فرش چه دستباف و چه ماشینی، حواس‌تان به تراکم و شانه باشد. شانه همان تعداد ریشه‌های فرش در یک متر مربع از عرض فرش است. هر چه تعداد شانه فرش بیشتر باشد، فرش از لحاظ طرح و نقشه ریزتر و اگر فرش ماشینی باشد از لحاظ زیبایی و نوع بافت به فرش دستباف نزدیک‌تر می‌شود. تعداد ریشه فرش در یک متر از طول فرش را تراکم فرش می‌خوانند. هر چه فرش تراکم بالاتری داشته باشد، آن فرش مقاوم‌تر و سنگین‌تر خواهد بود. به طور حتما هرچه تراکم فرش بالاتر برود و تعداد شانه‌های آن بیشتر شود، بهای فرش نیز بیشتر می‌شود.

منبع: تحریریه ایرنازندگی