کاکتوس گیاهی که بومی مناطق خشک و صحراهای آمریکاست، در آستارا صاحب یک نمایشگاه دایمی است. نمایشگاهی که در آن مجموعهای زیبا و منحصر به فرد از کاکتوسهای کمیاب و گرانقیمت و به ظاهر خشن خودنمایی میکنند.
کاکتوس در ابتدا تنها در شمال و جنوب و نواحی مرکزی آمریکا رشد میکرد، اما امروزه در بسیاری از مناطق گرم و خشک جهان توسط مردم پراکنده شده است. کاکتوس طی طوفانهای ناگهانی آب ذخیره کرده و آب ذخیره شده را در ماههای خشکسالی به مصرف میرساند. در ایران و در آستارا نمایشگاه دایمی کاکتوسها از سال ۱۳۵۶ مورد بهرهبرداری قرار گرفت. این نمایشگاه که به نوعی بزرگترین گلخانه کاکتوس خاورمیانه شناخته میشود، بیش از ۱۴۰۰ مترمربع مساحت دارد و شامل حدود ۲۲۰۰ نوع کاکتوس است. در این مجموعه کاکتوسهایی از کشورهای برزیل، پرو، مکزیک، بولیوی، آمریکای جنوبی وجود دارد که برخی از آنها کمیاب و نادرند. بسیاری از کاکتوسهای موجود در بهشت کاکتوسهای آستارا همانند اپیتالانسنها، اورئو سفالو سریوسها و نوتوکاکتوسها از نوع کاکتوسهای کمیابی هستند که نظیر برخی از آنها حتی در ایران و خاورمیانه نیز وجود ندارد. به باغ کاکتوسهای کمیاب و گرانقیمت آستارا در سال ۱۳۸۹ به دلیل پیشروی آب دریای خزر و وارد شدن آب شور به داخل گلخانه، خسارت بسیاری وارد شد و یکی کهنسالترین کاکتوسهای خاورمیانه در آن سال و در سن ۶۴ سالگی از بین رفت.
کهنسالترین کاکتوس ایران
"اشینو کاکتوس خار زرد" که هماکنون به عنوان قدیمی ترین کاکتوس ایران شناخته میشود ۱۵۰ کیلوگرم وزن و ۵۵ سانتیمتر ارتفاع دارد. این کاکتوس از نوع و نژاد مکزیکی بوده و در گلدان بزرگی به طول یک متر نگهداری میشود.
کاکتوسها و جذب امواج مزاحم
شاید اینطور به نظر نرسد، ولی به گفته "هوشنگ نوروزی" صاحب این نمایشگاه، کاکتوسها میتوانند امواج مزاحم و انرژیهای منفی را جذب کرده و به جای آن انرژی مثبت هدیه کنند. آبیاری آنها هم به تناسب فصلها متفاوت است و میتوانند تا ۵ سال بدون آب زنده بمانند.
در این زمینه بخوانید
جاذبه توریستی و اشتغالزایی
این مجموعه به عنوان یک برند خاص در زمینه گل و گیاهان کمیاب و گرانقیمت برای کشور، استان گیلان و شهرستان مرزی آستارا محسوب میشود و سالانه هزاران گردشگر ایرانی و خارجی برای بازدید از این نمایشگاه دایمی به آستارا سفر میکنند. گردشگران، محققان و دانشجویان رشته کشاورزی از کشورهایی چون جمهوری آذربایجان، گرجستان، روسیه، آلمان و عراق به عشق این گلهای خاردار راهی آستارا میشوند. کلکسیون بهشت کاکتوسها در آستارا جدای از جاذبه گردشگری، جزو سرمایههای علمی و تحقیقاتی این شهرستان در زمینه گل و گیاه و کاکتوس به شمار میرود و میتواند زمینه اشتغالزایی خوبی هم فراهم کند. با توجه به اینکه ارزش اقتصادی گونههای متفاوت کاکتوسها از ۵۰ هزار ریال تا ۱۰۰ میلیون ریال است، می توان از طریق فروش و حتی صادرات گونههای نادر کاکتوسی، گردشگران، عاشقان گلها و گیاهان مختلف تزئینی را به این منطقه خوش آب و هوای کشور جلب کرد.
نشانی بهشت کاکتوسها
برای سر زدن و بازدید از مجموعه دیدنی کاکتوسها باید به استان گیلان و شهر آستارا سفر کنید. به آستارا که رسیدید سراغ بهشت کاکتوسها را از هر کسی بگیرید شما را به خیابان فارابی هدایت میکند. بهشت کاکتوسها در کوی نهم خیابان فارابی واقع است.