اطلاعات لو رفته توسط ناسا که در سایت علمی آرستکنیکا منتشر شد، نشان میدهد، ناسا قصد دارد طی برنامهای که در سال ۲۰۲۸ به اوج میرسد ۳۷ موشک که شامل انسان و ربات میشود را به ماه و به فضا بفرستد تا در ماه یک پایگاه بلندمدت ایجاد شود. موضوعی که به نظر بسیار حیرتآور است، اما برخی معتقدند این نقشه بسیار بلندپروازانه است.
اما برخلاف ناسا که این پروژه را به تازگی شروع کرده، آژانس فضایی اروپا حدود ۵ سال است که در این رابطه برنامهریزیهای متعددی کرده است. اگرچه اجرایی شدن این برنامه شاید دهها سال طول بکشد اما بعد از آن برای مدت بیشتری افراد میتوانند به ماه سفر کنند.
ایجاد یک دهکده کافی است
این پروژه در سال ۲۰۱۵ توسط این آژانس شکل گرفت و چندی بعد به پروژه دهکده ماه، معروف شد. در آن زمان ورنر رییس آژانس فضایی اروپا پیش از این به بیبیسی گفت: «یک دهکده ماه به معنی خانه، کلیسا یا ... نیست، بلکه باید به معنی جایی باشد که همکاران از نقاط مشترک دنیا در حال ارتباط با آن هستند تا همکاریها برای برنامههای فضانوردان و رباتها رشد کند.»
اگرچه این اظهارات به مفهوم دهکده ماه، باعث ایجاد حرکت اولیهای در چنین پروژههایی شد؛ اما بعد از آن عملیات متعددی توسط سازمان غیردولتی دهکده ماه اجرا شد، این سازمان ۱۵۰ عضو دارد و هدف اصلی آن این است که با دریافت کمک بینالمللی قدمهای اول را برای ایجاد پایگاه دائمی انسان در ماه ایجاد کند.
جوزپه ریبالدی، مدیر این سازمان در این رابطه گفت: «دهکده ماه قرار نیست یک ایستگاه فضایی دیگر روی ماه باشد، هدف سازمان ما این است که فراتر از فضا و فراتر از ستارهها حرکت کنیم. چراکه این قدمی برای همه بشریت است و هیچ کسی نباید از آن کنار گذاشته شود.»
قرار است کجای ماه زندگی کنیم؟
تصمیم مسئولان این سازمان است که دهکده را در قطب جنوبی ماه بسازند، جایی که نور زیادی وجود دارد. در این صورت از طریق سلولهای خورشیدی میشود انرژی مورد نیاز را جذب کرد.
از سویی عمق این منطقه چیزی حدود ۴کیلومتر است، این یعنی میتوان مایع ارزشمند آب را در منطقه خوبی پنهان کرد تا نور خورشید تبخیر نشود. یک منطقه مناسب میتواند به ساکنین دهکده ماه آب آشامیدنی، هوای قابل تنفس و منبع انرژی ارائه بدهد.
طبق برنامه دهکده ماه در مرحله اول چند انسان به منطقه میروند تا نقشه خود را طراحی کنند که در آن منطقه مکانهای کاری، مناطق مسکونی، آزمایشگاههای علمی، اماکن صنعتی و زیستگاههای زیستمحیطی ساخته شود.
همچنین برای جلوگیری از تابشهای خطرناک به انسان، روباتها قرار است با استفاده از پرینترهای 3 بعدی محافظهایی طراحی کنند که با قرار دادن آنها در اطراف هر ساختمان، جلوی این تابش ها گرفته شود. محققان تخمین زدهاند که انجام این کار احتمالا چند ماهی طول بکشد. همچنین هر کدام از این زیستگاهها از طریق راهروهایی خاص که در آن هوا وجود دارد به هم وصل میشوند.
از رویا تا واقعیت
اروپا، ناسا و چین در حال انجام اقداماتی هستند تا رویای حضور بلندمدت بشر در ماه به واقعیت بپیوندند. اما واقعیت این است که جدا از اینکه اولین کشوری که اینکار را انجام میدهد چه کسی باشد، احتمالا در آخر این پروژه به یک همکاری بینالمللی تبدیل بشود.
تا وقتی که سازمان دهکده ماه و آژانس فضانوردی اروپا برای یافتن بهترین روش برای ساختن مکانی دائمی برای زندگی بشر در ماه هستند، قطعا به نظر میرسد امیدواری به این پروژهها مشکلی نداشته باشد.