گروه ایرنا زندگی - تغییر عادات غذایی، کم آبی بدن و گرسنگی ناشی از روزه داری ممکن است روی خلق و خوی ما اثر بگذارد و زود عصبانی شویم. برای رفع این مشکل چه باید کرد؟
در پاسخ به پرسش باید به سیره پیامبر اسلام(ص) و اهل بیت (ع) و بزرگان رجوع کرد.
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در خطبه خود در استقبال از ماه رمضان فرمودند: «هر کس از شما در این ماه، اخلاق خود را نیکو گرداند، خداوند متعال برای او جواز عبور از پل صراط را - آن روز که گامها میلغزد – صادر میکند.»
اهمیت این سخن زمانی روشن میشود که دقت کنیم انسان روزهدار گاهی در اثر تشنگی و گرسنگی طاقت خود را از دست میدهد و در نتیجه توان کمتری در مقابل ناهنجاریهای روحی و اجتماعی خواهد داشت؛ به ویژه آنکه در هوای گرم روزه بگیرد و در اثر شب زندهداری و سحرخیزی در شبهای ماه رمضان بیخوابی کشیده باشد. چنین فردی اگر عنان صبر را از دست بدهد، در مقابل کوچکترین ناملایمات عصبانی میشود و با دیگران برخورد ناشایستی خواهد داشت.
پیامبر در ادامه سخن خود فرمودند: «و هر کس در این ماه، شر [و خشم] خود را از مردم باز دارد، خداوند در روز ملاقاتش غضب خود را از وی بازخواهد داشت.»
عوامل موثر بر عصبانیت روزهدار
برهم خوردن زمان خواب یا بیخوابی از عوامل بروز عصبانیت و رفتار پرخاشگرانه در افراد میشود بنابراین لازم است برای تنظیم خواب برنامه داشته باشیم.
نکته دیگر اینکه در حین روزه داری هیچ چیزی نمیتواند مانند قرائت قرآن آرامش و صبر را بر دلهای روزهداران القا کند و در واقع قرآن نه فقط ثواب اخروی برای آنها دارد بلکه استرس را از بین برده و در حین روزه بودن علاوه بر آرامش روانی سعه صدر را افزایش میدهد.
حال سوال این است که چطور می توان خشم خود را در زمان روزه داری کنترل کرد؟
رفتار اهل بیت (ع) را الگو قرار دهیم
در ماه رمضان همانطور که مراقب خوردن و آشامیدن هستیم باید مراقب رفتار فردی و اجتماعی خود هم باشیم . بنابراین ماه مبارک رمضان فرصت مغتنمی است که انسان خودسازی داشته باشد و از خشم و غضب که بسیاری از بدیها را به همراه خود دارد، پرهیز کند و رفتار اهل بیت در مهار خشم را الگو قرار دهد:
۱- در موقع خشم تصمیم نگیرید چون باعث پشیمانی می شود
۲- مکان خود را تغییر دهید تا از تصمیمات یکباره پرهیز کنید
۳- به دیگران غضب نکنید؛ چون در عصبانیت فرد هر کاری انجام دهد، گناه است چرا که عقل انسان زائل میشود.
۴- به پیشکسوتها احترام و با کوچکترها مهربانی کنید
۵- فکر کردن و سکوت را تمرین کنید
یکی از با فضیلتترین اعمال در ماه رمضان «تفکر کردن» است. وقتی میخواهیم حرف بزنیم، قبلش فکر کنیم همین باعث میشود که دیگر عصبانی نشویم.
۵- خودتان را هنگام عصبانیت جای دیگران بگذارید.
۶- آستانه تحملتان را بالا ببرید.
بخشی از این کم شدن آستانه تحمل به خاطر خودخواه شدن ما است کمتر به دیگران فکر میکنیم لازم است خود را هم جای دیگران بگذاریم تا تحمل مان بالا برود.
نظر شما