گروه ایرنا زندگی - استان مازندران یکی از استان هایی است که علاوه برطبیعت زیبا و منحصربه فردش، غذاهای بسیار لذیذی دارد که طرفداران بسیاری هم دارند. از ماهی و مرغ شکم پر گرفته تا انواع آشها و خورشت ها. برخی از این غذاها ویژه فصلهای پاییز و زمستان هستند، مانند مرغ ناردون یا کئی پلو. در این مطلب طرز تهیه چند غذای پرطرفدار مازندرانی پاییزی را به شما آموزش میدهیم.
مرغ ناردون
اولین غذای پرطرفدار پاییزی استان مازندران مرغ ناردون است. غذایی که اغلب شما برای یک بار هم که شده در سفر به این استان آن را امتحان کرده اید. مرغ اناردون یا مرغ ناردون دستور پخت آسانی دارد. «ناردون» به معنای دانه انار است و معمولا از دانه انار تازه در این غذا استفاده می شود. به این غذا در زبان محلی «کِرکِ انار تیم پهلو» می گویند؛ کرک همان مرغ در زبان محلی است. این غذا با برنج کته سرو می شود و بسیار لذیذ و خوشمزه است. در مازندران این غذای لذیذ را علاوه بر گوشت مرغ با غاز یا اردک نیز می پزند که معمولا برای مهمانی ها بیشتر از اردک استفاده می کنند.
مواد لازم
مرغ ۴ تکه
انار متوسط ۱ عدد
آلو بخارا ۸ عدد
پیاز ۱ عدد
رب انار ۲ قاشق غذا خوری
روغن به میزان لازم
نمک، فلفل و زرد چوبه به میزان لازم
طرز تهیه مرغ ناردونی
مرحله اول
ابتدا انار را پوست گرفته و بدون آنکه آب بیفتد دانه های آن را جدا کنید.
مرحله دوم
در این مرحله، پیاز را پوست گرفته و به شکل خلالی برش می دهیم. قابلمه مناسبی را روی حرارت گذاشته و پیاز را به همراه روغن داخل آن خوب تفت می دهیم تا طلایی شود. حالا رب انار را افزوده و کمی با پیاز تفت می دهیم.
مرحله سوم
حالا تکه های مرغ را به همراه نمک، فلفل و زردچوبه به مرغ می افزاییم و خوب تفت می دهیم تا رنگ مرغ تغییر کند. در نهایت ۲ لیوان آب جوش به مرغ می افزاییم و زمان می دهیم تا کاملا پخته شود.
مرحله چهارم
زمانی که مرغ خوب پخته شد انار دانه شده و آلو بخارا را به مواد می افزاییم و زمان می دهیم تا کاملا خورشت جا افتاده شود.
مرحله آخر
در نهایت خورشت را بچشید؛ نمک غذا را اندازه کنید و در کنار برنج ایرانی سرو و نوش جان کنید.
کئی پلا یا کدوپلو مازندرانی
شاید یکی از متداول ترین غذاها بین بومیان مازندران، کئی پلا باشد زیرا کدو حلوایی و برنج هر دو در این منطقه به وفور یافت می شوند. دو پلو که محلیها به آن کئی پلا یا کهی پلا میگویند یک پلوی خوشمزه با خواص بینظیر برای سلامتی است. ترکیب طعم مرغ و کدو در کنار هم مزه شگفت انگیزی به این غذا میبخشد.
مواد لازم
سینه مرغ بدون استخوان ۱ عدد
کدو تنبل خرد شده خام یک لیوان فرانسوی دستهدار
برنج ۵/۱ لیوان فرانسوی دستهدار
پیاز متوسط ۱ عدد
سیر ۱ حبه
پودر آویشن، پودر زنجبیل و روغن زیتون نصف قاشق غذاخوری
نمک و فلفل سیاه به مقدار لازم
پاپریکای شیرین ۴/۱ قاشق چای خوری
طرز تهیه
مرحله اول
برای درست کردن این پلو مجلسی خوشمزه ابتدا پیازها را به صورت نگینی خرد کنید و مقداری روغن زیتون داخل ماهیتابه بریزید و پیازها را با شعله ملایم تفت دهید. بعد از اینکه رنگ پیازها شروع به تغییر کرد، کدو حلواییها را به صورت مربعی برش دهید و به پیاز اضافه کنید و خوب تفت دهید. سیر و ادویه به مواد اضافه کنید و اجازه دهید ۱۰ دقیقه خوب سرخ شوند.
مرحله دوم
در این فرصت مرغها را به صورت مربعی خرد کنید و نمک، پودر آویشن و زنجبیل و فلفل را به آن اضافه کنید و خوب هم بزنید تا مزهدار شوند. برای طرز تهیه کدو پلو مجلسی در این مرحله باید مرغها را در یک ماهیتابه جدا تفت دهید و خوب سرخ کنید تا پخته شوند. سپس مرغها را به ترکیب پیاز و کدو اضافه کنید.
مرحله سوم
در این مرحله باید برنج را که از قبل برای چند ساعت خیساندهاید آبکش کنید. برای این کار ابتدا مقداری آب داخل قابلمه بریزید و کمی نمک به آن اضافه کنید. اجازه دهید آب به جوش برسد و بعد برنجها را به آن اضافه کنید. زمانی که برنج به مرحله آبکش کردن رسید، آن را آبکش کنید و سپس موادی را که از قبل آماده کردید، با برنج ترکیب کنید. برای درست کردن ته دیگ میتوانید مقداری برنج را با روغن و زعفران آب شده ترکیب کنید.
مرحله آخر
سپس مواد را داخل قابلمه بریزید. میتوانید این برنج را برای پخت داخل فر قرار دهید یا همانند سایر برنجهای مخلوط روی گاز درست کنید. اگر قصد دارید برنج را داخل فر درست کنید، آن را برای مدت ۳۰ دقیقه در دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد قرار دهید. کئی پلا به تنهایی یک وعده غذایی برای ناهار است ولی می توان آن را با ماست و یا نیمرو هم سرو کرد.نوش جان.
نظر شما