درمان های مرسوم برای عدم تعادل هورمونی شامل هورمون درمانی جایگزین، قرص های ضد بارداری، تزریق انسولین، داروهای تیروئید و بیشتر هستند که متاسفانه برای اکثر افراد مبتلا به اختلالات هورمونی، این درمان های مصنوعی عوارض زیر را به همراه دارند:
وابستگی به داروهای تجویزی
عوارض جانبی مانند سکته مغزی، پوکی استخوان، اضطراب، مشکلات باروری، سرطان و ...
خبر خوب این است که از طریق برخی درمان های طبیعی می تواند تعادل هورمونی را در سطح بدن حفظ کرد.
علائم و نشانه های عدم تعادل هورمونی
برخی از شایع ترین علائم و نشانه ها از این قرارند:
ناباروری
افزایش یا کاهش وزن ناخواسته و غیر قابل توضیح بدون ورزش و رژیم غذایی
خستگی
افسردگی و اضطراب
بی خوابی
تغییر در اشتها
مسائل گوارش
ریزش مو
علائم عدم تعادل هورمونی می تواند به شدت بسته به نوع اختلال متغیر باشد. به عنوان مثال استروژن بالا می تواند منجر به مشکلاتی از جمله اندومتریوز و مشکلات باروری شود در حالی که علائم دیابت اغلب شامل افزایش وزن، تغییر در اشتها، آسیب های عصبی و مشکلات بینایی است.
برخی از مشکلات خاص در ارتباط با عدم تعادل هورمونی از این قرارند:
تسلط استروژن: که منجر به تغییر در الگوهای خواب، تغییرات در وزن و اشتها، استرس، و کاهش سوخت و ساز بدن می شود.
سندرم تخمدان پلی کیستیک: همراه با ناباروری، خطر ابتلا به دیابت، آکنه و رشد غیر طبیعی مو است.
استروژن پایین: با مشکلات باروری، بی نظمی قاعدگی، و تغییرات در خلق و خو مشخص می شود.
کم کاری تیروئید: سوخت و ساز بدن را کند می کند، منجر به افزایش وزن، خستگی، اضطراب، تحریک پذیری، مسائل گوارشی و دوره های نامنظم قاعدگی میشود.
تستوسترون پایین: منجر به از دست دادن عضلات، افزایش وزن، خستگی و مشکلات مربوط به خلق و خوی میشود.
پرکاری تیروئید و بیماری گریوز: با اضطراب، ریزش و نازک شدن مو، کاهش وزن، سندرم روده تحریک پذیر، مشکلات خواب و ضربان قلب نامنظم مشخص می شود.
دیابت: علائمی از قبیل افزایش وزن، آسیب به اعصاب، ریسک از دست دادن بینایی، خستگی، مشکلات تنفسی، خشکلی دهان و مشکلات پوستی را به همراه دارد.
خستگی آدرنال: همراه با خستگی، درد عضلانی، اضطراب و افسردگی، مشکلات خواب، کاهش تمرکز، مشکلات باروری است.
ترکیبی از عوامل مانند رژیم غذایی، سابقه پزشکی، ژنتیک، سطح استرس، و قرار گیری در معرض مواد سمی محیط زیست منجر به عدم تعادل هورمونی می شود.
پیشنهادهای طبیعی پیشگیرانه
مصرف چربیهای سالم: خوردن غذاهای سرشار از اسیدهای چرببا زنجیره کوتاه، متوسط و بلند برای تعادل هورمونی ضروری است. البته باید به طور کامل از چربی های اشباع و ترانس حاوی کلسترول پرهیز کرد. چربی های سالم از قبیل روغن نارگیل، آووکادو، ماهی قزل آلا از بهترین منابع غیر اشباع هستند. روغن نارگیل فواید ضد باکتری و چربی سوز طبیعی دارد و مزایای آووکادو شامل بهبود سلامت قلب، کاهش التهاب، کنترل اشتها است. ماهی نیز از منابع مهم اسیدهای چرب امگا ۳ و شناخته شده برای کاهش التهاب و بهبود عملکرد شناختی است.
مکمل های گیاهی آداپتوژن: این مکمل ها یک کلاس منحصر به فرد از مکمل های گیاهی برای ترویج تعادل هورمونی و حفاظت از بدن در برابر طیف وسیعی از بیماریها است ضمن این که باعث افزایش عملکرد سیستم ایمنی بدن و مبارزه با استرس می شوند.
تعادل نسبت امگا۳/۶: عدم تعادل نسبت امگا ۳ و امگا۶ در رژیم غذایی موجب گسترش بیماری های مزمن و التهابی می شود.
مواد غذایی حاوی امگا ۳: ماهی، بذر کتان، دانه چیا، گردو و محصولات حیوانات علف خوار
مواد غذایی حاوی امگا ۶: آفتابگردان، ذرت، پنبه، کانولا، سویا و بادام زمینی
درمان سندرم روده سوراخ دار: سندرم روده سوراخ دار بیماری است که نه تنها دستگاه گوارش شما را تحت تاثیر قرار می دهد، بلکه مشکلات هورمونی خاصی را نیز به وجود می آورد. این بیماری بر عملکرد غده تیروئید تاثیر میگذارد. هنگامی که ذرات هضم نشده مواد غذایی مانند گلوتن از طریق روده به جریان خون نشت کنند، در سراسر بدن به خصوص در تیروئید بیماری های التهاب زا ایجاد می شود. همچنین بسیاری از افراد با سندرم روده سوراخ دار، دچار کمبود پروبیوتیک ها در دیواره روده هستند. در واقع پروبیوتیک ها به بدن شما برای تولید برخی ویتامین ها که بر سطح هورمونی مانند انسولین، تاثیرگذار هستند، کمک می کنند. غذاها و مکملهایی برای کمک به درمان سندرم روده سوراخدار، عبارتاند از: آبگوشت استخوان، کفیر، غذاهایی با فیبر بالا مانند سبزیجات و دانه ها.
دوری از محصولات مراقبت از بدن سمی: برای از بین بردن سموم در بدن باید از محصولات مراقبت از بدن معمولی که میزان زیادی پارابن، پروپیلن گلیکول و سدیم لوریل سولفات دارند، استفاده نکنید. همچنین، به جای بطری های پلاستیکی باید از بطری های شیشه ای و یا استیل استفاده کنید.
ورزش منظم: ورزش موجب می شود مقدار مناسبی هورمون در بدن آزاد شود. اندورفین، تستوسترون، هورمون رشد یا انسولین و ورزش منظم به کاهش استرس، افزایش سیستم ایمنی بدن، تنظیم عملکرد سوخت و ساز بدن و حفظ وزن بدن کمک می کنند. برای حفظ تعادل هورمونی، بیش از حد ورزش نکنید، سه بار در هفته ورزش، به مدت ۲۰ دقیقه کافی است.
خواب کافی: ۷ تا ۸ ساعت خواب در شب، لازمه سلامت بدن است. کمبود خواب و خوابیدن در زمان نامناسب، بدترین عادتی است که تعادل هورمونی را به هم میزند. کورتیزول، هورمون استرس است و در نیمه شب تنظیم می شود. بنابراین، افرادی که خیلی دیر به رختخواب می روند، هورمون پاسخ به استرس آن ها به درستی کار نمی کند. متخصصان غدد معتقدند که برای به حداکثر رساندن عملکرد هورمون ها، ساعت ۱۰ شب بخوابید.
کاهش مصرف کافئین: نوشیدن بیش از حد کافئین تقریبا به بدی خواب ناکافی است. این موجب افزایش سطح کورتیزول و کاهش سطح هورمون تیروئید می شود.
ترک مصرف قرص های ضدبارداری: قرص های ضدبارداری که سطح استروژن را بالا می برند، خطرات جدی دارند از جمله:
افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه
افزایش خطر ابتلا به لخته شدن خون، حمله قلبی و سکته
میگرن
بیماری های کیسه صفرا
افزایش فشار خون
افزایش وزن
تغییرات خلق و خوی
تهوع، خونریزی نامنظم یا لکه بینی
تومورهای کبدی خوش خیم
حساسیت به لمس سینه
منبع: webmd
نظر شما