اواخر سال ۲۰۱۹ بود که ویروس ناشناختهای در ووهان در چین رویت شد. این ویروس به سرعت در سراسر جهان انتشار پیدا کرد و بسیاری از کشورها را به یک قرنطینه خانگی کشاند. با بستهشدن اقتصاد جهانی، رکورد عظیمی شکل گرفت که آثار و عوارض آن با گذشت بیشتر از یک سال هنوز هم دیده میشود. اگرچه در یک سال گذشته تعداد قابل توجهی از بزرگترین کارخانههای دنیا بخشی از نیروی انسانی خود را اخراج کردند، رستورانها تعطیل شدند و سهامهای جهانی سقوط کردند اما بازگشت دوباره اقتصاد جهان هم هنوز نتوانسته رونقی که باید را به جوامع جهانی بازگرداند. بنابراین شکلگیری بحرانهای جدید کاملا منطقی به نظر میرسد.
در جدیدترین نمونه از رکوردهایی که حتی پس از پایان موجهای اولیه شیوع ویروس کرونا هم دیده میشوند، بازار قطعات سختافزاری وارد دوران سخت جدیدی شده که احتمالا تاثیرات کوتاهمدت آن بیشتر از تاثیرات بلندمدت آن باشد. از همان ابتدا و با شروع بحران شیوع ویروس کرونا در جهان، تولید لوازم الکترونیکی در صنعت سختافزار بهصورت فراگیر با مشکلات بزرگی مواجه شد و این بحران بزرگ بخش قابل توجهی از صنایعی که به هر طریق با این حوزه در ارتباط بودند را تحت تاثیر قرار داد. بنابراین وضعیت بازار تامین، تقاضا و عرضه سختافزار متحول شد. نتیجه بزرگ این بحران آن بود که حجم تولید بزرگترین شرکتهای تولیدکننده سختافزار شدیدا تحت تاثیر قرار گرفت و با کاهشی باورنکردنی باعث شد که عرضه این محصولات هم کاهش پیدا کند.
اگرچه کارشناسان تصور میکردند این بحران پس از مدت کوتاهی ریشهکن میشود اما شرایط و آمار فعلی نشان میدهد که حداقل تاثیرات کوتاهمدت این بحران صنعت قطعات الکترونیکی را درگیر خود میکند. بنابراین به نظر میرسد قیمت محصولات الکترونیکی محبوب که به شکل واضحی به قطعات ریز و درشت وابسته هستند، روندی افزایش پیدا میکند که دلیل اصلی آن کاهش عرضه این محصولات به بازار است. یکی از مهمترین محصولاتی که ممکن است تحت تاثیر این رکورد قرار بگیرند، کنسولهای بازی نسل جدید یعنی ایکس باکس سری ایکس و پلی استیشن ۵ هستند.
چرا قیمت کنسولهای بازی نسل جدید افزایش پیدا میکند؟
بدون هیچ شک و تردیدی نسل جدید کنسولهای بازی که در تابستان سال ۲۰۲۰ معرفی شدند را باید مهمترین و موردانتظارترین محصولات الکترونیکی سال گذشته دانست. بسیاری از تحلیلگران انتظار نداشتند مایکروسافت و سونی بهعنوان تولیدکنندگان ایکس باکس و پلی استیشن تصمیم بگیرند تا نسل جدید محصولات خود را در روزهای کرونایی به بازار عرضه کنند اما به نظر میرسد این اتفاق چندان هم بد نبوده است. از سویی این محصولات که با قیمتی نهچندان به بالا به بازار عرضه شدهاند، این فرصت را به کاربران میدهند تا طعم نسل جدید را زودتر از چیزی که تصور میشد، بچشند. اما مسئله پیچیدهتر از تقاضای مشتریها به نظر میرسد.
سونی و مایکروسافت هنوز بازیهای متنوعی برای نسل جدید کنسولهای بازیشان منتشر نکردهاند و به نظر میرسد انتشار پیاپی بازیهای ارزشمند برای پلی استیشن ۵ و ایکس باکس سری ایکس حداقل به دو سال زمان بیشتر نیاز دارد. در همین دو سال بسیاری از کاربرانی که خواهان خرید نسل جدید کنسولهای بازی بودند، میتوانند با خرید این محصولات بازار کنسولهای نسل جدید را زنده نگه دارند و از سوی دیگر یک سرمایهگذاری میانمدت برای تجربه نسل جدید بازیها کنند اما به نظر میرسد با کاهش باورنکردنی ظرفیت تولید این محصولات، تقاضا بیشتر از قیمت باشد و این مسئله به بالارفتن قیمت کنسولهای بازی منجر میشود.
اگرچه قیمت پلی استیشن ۵ و ایکس باکس سری ایکس از سوی سونی و مایکروسافت مشخص شده و دوستداران این دو کنسول بازی میتوانند با پرداخت رقم مشخصی این کنسولها را خریداری کنند اما زمانی که موجودی فروشگاههای رسمی این دو برند به پایان برسد یا ظرفیت زیادی نداشته باشند، این خردهفروشها و دلالها هستند که در بسیاری از کشورهای جهان فرصت آن را دارند تا قیمت جدیدی برای کنسولهای نسل نهم دنیای بازیهای کامپیوتری مشخص کنند.
از سوی دیگر، حداقل از زمانی که پلی استیشن ۵ و ایکس باکس سری ایکس معرفی شدهاند همیشه این ایراد را به خود وارد دیدهاند که حجم تقاضایی که برایشان بوده از حجم عرضهای که به بازار داشتهاند، بیشتر باشد. این نکته زمانی بیشتر به چشم میآید که با کاهش باورنکردنی حجم تولید، خردهفروشهایی که پلی استیشن ۵ و ایکس باکس سری ایکس را احتکار کرده بودند به قیمتگذار جدید این محصولات تبدیل میشوند. این نکتهای است که شرکتهای شیائومی هم پیشتر به آن اشاره کرده بودند.
بنابراین این احتمال وجود دارد که نهتنها قیمت کنسولهای بازی بلکه قیمت سایر محصولات دیجیتال مانند تلویزیونها، تلفنهای هوشمند، تبلتها، لپتاپها و ساعتهای هوشمند هم افزایش پیدا کند. مسئله اساسی آن است که با کاهش تولید این محصولات، عرضهکنندگان رسمی که فروشگاههای قانونی برندها باشند در تامین محصولات آن هم به اندازه کافی ناتوان باشند. این مسئله میتواند دلالها و خردهفروشان که معمولا انبار شخصی خودشان را دارند به برترین فروشندگان بازاری تامین کند که تقاضای آن هزاران بار بیشتر از عرضه آن است.
آیا این افزایش قیمت برای همیشه باقی میماند؟
بسیار بعید به نظر میرسد که تولیدکنندگان سختافزار برای مدتی بسیار طولانی در تامین قطعات مشکل داشته باشند. با این حال در کوتاهمدت، این احتمال وجود دارد که خردهفروشان و دلالها به تنهایی برای همه چیز تصمیم بگیرند و قیمتها را بسیار بالاتر از چیزی که وجود دارند، تعیین کنند. از آنجایی که فروشگاههای رسمی هم ظرفیت اندکی دارند احتمالا این وضعیت ادامهدار باشد. با این حال برای بررسی دقیقتر این مسئله باید به دیدگاه یکی از بزرگترین تولیدکنندگان قطعات سختافزاری در دنیا توجه کنید.
یانگ لیو، مدیرعامل شرکت فاکسکان، بهعنوان یکی از بزرگترین تأمینکننده قطعات و لوازم سختافزاری بسیاری از غولهای فناوری در جهان از جمله اپل، مایکروسافت و گوگل در گزارش اخیر خود از وضعیت مالی این شرکت این ادعا را مطرح کرده که وضعیت تامین قطعات سختافزاری به ویژه از ابتدای سال ۲۰۲۱ بسیار بهتر بوده و به نظر میرسد که افزایش تولید دوباره در دستور کار قرار میگیرد اما این افزایش مقطعی و دشوار است و احتمالا این رکورد تا پایان سال ۲۰۲۲ به بازار قطعات کامپیوتری فشار میآورد.
نظر شما