مجموعه داستان «کتابخانه بابل و ۲۳ داستان دیگر» نوشته «خورخه لوئیس بورخس» را «کاوه سیدحسینی» به فارسی برگردانده و انتشارات «نیلوفر» منتشر کرده است.
در این مجموعه بیست و چهار داستان کوتاه وجود دارد. که یکی از معروفترین داستان ها داستان کتابخانه بابل است. در این داستان راوی بورخس توضیح می دهد که چگونه جهان او از تعداد بسیار زیادی اتاق شش ضلعی در مجاور هم تشکیل شده است. در هر اتاق ، یک ورودی بر روی یک دیوار وجود دارد، ملزومات برای بقای انسان در یک دیوار و در چهار دیوار دیگر قفسه کتاب. گرچه ترتیب و محتوای کتاب ها تصادفی و ظاهرا کاملا بی معنی است اما ساکنان بر این باورند که همه ی این کتاب ها ممکن فقط ۲۵ شخصیت اصلی ۲۲ حرف ، دوره ، ویرگول و مکان) هستند.
بورخس که بود؟
خورخه لوئیس بورخس در ۲۴ آگوست سال ۱۸۹۹ بوئنوس آیرس پایتخت کشور آرژانتین به دنیا آمد. پدر وی به وکالت اشتغال داشت و یک استاد روانشناسی نیز بود و قصد داشت نویسنده شود، به گفته بورخس غزلهای زیبایی هم میسرود و مادرش یک مترجم حرفهای بود. او تا سن ۱۱ سالگی تحصیلات را در داخل خانه انجام میداد و به فراگیری دو زبان اسپانیایی و انگلیسی مشغول بود.
بورخس و خانوادهاش در سال ۱۹۱۴ به خاطر کاهش بینایی پدر و برای درمان این مشکل به شهر ژنو در سوئیس رفتند و تا پایان این دهه در اروپا ماندند. وی در اروپا زبانهای فرانسوی و آلمانی را در کنار زبان مادریاش آموخت.
در این باره بخوانید:
بورخس با نوشتن داستانهای حجیم میانهای نداشت و آن را عملی پرزحمت و موجب اتلاف زمان و سرمایه میدانست. معتقد بود برای موضوعی که پنجدقیقهای قابل توضیح است نباید پانصد صفحه را سیاه کنیم.
خورخه لوئیس با اینکه بارها نامزد دریافت جایزه نوبل ادبیات شد ولی هیچگاه برنده آن نشد، با این وجود جایزه ملی ادبیات آرژانتین را از آن خود کرد. بورخس در سال ۱۹۶۱ با دریافت نخستین جایزه ادبی فورمنتور از سوی جامعه بینالمللی ناشران برای کارنامه ادبی بینظیرش یکباره به شهرت جهانی رسید. این جایزه بهطور مشترک به بورخس و ساموئل بکت اهدا شد و به ترجمههای انگلیسی دو اثر بورخس، فیکسیونس و هزارتو شهرت فراوانی بخشید.
نظر شما