عموم مصرف کنندگانی که با آگاهی و اعتقاد درونی مبادرت به مصرف محصولات ارگانیک میکنند، سبک زندگی خود را در جهت مصرف پایدار تغییر میدهند. برای مثال از کیسه های پلاستکی کمتر استفاده میکنند، در مصرف انرژی زیاده روی نمیکنند و در تمامی انتخاب های خود اصول سلامت و پیشگیری را رعایت میکنند. این افراد علاوه بر جستجوی فروشگاههای ارگانیک برای خرید مایحتاج روزانه یا هفتگی به دنبال رستوران ها وکافه های ارگانیک هم هستند. این تقاضا، میل و رغبت مصرفکنندگان موجب شد تا رستوران ها و کافههای ارگانیک در برخی کشورها افتتاح شوند. مردم بسیاری از کشورها رفتن به رستوران های خاص را یکی از تفریحات خود میدانند و از این زاویه تاسیس رستورانهای ارگانیک میتواند فرصت شغلی مناسب برای علاقه مندان به این حرفه باشند.
علت رواج این قبیل مصارف این است که استفاده از مواد غذایی ناسالم و صنعتی موجب بروز انواع بیماریها برای افراد شده است. محیط های شلوغ شهری، آلودگی شهرها، استفاده از مواد غذایی آلوده، فستفودها و دوری از محیطهای طبیعی و پاک برای جامعه امروزی مشکلات زیادی ایجاد کرده که افراد تمایل دارند از مواد غذایی سالم و محیط سالم و طبیعی برخوردار باشند. بنابراین یکی از راههای کمتر کردن این مشکلات میتواند تاسیس رستوران های ارگانیک در سطح شهرها باشند که مطمئنا طرفداران زیادی خواهد داشت و میتواند جز کسب وکارهای سودمند محسوب شود. اما رستوران ارگانیک به کدام رستورانها گفته میشود؟
رستوران ارگانیک
در رستورانهای ارگانیک باید تمام غذاهای ارائه شده در منوی رستوران و یا بیشتر آن از مواد اولیه ارگانیک تهیه شده باشد .برای مثال در استرالیا منوی غذا در یک رستوران یا کافه باید حداقل دارای سه یا تعداد بیشتری غذای ارگانیک حاوی یک غذای کامل ارگانیک و دو غذای حاوی مواد ارگانیک باشد. غذاهای ارگانیک حاوی حداقل 95 درصد مواد تشکیل دهنده ارگانیک گواهیدار هستند. در رستوران ارگانیک اولویت عرضه با مواد اصلی و تشکیل دهنده محلی و فصلی(تازه) در دسترس میباشد. به هیچ عنوان موادغذایی و خوراکی تراریخته (تغییریافته ژنتیکی) در آشپزخانههای رستوران های ارگانیک استفاده نمیشود. ردیابی و جداسازی محصولات ارگانیک در همه زمانها حفظ میگردد و با استفاده از بهترین روشهای مدیریتی بر انتخاب مواد ضدعفونی کننده و کنترل آفات تمرکز میشود.
رستوران های ارگانیک به رستوران هایی گفته میشود که تمام غذاها و نوشیدنی های موجود در آن سالم و طبیعی و از مواد غذایی تازه، سالم و ارگانیک تهیه شود و هیچگونه مواد سمی و مُضری در تهیه آنها به کار نرفته باشد. علاوه بر این اینگونه رستورانها در تلاشند که نقشی مثبت در محافظت از محیط زیست برای نسل های آینده داشته باشند. چرا که نکته بسیار مهم در تولید محصولات ارگانیک حفاظت از خاک است. در تولید این قبیل محصولات با استفاده از روشهای مختلفی مانند استفاده از کمپوست (کود آلی)، تناوب زراعی (کاشت گیاهان مختلف در یک قطعه زمین)، گیاهان پوششی، کنترل طبیعی آفات و عدم استفاده از آفتکشها وعلفکشها از خاک محافظت میشود. در برخی از این رستورانها مواد غذایی روزانه برداشت میشود که هم غذا تازه و هم طعم بهتری خواهد داشت. بنابراین در منوی این رستورانها می توانید غذاهای فصلی را مشاهده کنید. از گوشت های یخ زده و دارای آنتی بیوتیک به هیچ عنوان استفاده نمیشود و فرآورده های دامی و تخممرغ های مورد استفاده نیز باید از دامها وطیور ارگانیک و یا پرورش یافته در فضای آزاد گرفته شوند.
همچنین در این رستوران ها زبالههای رستوران و بسته بندی موادغذایی و روغنهای پخت و پز قابل بازیافت است. فضای این رستوران برای محیط زیست هیچ آسیبی ندارد و با محیط سازگار است و مصالح و دکوراسیون داخلی آن از مواد طبیعی قابل باریافت استفاده میشود. در رستوران های ارگانیک به جای استفاده از مواد پلاستیکی و نایلونی، از گلها وگیاهان زینتی جذاب برای طبیعیتر کردن فضای رستوران استفاده می شود. در این رستوران ها جهت استفاده بهینه از انرژی و صرفه جویی از آن از نورگیرهای سقفی یا شیشه های بلند برای تامین نور استفاده میشود.
در رستوران های ارگانیک علاوه بر تهیه غذای سالم و طبیعی و ایجاد محیط سازگار با محیط زیست رستوراندارها برنامههای مختلفی از جمله برنامههای آموزشی برای آشنایی افراد با محیط زیست، آموزش نحوه تهیه غذاهای ارگانیک و... برای مشتریان خود و علاقه مندان به غذای ارگانیک دارند. امروزه بسیاری از رستوران های ارگانیک در بسیاری از کشورهای جهان مثل آلمان، آمریکا، ترکیه، استرالیا و... وجود دارد که هرکدام از این رستورانها به شیوه های مختلف، خدماتی را در اختیار مشتریان خود قرار میدهند.
چند نمونه از مهمترین رستوران های ارگانیک جهان
رستوران NORA
این رستوران یکی از رستوران های ارگانیک معروف در آمریکا است. این رستوران در سال 1979 یک فروشگاه مواد غذایی بوده است که صاحبان آن در طبقه بالایی آن ساکن بودهاند. این رستوران نمایانگر چشم انداز نورا پوئیلون است که با کمک دو شریک زندگی اش استیو و توماس داماتو همیشه طرفدار سبک زندگی پایدار بوده و معتقدند که مهمترین عنصر در تولید مواد غذایی ارگانیک، فصلی و محلی آن است که به روشی تولید شوند که سالم، با طعم خوب و متعادل باشند. درسال 1999 رستوران نورا به اولین رستوران ارگانیک معتبر کشور تبدیل شد، به این معنی که حداقل 95 درصد از تمام مواد لازم برای تولید غذاهای این رستوران باید گواهی داشته باشند. منوی این رستوران روزانه تغییر میکند. آشپز موارد چرخشی و منوی مزه را ارائه میدهد. در منوی رستوران بیش از صد نوع نوشیدنی وجود دارد که همه آنها از محصولات ارگانیک تهیه شده اند و با روش های پایدار کشت شده اند. در رستوران NORA اتاق هایی برای غذاخوری وجود دارد که با معماری خاص و زیبا طراحی وتدوین شدهاند. بسیاری از این اتاق های غذاخوری برای ناهارهای خصوصی، جلسات تجاری، مهمانی ها وعروسی ها مناسب هستند.
پاک کننده ها، رنگ، فرش و وسایل مورد استفاده در رستوران نورا همه سازگار با محیط زیست و قابل بازیافت هستند. منوهای این رستوران روی کاغد چاپ میشوند که پس از مصرف بازیافت شده و قوطیها و بطریهای شیشهای آن هم بازیافت میگردد. علاوه بر این رستوران روزانه حداکثر 50 گالن پسماند سبزیجات، تفاله های قهوه و پوسته های تخ مرغ جمع آوری میکند، که شرکای این رستوران برای باغ های خود از آن استفاده میکنند. از روغن های سرخ و مصرف شده این رستوران میتوان به عنوان سوخت ماشینهای بیودیزل (زیست دیزل یا بیودیزل سوختی غیر سمی، ایمن و تجدید پذیر که از منابع طبیعی نظیر روغنهای گیاهی، روغن پسماند غذایی، چربی حیوانات و جلبک به دست میآید و می توان آن را با گازوئیل مخلوط و در خودروهای گازوئیل سوز بکار بُرد). این رستوران ها مزرعههایی در نقاط مختلف کشور دارد که تمام مواد غذایی مورد استفاده از آنجا تهیه میشود. تولیدات این مزرعه شامل میوه و سبزیجات بدون استفاده از علف کشهای مصنوعی، سموم دفع آفات، قارچ کشها یا ارگانیسم های اصلاح شده ژنتیکی و پرورش دام بدون استفاده از هورمونها و آنتی بیوتیک است. نکته مهم حفظ خاک سالم و مولد است که از طریق کمپوست، تناوب زراعی، روش های غیر مصنوعی کنترل آفات و استفاده از گیاهان پوششی حاصل می شود.
رستوران Burgerville
این رستوران در آمریکا قرار دارد و درسال 1961 تاسیس شده است. یکی از مهم ترین ویژگیهای این رستوران این است که غذا را تازه سِرو میکند ومواد غذایی را روزانه تهیه میکنند که طعم غذا بهتر شود و غذا سالم باشد. در واقع مزرعه تولیدی فاصله زیادی با رستوران ندارد، بنابراین محصولات مورد نیاز هرلحظه در دسترس می باشد. در این رستوران نیز پایداری اکوسیستم بسیار اهمیت دارد و با استفاده از وسایل قابل باریافت سعی در محافظت از محیط زیست خواهند داشت. زباله های رستوران و روغنهای مصرفی قابل بازیافت اند. همچنین برق مصرفی رستوران با انرژی تجدیدپذیر تولید میشود. مدیریت مزارع این رستوران به صورتی است که علاوه بر تولید محصول تازه و سالم به سلامت محیط زیست و آب و خاک نیز اهمیت میدهند و به آینده پایدار بسیار توجه میکنند.
تولیدات مزرعه رستوران شامل انواع میوه و سبزیجات تازه، گوشت تازه، مرغ و تخم مرغ، ماهی و لبنیات محلی است. همبرگرهای این مزرعه از گوشت هایی که 100 درصد در تولید آنان از هورمون و آنتی بیوتیک استفاده نشده تهیه میشوند. البته این دو تنها برای مثال ذکر شدند وعلاقهمندان می توانند با جستجو در اینترنت موارد بیشتری را مشاهده و مطالعه کنند.
در کشور ما هنوز رستوران ارگانیکی به طور رسمی با مشخصاتی که گفته شد ثبت نشده است. هرچند انتظار می رود با توجه به استقبال مردم از مواد غذایی ارگانیک افتتاح یک یا چند رستوران ارگانیک مورد توجه واستقبال قرار گیرند.
مطلب برگرفته از:
فصلنامه انجمن ارگانیک ایران شماره بیستم.
نظر شما