کرکره گیشه سینماها به خاطر کرونا بسته است و حالا در تجربهای جدید ابراهیم حاتمیکیا کارگردان ایرانی تصمیم گرفته است تا فیلم خود؛ «خروج» را با اکران آنلاین برای مردم به نمایش بگذارد. اکران آنلاین فیلم سینمایی پیش از این در کشور سابقه نداشته است و این اقدام را برخی قمار حاتمیکیا دانستند.
کشاورزانی که صدای حاتمیکیا شدهاند
ابراهیم حاتمیکیا کارگردانی است که در سالهای فعالیتاش در سینما نشان داده که بیحاشیه و حرف و حدیث کار خود را انجام نمیدهد و تغییر رویه او در این سالها از زمانی که آژانس شیشهای و به رنگ ارغوان را ساخت تا این سالهای نزدیک که بادیگارد و به وقت شام را کارگردانی کرد، نشان داده که حاتمیکیا تلاش خود را برای در صدر بودن داشته است. حالا با فیلم خروج که فیلمبرداری آن از روستایی در شهرستان گچساران شروع شده و در قم به پایان رسیده و ماجرای کشاورزانی است که شرکت سهامی آب، هنگام تخلیه سد آب شور، آب را روانه زمینهای کشاورزی آنها میکند و باعث از بین رفتن تمامی محصولات آنها میشود، به دنبال تولید فیلم اعتراضی بوده است. کشاورزان خسارت دیده بعد از اینکه از طریق مسئولان شهرشان موفق به حل مشکل نمیشوند، تصمیم میگیرند که رئیسجمهور را ببینند. کشاورزان با تراکتور از روستای خود به سمت تهران حرکت میکنند و سفر اعتراضی آنها صدر اخبار رسانهها میشود.
خداحافظی آنلاین قریبیان از سینمای ایران
مهمترین بازیگر خروج فرامرز قریبیان است. بازیگری با کارهای ماندگار که برای بازی در این فیلم نامزد دریافت سیمرغ بلورین و یکی از مهمترین کاندیدهای این بخش بود. در نشست خبری فیلم خروج که حواشی بسیاری داشت، فرامرز قریبیان از سینما ایران خداحافظی کرد. به گفته خودش خروج بهترین کارش بوده است. او در نشست خبری گفته بود: «دلم میخواست با یک فیلمنامه خاص کارم را خاتمه دهم. این آخرین فیلم من است و میخواهم از سینما خداحافظی کنم.» هرچند برخی صاحبنظران بر این باورند که نباید خداحافظی قریبیان را جدی گرفت اما کرونا مانع از این شد که هوادارانش با پرده سینما با او خداحافظی کنند. دیگر بازیگران این فیلم پانتهآ پناهیها، جهانگیر الماسی، سام قریبیان، کامبیز دیرباز و محمدرضا شریفی نیا هستند.
اولین تجربه اکران آنلاینی که دزدیده شد
سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد کشور چندی پیش گفته بود که ویروس کرونا تا به حال ۹۶۷ میلیارد تومان به حوزه فرهنگ آسیب وارد کرده است. این رقم که بخش زیادی از آن شامل حوزه سینما نیز میشود، باعث شده که آن دسته از تولیدات فرهنگی و هنری که امکان اجرا و اکران آنلاین دارند، دست به کار شوند. برای اولین بار در سینمای ایران فیلم سینمایی خروج پیشگام شد. فروشی که میتوان گفت تا قدری موفقیتآمیز بوده اما مشکلاتی هم داشته است. فیلیمو و نماوا، مسئولیت فروش آنلاین این فیلم را برعهده گرفتهاند. روابط عمومی این دو سرویس بعد از گذشت ۳ روز و ۲۱ ساعت از اکران اینترنتی اعلام کردند که فروش آن از مرز یک میلیارد تومان گذشته است و موفق به فروش ۸۴ هزار و چهارصد بلیط شدهاند. اما اولین تجربه اکران فیلم سینمایی آنلاین با مشکل نسخه غیرقانونی دقایقی بعد از اکران آنلاین روبهرو شد. سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی (ساترا) به این موضوع ورود کرد و به گفته روابط عمومی این سازمان با هماهنگی با دستگاه قضایی اقدام به شناسایی رسانههای متخلف شد.
چگونه میتوان آنلاین به سینما رفت؟
بعد از فیلتر شدن و از دسترس خارج شدن بسیاری از سایتهای دانلود فیلم، نماوا و فیلیمو سرویسدهندههای اصلی فیلم در کشور شدهاند و برای دیدن فیلم خروج باید از این ۲ سایت استفاده کرد. مدت زمان دسترسی به فیلم خریداری شده محدود است و کسانی که بلیط تهیه کنند تا زمان تعیین شدهای میتوانند فیلم را تماشا کنند و امکان دانلود آن را ندارند. از علل اصلی که ممکن است اکران آنلاین دچار مشکل شود، قیمت بلیط فیلم است. خرید محصولات فرهنگی آنلاین معمولا به صوت نیم بها است و قیمت فیلم خروج ۱۲هزارتومن تعیین شده است. همین قیمتگذاری ممکن است باعث رغبت به دانلود غیرقانونی فیلم با قیمتی کمتر شود. اما باید دید که در نتیجه و در پایان اکران آنلاین دوماهه فیلم خروج آیا دیگر کارگردانان و تهیهکنندگان سینما برای اکران فیلمشان به صورت آنلاین ترغیب میشوند یا اینکه حاتمیکیا با این اقدام ریسک کرده است؟
نظر شما