تورهای زیادی با گشتهایی مانند دریاچه نمک، چاه دستکن، دریاچه فصلی نمک، آفرود سواری در دل کویر برگزار میشوند. این تورها لحظاتی خاطره انگیز مانند شبنشینی در آسمان پرستاره کویر و لذت قدم زدن در چند ضلعیهای تمامنشدنی دریاچه نمک با رفلکس زیبای نور را برای شما مهیا میکنند و همه اینها وسوسههای کمی برای زدن به دل کویر نیست!
مرنجاب کجاست؟
کویر مرنجاب از معدود کویرهایی است که در مسیر جاده ابریشم قرار دارد.
برای رسیدن به کویر مرنجاب و عبور از آن مسیرهای متفاوتی وجود دارد که هر کدام جذابیتهای خاص خودش را دارد. مرنجاب به فاصله ۶۰ کیلومتری کاشان در بخش شمالی شهرستان آران و بیدگدل در استان اصفهان قرار گرفته است. این کویر از سمت شمال به دریاچه نمک آران بیدگل، از سمت شرق به کویر بندریگ و پارک ملی کویر، از جنوب به شهرستان آران بیدگل و از غرب به کویر مسیله و دریاچههای نمک حوض سلطان و حوض مره منتهی میشود.
جاذبهها
از کویر مرنجاب در کنار کویر مصر و کویر کاراکال به عنوان یکی از زیباترین نقاط کویری ایران یاد میکنند. تپههای شنی بلند و جنگلهای تاق، جلوه زیبایی به این منطقه بخشیدهاند. این کویر محبوب همانند هر کویر دیگری امکان لذت از تپههای شنی، شترسواری و البته لذت از سافاری را مهیا میکند، اما جاذبههای این کویر تنها در تفریحات کویریاش خلاصه نمیشود. کویر مرنجاب به خاطر وجود کاروانسرای تاریخی شاه عباسی، پدیده جزیر سرگردان، پوشش گیاهی مخصوص به خود، چاه دستکن و دریاچه نمکش بسیار معروف است.
جزیره سرگردان یکی از نقاط دیدنی کویر مرنجاب است که در 5 کیلومتری شهرستان آران و بیدگل قرار گرفته است. اما چرا به این منطقه جزیره سرگردان میگویند؟ درست است که این اسم احتمالا شما را یاد جزیره میاندازد، اما در واقع شما با دریاچه ای سروکار دارید که اطراف آن را به جای آب، نمکزار گرفته است . وقتی که از یک فاصله دور به این جزیره نگاه کنید دو انتهای این جزیره در افق محو میشوند و منظرهای از یک کشتی سرگردان در دریایی پر از شنهای کویری دیده میشود. دلیل به وجود آمدن چنین تصویری، بارندگی در منطقه است. با این حال شما فقط دو ماه در سال میتوانید جزیره سرگردان را مشاهده کنید. در باقی ماههای سال به علت خشک شدن آب، این جزیره تبدیل به نمکزار میشود.
پوشش گیاهی و جانوری کویر مرنجاب هم از جمله چیزهایی است که باعث شده این کویر در نوع خود خاص و جذاب باشد. شاید در تصور شما کویر منطقهای خشک و بیآب و علف است، اما بد نیست بدانید به دلیل وجود آبوهوای به نسبت معتدل و غذای مناسب، این کویر از پوشش جانوری و حتی گیاهی غنی برخوردار است. گیاهان شورپسندی مانند درختان گز و تاغ و بوتههای قیچ، ارته، اسکنبیل و دم گاوی رشد خوبی در این کویر دارد. حیواناتی مانند آفتابپرست، گرگ، گربه شنی، روباه شنی، انواع مارمولک، بزمجه، کفتار، مار، عقرب و حتی عقاب در کویر مرنجاب به راحتی دیده میشوند. در سالهای اخیر گزارش شده که یوزپلنگ هم در این کویر دیده شده و بنا به گفته ساکنان محلی تعداد ۲۱ راس یوزپلنگ در حال حال حاضر در این کویر زندگی میکنند.
کاروانسرای مرنجاب هم که در سال ۱۰۱۲ هجری قمری به دستور شاهعباس ساخته شد در مسیر ارتباطی بین دو شهر خراسان و اصفهان قرار گرفته و دلیل احداث آن هم حمله ازبکها و افغانها از طریق دریاچه نمک و این کویر به کاشان و اصفهان بوده است. بالای کاروانسرا به شکل سنگرهای دیدهبانی درست شده و در آن زمان ۵۰۰ پاسدار همیشه در کاروانسرا حضور داشتند تا امنیت عبور کالا از اروپا به چین و برعکس را تامین کنند. در حال حاضر و پس از بازسازی و مرمت کاروانسرا، اتاقهای کاروانسرای مرنجاب اجاره داده میشود و روی پشتبام این کاروانسرا هم تجهیزات مناسبی برای دیدن ستاره ها وجود دارد؛ بنابراین برای علاقمندان به علم نجوم و یا آنها که عاشق آسمان شب کویر هستند همه چیز برای رصد مهیاست. این در حالی است که قناتی که مجاور کاروانسرا وجود دارد از نوع آب شیرین است و شیرین بودن آب در کویر و شورهزار خودش رازی است که هنوز فاش نشده است. به منظور دسترسی به این کاروانسرا سه مسیر اصلی پیش رویتان است، اولین مسیر، شهر آران و بیدگل است که به جاده خاکی مرنجاب ختم میشود. مسیر دیگر، پارک ملی کویر است که به قصر بهرام و کاروانسرای سفیدآب و مرنجاب منتهی میشود. مسیر سوم هم از کاشان به ابوزید و از آنجا به مرنجاب میرسد.
در این زمینه بخوانید
کویر ریگجن سفر اسرار آمیز به مثلث برمودای ایران
راهنمای سفر به کویر خارتوران؛ سفر به آفریقای ایران
چاه دستکن مرنجاب با آب شیرین، در فاصله چهار کیلومتری از کاروانسرای مرنجاب در نزدیکی آران و بیدگل قرار گرفته است. وجود آب شیرین چاه به دلیل فیلترهای عظیم ماسهای در ساختار آن است که شورابههای زیرزمینی را تصفیه میکنند و حاصل کار آبی گوارا با درصد کمی از نمک است. برخی بر این باور هستند که این چاه را امام رضا (ع) در مسیر خود از عراق به مشهد کنده است.
و اما دریاچه نمک که یکی از جاذبههای طبیعی و منحصربه فرد موجود در کویر آران و بیدگل است. این دریاچه دارای وسعتی حدود دو هزار و ۵۰۰ مترمربع است که بخش واقع شده در استان اصفهان از آران و بیدگل می گذرد. دریاچهای که جدای از بحث اقتصادی، جاذبه گردشگری بینظیری را برای گردشگران داخلی و خارجی فراهم کرده، به طوریکه سالانه بیش از ۲۰ هزار نفر از این دریاچه بکر بازدید میکنند.
این پهنه وسیع در جوار کویر مرنجاب آران و بیدگل به دلیل وجود بلورهای هشت ضلعی نمک نه تنها خود موجب جذب گردشگر شده، بلکه طلوع و غروب آفتاب و تصویر بلندترین قله ایران در آن جلوهای زیبا برای تماشاگران فراهم کرده است.
نظر شما