ما در هر جای ایران که باشیم، در ماه محرم عطر و بوی مراسمهای مربوط به عاشورای حسینی را میشنویم. آداب و رسوم کهنی از تعزیه و شعرخوانی تا نخلگردنی و گلمالی در ایران وجود دارد که هر یک به زیبایی نشان ارادت و توجه شیعیان ایران به امام حسین(ع) است. این ماه آنقدر گیراست که آداب و رسوم مربوط به آن منحصر به شیعیان نبوده و معتقدان به دیگر دینها نیز حتی در نذریهای محرم مشارکت میکنند. مفاهیمی که امام حسین(ع) پرچمدار آن است، ماندنی و شنیدنی در تمامی عصرهاست. اما همزمان نیز باید مراقبت کنیم که این عزاداریهای ما بنا بر رعایت نکردن برخی اصول مزاحمتی را برای کسی ایجاد نکند. ماه محرم که همیشه نشان از ظلمستیزی و توجه به مفاهیم اعلای انسانی است، ممکن است در برخی از مواقع با بیتوجهی ما به حقوق همراه میشود. پس رعایت این نکات میتواند مارا به اهداف عالیه عزاداریها نزدیکتر کند.
وسیله نقلیه خود را در مکان مناسب پارک کنیم
ما هیچ وقت مجوز گذاشتن ماشین یا موتور جلوی درب پارکینگ و ایجاد مزاحمت برای بقیه مردم را نداریم. در این حالت مردم برای رفتن به دکتر، کار، آوردن فرزند از مدرسه، رفتن اورژانسی به بیمارستان و ... دچار مشکل میشوند. در این ایام در مکان مناسب با وسیله نقلیه بایستیم و با دوبل ایستادن و ایجاد صفهای ترافیکی، برای تردد سایر خودروها اخلال ایجاد نکنیم.
برای عزاداری زمان منظم و مناسب تعیین کنیم
در برخی از مواقع دیدهایم که تا پاسی از شب صدای صدای بلندگوها در محلههای مسکونی به گوش میرسد. یا به عنوان مثال در خانههای آپارتمانی بدون اجازه از همسایگان مراسم گرفته شده. با این اقدامات ممکن است حق برخی از همسایگان را نادیده بگیریم. بهترین کار مطرح کردن برنامهها با همسایگان و جلب مشارکت آنها در اینگونه مراسمهاست.
در مکانهای مناسب خیمههای صلواتی برپا کنیم
برپا کردن خیمههایی که چای میدهند، شربت زعفران نذری میدهند و یا حتی شیر و شیرکاکائو میدهند، رسم زیبایی است. این ایستگاههای صلواتی ممکن است گاهی ترافیکهای طولانی ایجاد کند. بهتر است در این موارد نقاطی از خیابان یا کوچه انتخاب شود که ترافیک ایجاد نکند و مردم بتوانند با رفتوآمد آسانتری از این نذریها بهره ببرند.
در این زمینه بخوانید:
راهنمای سفر در محرم به ابیانه؛ سیاهپوشی ِنگین سرخ ایران
تیمچه امینالدوله بازار کاشان؛ یک عزاداری تمامعیار در ماه محرم
از لیوانهای شیشهای یا کاغذی استفاده کنیم
لیوانهای یکبار مصرف پلاستیکی ارزانتر هستند و همین امر باعث میشود هیئتهای بسیاری شربت و چای خود را در این لیوانها بدهند. اما واقعا آیا این میزان زباله که هر شب تولید میشود قابل کنترل نیست؟ استفاده از لیوانهای پلاستیکی برای چای نامناسب است اولویت استفاده به بازگشت به سبک گذشتگان است. قدیمیها از لیوانهای شیشهای استفاده میکردند و به طبیعت آسیب نمیرساندند. استفاده از لیوانهای یکبار مصرف کاغذی راه بعدی است که هیئتها میتوانند از آن استفاده کنند.
زباله خود را داخل سطل آشغال بریزیم
ما به عنوان مردمی که به هیئتها میرویم، زباله لیوان و ظرف غذای نذری خود را داخل سطل زباله بندازیم. چهره شهر در این ایام نباید پر از آشغال باشد. بیتعارف این اتفاقی است که تعداد زیادی از شهروندان را متاثر کند. پاکبانهایی که مشغول تمیز کردن هر روزه شهر هستند، میتوانند به علت حجم زیاد کاری که به آنها تحمیل میشود خسته و دلزده شوند. ما نیز اگر به امید و عشقی به هیئتها میرویم، بهتر است دلی را ناشاد و تنی را خستهتر نکنیم.
صدای مداحی داخل ماشین خود را در حد مناسب نگاه داریم
در ایام محرم در بسیاری از مواقع صدای مداحی برخی از ماشینها بسیار بلند است و موجب ایجاد جلوه نامناسبی از عزاداری اصیل حسینی (ع) میشود. در ایام محرم بهتر است مداحیهایی که در ماشین میگذاریم داخل حریم ماشین ما باشد و موجب مزاحمت برای دیگران مخصوصاً در ساعات پایانی شب نشود.
به طور کلی در این ایام برای حفظ شأن این مراسم هر یک از ما باید مراقب اعمال خود باشیم. کارهای خلاف قانون در هیچ زمانی، قانونی نیستند. نگذاریم مردمی که مجاور این مراسم هستند ناراحت شوند و اگر گاهی اعتراض کردند به آنان انگ مخالفت با این عزاداریها را نزنیم و به سنت گذشتگان خود در برگزاری دلپذیر عزاداری امام حسین (ع) رجوع بیشتری کنیم.
نظر شما