۱۲ شهریور ۱۳۹۸، ۱۰:۰۹
کد خبر: 83461856
T T
۲ نفر

برچسب‌ها

داستان «خدیجه ننه»، زنی که با ۱۶۸ سال سن روزی علامت سوال بزرگ جهان بود!

از این هفته در «ایرنا زندگی» سری می‌زنیم به مطبوعات قدیمی و تاریخ حوادث در ایران و جهان. گزارش اول در زیرگروه «ماشین زمان» را با داستان خدیجه ننه شروع کردیم.

پیرترین آدمی که می‌شناسید چند سالش است؟ چند سلسله و واقعه بزرگ جهان را دیده است؟ کجای این دنیا زندگی می‌کند؟ خدیجه جابری ۱۱۲ساله ایرانی یا اما مورانو ۱۱۷ساله ایتالیایی؟ این اسامی و سن و سال‌ها را فراموش کنید و با «خدیجه ننه» آشنا شوید. 

زنی اهل استانبول ترکیه که بر اساس خبری که سال ۴۰ در روزنامه اطلاعات منتشر شد، ۱۶۸سالگی‌اش به تایید پزشکان رسید.
گزارش سن و سال بالای این زن سال 1340 در روزنامه اطلاعات چاپ شد. این روزنامه در آن تاریخ در توضیح گزارش پیرترین زن جهان نوشت: امروز این خبر صفحه اول جراید جهان بود!

«خدیجه ننه» از آن دست آدم‌هایی بوده که روزگاری، روی ضرب‌المثل «الهی۱۲۰ساله بشی» را سفیده کرده است. او ۴۸سال از منتهای چیزی که خیلی‌ها برای عزیزان‌شان آروز می‌کنند هم پیش رفته.
به جز هم محله‌ای‌ها کسی «خدیجه ننه» را با شهرت پیرترین زن دنیا نمی‌شناخت تا این‌که شهرت عمر طولانی‌اش دهان به دهان چرخید و به دست خبرنگاران در کشورهای جهان رسید. ماموریت آن‌ها برای پیدا کردن این زن آغاز شد و بعد از این‌که تایید ۱۶۸سالگی‌اش را از پزشکان گرفتند، خبر عمر طولانی این زن در آن سال‌ها در تمام رسانه‌های دنیا منتشر شد.

چروک‌های عمیق، شیشه‌های ضخیم عینک گردی که سال‌ها روی صورتش جا خوش کرده بودند، تنها مشکلات خدیجه ننه بودند، چرا که او در زمان انتشار خبر حیات عجیبش در رسانه‌های دنیا، همچنان فعال و سرحال در استانبول زندگی می‌کرد و فعالیت‌های شخصی‌اش را خودش انجام می‌داد.

ولادت در زمان جرج واشنگتن
پیرترین زن جهان با اختراع دوک نخ‌ریسی، پرواز انسان به فضا هم‌عصر بوده و در سال‌های حکومت فتحعلیشاه قاجار و ناپلئون بناپارت به دنیا آماده است. باور این که کسی در سال آخر ریاست جمهوری جرج واشنگتن به دنیا بیاید و هنوز نیز سرحال و خوشحال به زندگی‌اش ادامه بدهد سخت است، اما غیر ممکن نیست؛ جهان ما آدمی با این خصوصیات را به خود دیده است.
خدیجه ننه در منطقه مرزی ترکیه و شوری به دنیا آمده و دو برابر سروینستون چرچیل عمر کرده است. عمر زیاد جذاب است، اما یک باگ بزرگ دارد. غم‌هایی که آدم‌های این‌چنینی می‌بینند وصف ناپذیرند. آن‌ها دو سه برابر دیگران غم و اندوه از دست دادن تمام فامیل، دوست و آشنا را بر دوش می‌کشند. داغی که آن‌ها به دوش می‌کشند، برای یک تن زیاد است.
او صعود و سقوط امپراطوری‌ها را دیده، با شروع و پایان جنگ‎ها، پیروزی‌ها و بلایای عجیب قد کشیده و تجربه حضور در انقلاب‌های صنعتی بزرگ را داشته؛ از زمان اختراع دوک‌ریسی تا دوران اقمار مصنوعی و پرواز انسان به فضا.

برای مشاهده در ابعاد بزرگ‌تر روی تصویر کلیک کنید

داغی که در جنگ کریمه دید

خدیجه خانم سواد خواندن نداشته و آن‌قدر جدی وقایع بزرگ جهان را دنبال نمی‌کرده. اما جنگ کریمه که در سال ۱۸۵۳-۵۵ به وقوع پیوسته را خوب به خاطر دارد چرا که یکی از پسرانش را در همان جنگ از دست داده است.
روزی که ماجرای زندگی این زن رسانه‌ای شد، پزشکان ترکیه حرف او را باور نکردند، ولی پس از معاینه دقیق او، طی اعلامیه‌ای صحت گفتارش توسط پزشکان تایید شد.
آن روزها، تمام جراید جهان عکس خدیجه ننه را منتشر کردند. روزنامه فرانسوی «فرانس سوآر» چاپ پاریس در آن زمان نوشت: خدیجه ننه دردوران ناپلئون حیات داشته و یک سال پس از مرگ «ماکسیمیلیان روبِسپیر» -یکی از رهبران انقلاب فرانسه- به دنیا آمده است.
مجله نیوزویک چاپ امریکا نیز نوشت اگر صحت داشته باشد که خدیجه ننه ۱۶۸ ساله است باید گفت در آخرین سال‌های حیات ژوژ واشنگتن به دنیا آمده است. جالب است بدانید خدیجه خانم در نخستین سال‌های حکومت فتحعلیشاه قاجار کودک خردسالی بوده که در زادگاه دور افتاده خود بی‌خبر از همه جا بازی می‌کرده و حتی به فکرش هم نمی‌رسیده قرار است در این عمر طولانی، چه چیزهایی را از سر بگذارند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.