۱۱ شهریور ۱۳۹۸، ۸:۰۱
کد خبر: 83461025
T T
۱۸ نفر

گول فیلم «متری شش و نیم» را نخوریم!

۱۱ شهریور ۱۳۹۸، ۸:۰۱
کد خبر: 83461025
گول فیلم «متری شش و نیم» را نخوریم!

فیلم متری شش و نیم مانند تعداد زیادی از تولیدات سینما و تلویزیون در حوزه اعتیاد، تصویر کلیشه‌ای از معتادان را ارائه می‌دهد. مگر چند درصد معتادان در جامعه ایران معتادان متجاهر هستند؟

۱. فیلم متری شش و نیم دومین کار بلند سعید روستایی کارگردان جوان ایرانی است. این فیلم برخلاف اولین ساخته «سعید روستایی» یعنی فیلم «ابد و یک روز» نتوانست در جشنواره‌های فیلم ایرانی جوایز متعددی را دشت کند و حتی به عنوان نماینده ایران به اسکار نیز انتخاب نشد. 

۲.فیلم به موقعیت‌های سخت و دشواری از اعتیاد در ایران می‌پردازد که در آن چند ضلع درگیر این آسیب اجتماعی، یعنی نیروی انتظامی و پلیس، تولیدکنندگان مواد مخدر، توزیع‌کنندگان و حلقه نهایی یعنی مصرف‌کنندگان و آسیب‌دیدگان را به تصویر می‌کشد. در فیلم سینمایی متری شیش و نیم، نوید محمد زاده در نقش یکی از سرکردگان توزیع مواد مخدر ایفای نقش می‌کند. در این فیلم پیمان معادی در نقش پلیس نقش آفرینی می‌کند. پریناز ایزدیار در این فیلم در نقش همسر سابق نوید محمد زاده نقش آفرینی می‌کند.


۳.متری شش و نیم در روزهای اکران خود در سینمای ایران آمار بالایی از فروش را تجربه کرد و توانست ۲۷ میلیارد تومان فروش داشته باشد و حالا وارد شبکه نمایش خانگی شده است. 


۴. اما یکی از مهم‌ترین نقدهایی که نه از سوی منتقدان تخصصی سینما بلکه از سوی متخصصان مسائل اجتماعی ایران و کارشناسان حوزه اعتیاد به این فیلم وارد است، شکل بزرگ‌نمایی شده و نمایش بی‌پرده یک آسیب اجتماعی به اسم اعتیاد است. شاید این سوال برای شما ایجاد شود که مگر ما در ایران معتادانی به این شکل نداریم؟ 


۵. سعید روستایی در این فیلم مانند فیلم «سنتوری» داریوش مهرجویی از هنرورهای معتاد استفاده کرده و کسانی که در این فیلم می‌بینید همگی جز معتادان متجاهر شناخته می‌شود. در تعریف‌های مطرح شده «درصورتی‌که فرد معتاد با وجود بستر مناسب برای درمان و وجود همه امکانات حاضر نشد برای ترک اقدام کند، متجاهر شناخته شده و در چنین شرایطی ناگزیر باید او را به مراکز درمان اجباری ارجاع داد.»

۶. اما چند درصد از جمعیت معتادان ایرانی را معتادان متجاهر تشکیل می‌دهد؟

۷. یکی از نقاطی که محل انتقاد به فیلم متری شش و نیم شده، این است که سعید روستایی در این فیلم تصویر کلیشه‌ای از اعتیاد در جامعه ایران را به نمایش می‌گذارد. ارائه این تصویر عموما در سال‌های اخیر در ایران باعث شده، افکار عمومی و عموم مردم فرد معتاد را فردی دارای لباس‌های ژوریده و کثیف، با ظاهر نامرتب، ضعیف و خموده و در حال مصرف مواد مخدر بدانند. 


۸. در صورتی که این تصور از اساس غلط است. تا جایی که درمان‌گران اعتیاد می‌گویند تنها ۳درصد از معتادان، اعتیادشان از روی ظاهر و صورت‌شان قابل تشخیص است و بالای ۹۰ درصد از جمعیت دارای اعتیاد در ایران دارای زندگی و شمایل عادی هستند و نشانه‌هایی مانند نشانه‌های معتادان متجاهر را ندارند. 


۹.در واقع فیلم متری شش و نیم قدم در مسیری گذاشته که سال‌ها سینما و تلویزیون در آن مشغول انگ‌سازی برای معتادان هستند. آنطور که معتادان را صرفا انسان‌هایی با چهره‌ و قیافه تابلو به تصویر می‌کشند و این اتفاق باعث شده تصور جامعه از اعتیاد یک تصور دور باشد. به این معنا که ممکن است خانواده‌ها بروز اعتیاد در میان اعضای خانواده‌ خود را بعید و غیر قابل ممکن بدانند و بعضا در مراکز درمانی اعتیاد، خانواده‌ها به دلیل همین کلیشه‌های مرسوم، به اعتیاد اعضای خانواده خود باور نداشته باشند. 

۱۰. فیلم متری شش و نیم در واقع جمعیت دو درصدی از معتادان ایرانی را نشان می‌دهد و بالای ۹۰ درصد جمعیت ایران را در تصویرگری رها کرده است. معتادانی که ممکن است ظاهری عادی، زندگی عادی و شرایطی مانند شرایط بسیاری از شهروندان را داشته باشند اما گرفتار این بیماری شده اند. اینکه سینما و تلویزیون دائما در موضوع اعتیاد، سراغ معتادان متجاهر را می‌گیرد، باعث شده تصور از اعتیاد محدود به آدم‌هایی با قیافه‌های تابلو شود. فارغ از اینکه واقعیت چیز دیگری است. 

در این زمینه بخوانید: 

۱۸ نفر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 17
  • نظرات در صف انتشار: 2
  • نظرات غیرقابل انتشار: 10
  • lili IR ۲۰:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
    26 3
    خداییش فیلمش عالیه. بازیگرا عالی بازی میکنن
  • Khodam IR ۰۰:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۲
    29 6
    چه متن مضحک و خنده داری، پاشید یه سر بیاید محله ما ببینید واقعا اینجور آدما وجود دارن یا خیر، اونوقت معلوم میشه کیا دارن کیارو گول میزنن😏
  • علیرضا IR ۱۱:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۲
    20 7
    اتفاقا نخواستید رای بیاره وگرنه خوب میدونید این فیلم توی جهان اول میشد. نگذاشتید بالا بیاد
  • آرمان IR ۱۵:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۲
    11 3
    البته نقش اصلی فیلم نماینده نوع دوم اعتیاد بود که فکر میکنم خیلی هم خوب نشونش داد
  • آرش IR ۲۰:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۲
    12 2
    چقدر چرت بود،،، معتادی که از ظاهرش پیدا نیست رو چجوری به عنوان معتاد معرفی کنن؟!
  • ناشناس IR ۲۳:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۲
    13 3
    فیلم واقعیت رو نشون میده خیلی واضحه حالا بعضی ها نمی خواهند قبول کنند چون براشون ناخوشاینده تو خیال اینن که همه چیز خیلی خوبه
  • محسن مجنونی IR ۲۳:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۲
    16 2
    چی میگی باو یه سری به اطراف تهران یا دروازه غار یا شد جای دیگه ی تهران بزن تو همین بلوار های شلوغ تهران اتوبان امام رضا و هزار جای دیگه از این معتادهای کثیف و ژولیده ریخته بالای پل هواییها و... . نویسنده این مطلب نمیدونم کیه ولی آرمی هست انگار تو این خرابشده زندگی نمیکنه
  • من IR ۱۲:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۴
    4 3
    کاری به محتوای فیلم ندارم هر چند به شدت جذبش شدم اما از نظر حقوقی بسیار بسیار غلط داشت
  • مهدی مرزبان IR ۱۰:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۱
    4 9
    بسیار پر ایراد و پراکنده گو.هرچقد نیمه اول داستان با بازی پیمان معادی خوش ریتم و قابل قبول بود و بواسطه ورود نوید محمدزاده ب ماجرا داستان از مسیر اصلی خارج و با آب بستن به صحنه سعی در پر کردن زمان فیلم راداشت.مگر میشود پلیس سفت و‌چغری که از ۵ میلیارد رشوه براحتی میگذرد تنها بخاطر سه ساعت بازداشت در دادگاه تا رسیدن فیلم از موضع خود در برابر همکارش کوتاه بیاید؟ آیا صحنه درگیری د مزرعه‌ آن‌هم با وجود رضا ژاپنی میباست اینطور آبکی و بی هدف دنبال شود؟ چطور میشود یک بچه ۱۲ ساله اینقدر سریع جای قرص ها را در درمانگاه زندان پیدا کند؟پرش های جلسات دادگاه هیچ منطقی نداشت .در کل این فیلم یک گام رو‌ به عقب برای روستایی محسوب میشود.
  • محمد IR ۱۴:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
    1 6
    اصل نقد درست است؛ اما مسئله اصلی این است در توزیع کننده و سرکرده باند مواد است که نه تنها نشانی از اعتیاد ندارد؛ بلکه در لباس روشنفکری مقبول با ویژگی های جذب کنندگی است؛ به جای علت، اسیر معلول فیلم نباید شد.
  • IR ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۴
    2 18
    باسلام مزخرف ترین فیلم با موضوعی تکراری،بازیگری عادی هنرپیشه های اصلی،دروغگویی در بحث دادگاه وقضاوت،بنده نه عنوان منتقد بلکه به عنوان تماشاچی باتوجه به نظرات وتبلیغات دیگران نسبت به این فیلم اعلام میکنم نه تنها این فیلم بلکه اکثر فیلمهای ایرانی بعداز انقلاب مزخرف وفاقد آموزه های دینی،اجتماعی،سیاسی،فرهنگی، واقتصادی است فقط وفقط برای پرکردن جیب تهیه کنندگان مفیداست وهیچ خروجی دیگری ندارد
    • مرادی IR ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۶
      4 0
      اتفاقا این فیلم خیلی نزدیک به واقعیت ساخته شده علی الخصوص درمورد مامورا فحاشی ‌‌شون متلک شون اصلا یه جور درست کردن آدم حس میکنه خود سعید روستایی اسیر مامور شده قبلا
  • هانی IR ۱۲:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۸
    6 1
    فکر کنم خودت که این مقاله رو نوشتی سازنده و فروشنده مواد مخدر باشی که اینطوری وفاع کردی از حقوقشون.اگه میفهمیدی اینطور باید نقد میکردی که آخر اعتیاد همین چیزاست اونقدر دور و برم دیدم که بخاطر اعتیاد از کارتن خوابی هم کارشون گذشته
  • پیمان IR ۰۱:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۷/۱۳
    7 1
    چرا حرف بی ارزش می زنید؟ معتاد نمیتونه قیافه تابلویی نداشته باشه چون کسی که مواد مصرف میکنه خیلی سریع چهره قابل تشخیصی با فرد سالم داره.
  • مرتضی GB ۰۲:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۷/۱۷
    5 3
    البته نظر شما درسته .اما غافلید که معتادها را بدلیلی جمع کردن .امروزه مثل قدیم نیست که بریزن توی خونه ساقی مواد و بگیرنش و برسن سر خط.الان مواد زنگی شده .زنگ میزنی مواد میارن ...باید که برای رسیدن به سرخط مواد فروشها از جایی شروع میکردن .ازکجا شروع میکردن به نظر شما؟
  • IR ۱۳:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۶
    6 1
    سلام وخسته نباشید این فیلم دقیقا عین حقیقت ساخته شده وچهره واقعی مأمورا به رخ کشیده خیلی خیلی نزدیک به واقعیت
  • معترض IR ۰۲:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۴
    8 1
    نقدخوبی نبود. سرشار از بغض و کینه و حسادت بود. نقش اول فیلم نوید نقش یک معتاد تمیز و خوش تیپ رو بازی کرده بود و خوبم بازی کرده بود و درکل چیزی که شما بهش ایراد گرفتید در این فیلم وجود داشت که همین نوید بود. پس اساس نقد شما زیر سوال رفت. خدانگهدار