گوشت‌خواری کره زمین را گرم‌تر و آسیب‌پذیر تر می‌کند؟ در مذمت گوشت!

صنعت دامپروری یکی از عوامل اصلی انتشار گازهای گلخانه‌ای در جهان است و مسئول انتشار چیزی حدود ۱۳ تا ۱۸ درصد این گازها در اتمسفر است

اگر فکر می‌کنید افراد گیاه‌خوار در رژیم غذایی‌شان فقط به دنبال نجات حیوانات هستند، اشتباه کرده‌اید. حتی اگر فکر می‌کنید این گزارش با توجه به افزایش قیمت گوشت در ایران نوشته شده است باز هم اشتباه کرده‌اید! در واقع گیاه‌خواری نه تنها جان حیوانات را نجات می‌دهد بلکه راهکاری است برای یکی از بزرگ‌ترین مسائل انسان در قرن اخیر؛ تغییراقلیم.

صنعت دامپروری یکی از عوامل اصلی انتشار گازهای گلخانه‌ای در جهان است و مسئول انتشار چیزی حدود ۱۳ تا ۱۸ درصد این گازها در اتمسفر است؛ حتی در برخی منابع این میزان برابر ۲۴ درصد است. بر اساس تحقیقی که در سال ۲۰۱۶ انجام شد میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای توسط 3 شرکت اصلی تولیدکننده گوشت از کل کشور فرانسه بیشتر است.

 به هر حال هرچقدر این میزان باشد در نهایت انتشار این گازها منجر به پدیده گرمایش جهانی یا همان تغییراقلیم می‌شود.

از سویی تولید گوشت باعث مصرف بیش از حد آب هم می‌شود، بر اساس تحقیقی که در سال ۲۰۱۰ انجام شده، مصرف آب برای مواد غذایی مختلف از این ‌قرار است:

ردیف

نوع ماده غذایی

مصرف آب ( لیتر بر کیلوگرم

۱

سبزیجات

۳۲۲
۲ میوه ۹۶۲
۳

گوشت گوسفند

۸۷۶۳
۴

گوشت گاو

۱۵۴۱۵

گوشت، چگونه محیط زیست را آلوده می‌کند؟

صنعت تولید گوشت به شکل‌های مختلفی این نوع آلودگی را ایجاد می‌کند، برای مثال جنگل‌زدایی در نتیجه به وجود آوردن زمین‌های دامپروری یکی از عوامل اصلی این موضوع است. بر اساس اطلاعات فائو، بیشترین کاربری اراضی قابل کشت در حوزه دامپروری است. تقریباً 80 درصد زمین‌های تولید صنعت غذا مربوط به حوزه دامداری است، علاوه بر این بشر جنگل‌های زیادی را که ریه زمین هستند به زمین کشاورزی بدل کرده است.

از سویی برخی حیوانات مثل گاوها هم برخی گازهای گلخانه‌ای مثل متان تولید می‌کنند که نقش فراوانی در گرمایش زمین دارد، به طوری که صنعت دامپروری عامل ۶۵ درصد انتشار گاز متان در جهان است.

چه نوع گوشتی آلودگی بیشتری تولید می‌کند؟

مطالعات نشان داده‌اند که گوشت گاو بیشترین آلودگی را بین دیگر محصولات تولید شده در دامپروری تولید می‌کند، یکی از دلایل این موضوع تولید گاز متان توسط این حیوان است.

مطالعه‌ای که در سال ۲۰۱۴ منتشر شده نشان می‌دهد که تولید گوشت گاو نسبت به تولید مرغ  ۲۸ برابر زمین و ۱۱ برابر آب بیشتری نیاز دارد. در آخر این مطالعه نتیجه گرفته است که تولید گوشت نسبت به تولید مرغ ۴ برابر گاز گلخانه‌ای کمتری منتشر می‌کند.

این انتشار گازهای گلخانه‌ای چه تاثیری دارد؟

در واقع مطالعات اکثر دانشمندان ثابت کرده‌اند که انتشار گازهای گلخانه‌ای به طول کلی منجر کاهش نور بازتاب شده از زمین می‌شوند و در نتیجه دما زمین گرم می‌شود. پیش‌بینی‌ها نشان داده که این افزایش دما تا پایان قرن حداقل ۲ درجه سلسیوس خواهد بود و اگر کاری نشود این میزان بیشتر هم خواهد بود.

همچنین مطالعات نشان داده‌اند که تاکنون هم جهان با این روند افزایشی دما روبرو شده است.

دما زیاد بشود چه اتفاقی رخ می‌دهد؟

این افزایش دما می‌تواند با تغییر در سیستم اقلیم جهان پیامدهای زیادی به همراه داشته باشد، برای مثال مطالعات نشان داده‌اند که تا سال ۲۱۰۰ با افزایش دما زمین یخ‌های قطبی آب می‌شوند و تراز اقیانوس‌ها زیاد می‌شود؛ اتفاقی که قطعا منجر به زیر آب رفتن جزایر زیادی می‌شود.

همچنین ایران هم با پیامدهای زیادی از این افزایش دما روبرو می‌شود، اتفاقی که تاکنون هم رخ داده است. افزایش دما منجر به رخ دادن خشکسالی‌های طولانی‌ و شدیدتری می‌شود و از سویی سیل‌های ناگهانی و مرگباری را مهمان مناطق مختلف کشور می‌کند.

راه حل چیست؟

برخی از کارشناسان فکر می‌کنند تنها راه‌حل عاقلانه باقی‌مانده در این شرایط «گیاه‌خواری» است. در همین رابطه تحقیقی که سال پیش انجام شد نشان داد اگر کل ایالت متحده آمریکا به‌جای گوشت لوبیا از گوشت گاو استفاده کند، این کشور به هدفش در زمینه کاهش انتشار کاهش گازهای گلخانه‌ای می‌رسد.

حتی روز گذشته گزارشی از هیئت بین دولتی در مورد تغییرات آب و هوا لو رفت که نشان می‌داد دنیا برای نجات خودش از بحران تغییراقلیم باید نوع تولیدات غذایی خود را تغییر بدهد و تنها تغییر سیستم حمل و نقل عمومی کافی نیست.

در بخشی از این گزارش آمده است: «تغییر رزیم غذایی افراذ به یک رژیم غذایی پایدار مثل استفاده از سبزیجات، آجیل و ... نقش اساسی در کاهش انتشارات گازهای گلخانه‌ای دارد.»

البته یک‌راه حل دیگری هم وجود دارد؛ کاهش مصرف گوشت در کنار استفاده از گوشت با کیفیت‌تر. همچنین تغییر در روش تولید گوشت هم می‌تواند جلوی افزایش انتشار گازهای گلخانه‌ای را بگیرد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.