ایرنا- تهران- قطعی‌های برق اخیر و پیش‌بینی‌های آتی، سرگرم کردن کودکان را در خانه به چالشی جدی تبدیل کرده‌اند. چگونه می‌توانیم بدون تلویزیون، تبلت و بازی‌های رایانه‌ای، کودکان را در زمان قطعی برق سرگرم و آرام نگه داریم؟ از بازی‌های سایه‌بازی گرفته تا قصه گویی و فعالیت‌های خلاقانه، راهکارهای زیادی برای گذراندن لحظات خوش وجود دارد.

به گزارش ایرنا زندگی- به دنبال اخبار اعلام شده، طی روزها، هفته ها و ماههای آتی با قطعی برق مواجه خواهیم شد. قطعی‌هایی که خانواده‌های بسیاری در سراسر ایران در چند روز گذشته با آن مواجه شده اند، قطعی هایی که هر چند کوتاه برای بسیاری از ما طاقت فرسا است، بخصوص زمانی که کودک خردسال در خانه داریم و دیگر نمی توانیم بدون وسایل رفاهی معمول مانند؛ تلویزیون، تبلت یا بازی‌های ویدیویی آنها را سرگرم و آرام نگه داریم. در این صورت چگونه باید کودکانمان را سرگرم کنیم و زمان قطعی برق را برای آنها شیرین کنیم؟

قطعی برق در کنار مخاطراتی که ایجاد میکند، فرصتی بی‌نظیر برای ارتباط و انجام فعالیت‌های خلاقانه و بدون نیاز به برق است. در اینجا ما راههای سرگرم‌کننده و آسانی برای سرگرم کردن کودکانتان پیشنهاد میدهیم. به یاد داشته باشید، با تمرکز بر خلاقیت، پیوند خانوادگی و فعالیت‌های عملی، می‌توانید به تبدیل یک موقعیت چالش‌برانگیز به زمانی خاطره‌انگیز برای همه کمک کنید.

بازی با سایه ها برای کودکان

هنر سایه بازی قدمت بسیار زیادی دارد شاید از همان زمانها که برق نبود و خانه ها با چراغهای نفت سوز روشن می شدند در آن زمانها بزرگترها با قرار دادن دست خود در جلوی منبع نور چراغ سایه دست خود را در اشکال و حیوانات مختلف بر روی دیوار می انداختن و بعضی ها به آن شب بازی می گفتند چون در شب انجام میشد و جنبه سرگرمی برای خانواده را داشت.

سایه بازی بهترین بازی برای دلنشین کردن زمان هایی است که برق رفته و نمی دانیم کودک خود را چگونه سرگرم کنیم. یا زمان های قبل از خواب کودک، درست همان زمانی که می خواهیم کمی از هیجانات کودک کم بشود تا آمادگی خواب را پیدا کند، سایه بازی پیشنهادی است که هیچ کودکی آن را رد نمی کند. علاوه بر این، به ابزار خاصی هم نیاز ندارد و به سادگی قابل انجام است. سایه بازی اگر با شادی و خنده انجام شود و از تصاویر یا صداهای ترسناک استفاده نشود، می تواند در درمان ترس از تاریکی کودک، کمک کننده باشد.

مراحل بازی:

۱) ابتدا فضا را  تاریک کنید و با نور چراغ قوه یا موبایل، محیط و وسایل را در تاریکی بررسی کنید که چه شکلی پیدا می کنند.

۲) به چند اسباب بازی در سایز و شکل های مختلف، نور بتابانید و زاویه تابش نور رو تغییر دهید و سایه ها را بررسی کنید. از کودک بخواهید توضیح دهد در چه حالت هایی سایه بلندتر، کوتاهتر، کوچک تر و بزرگ تر می شود.

۳) اسباب بازی های مختلف را، روی کاغذ سفید بگذارید و از کودک بخواهید با یک مداد، سایه آن ها را بکشد. بعد از آن می توانید آن را تبدیل به یک نقاشی کنید.

۴) با انداختن نور روی دیوار، سعی کنید اشکال مختلف را با دست درست کنید. می توانید بازی را به مسابقه تبدیل کنید. مثلا شیء یا حیوانی را در نظر بگیرید و هرکس شبیه تر به شکل مورد نظر درست کرد برنده است. یا بازی دیگر می تواند به این صورت باشد که نفر اول با سایه دست هایش شکلی درست کند و دیگری باید حدس بزند که آن شکل چیه.

۵) از کودک بخواهید با سایه بازی، یک نمایش یا داستان برایتان اجرا کند. میتونه از اسباب بازی هاش یا دستش برای درست کردن سایه ها استفاده کند.

۶) می توانید نمایش را به صورت دو نفره اجرا کنید، از قبل سناریو را با هم هماهنگ نکنید تا نمایش فی البداهه باشد و ببینید داستان به چه سمتی میرود. احتمالا اتفاقات و لحظات جذابی به وجود می آید.


جادوی قصه‌گویی را در آغوش بگیرید

بدون لوازم الکترونیکی، قصه‌گویی می‌تواند خانواده را به شیوه‌ای جادویی دور هم جمع کند. همه را دور هم جمع کنید و به نوبت داستان بگویید. می‌توانید با اضافه کردن یک پیچش صدا یا شخصیت جدید به داستان توسط هر فرد، آن را مشارکتی کنید. اگر احساس خلاقیت نمی‌کنید، سعی کنید با صدای بلند از روی کتاب مورد علاقه‌تان در زیر نور شمع یا چراغ قوه بخوانید و آن را به یک ماجراجویی تبدیل کنید! برای بچه‌های کوچکتر، این فرصت بسیار خوبی برای تمرین مهارت‌های خواندن آنهاست، در حالی که بچه‌های بزرگتر ممکن است از خلق داستان‌های کوتاه خود یا نوشتن شعر لذت ببرند.

با وسایل ساده، کاردستی درست کنید

قطع برق زمان مناسبی برای بیرون آوردن هرگونه وسیله کاردستی است که در دسترس دارید. به ماژیک، مداد شمعی، کاغذ، چسب یا هر چیز دیگری که می‌توانید پیدا کنید فکر کنید. اگر وسایل زیادی ندارید، بداهه‌پردازی هم می‌تواند سرگرم‌کننده باشد! سعی کنید با اشیاء پیدا شده مانند برگ، چوب یا سنگ از حیاط کاردستی درست کنید. نکته کلیدی این است که اجازه دهید تخیل آنها کنترل را به دست بگیرد و از این زمان برای بیان خلاقانه استفاده کنید.

در خانه خبرنگار و گزارشگر بازی کنید

از مجری تلویزیونی مورد علاقه خود تقلید کنید و در مورد طراحی اتاق خواب، پذیرایی و سایر مکانهای خانه صحبت کنید، کاوش کنید یا مانند مجری بخش هنر چیرمان و رنگ لوازم خانگی را نقد کنید.

یک وعده غذایی اسرارآمیز بسازید

به نوبت یک وعده غذایی، میان وعده یا بشقاب غذا برای سایر اعضای خانواده تهیه کنید، فقط با استفاده از آنچه در کابینت یا یخچال است. چه کسی می‌داند ممکن است کسی یک استعداد پنهان را کشف کند یا یک غذای مورد علاقه جدید پیدا کند!!

یک گروه موسیقی تشکیل دهید

موسیقی اجرا کنید! اگر هیچ ساز موسیقی سنتی ندارید، با یک ظرف برنج، قابلمه و ماهیتابه، سطل و هر چیز دیگری که صدا می‌دهد، بداهه‌نوازی کنید. حتی می‌توانید برای سایر اعضای خانواده (یا اگر واقعاً اهل بازی هستید، برای همسایه‌ها) تمرین کنید و نمایشی اجرا کنید.

در یک حلقه خنده شاد شوید - با ایجاد یک حلقه خنده، عضلات خود را ورزش دهید و اندورفین آزاد کنید. در یک حلقه بایستید، بنشینید یا دراز بکشید و بخندید. ممکن است شروع آن سخت باشد، اما به من اعتماد کنید، وقتی کسی شروع به خرناس کشیدن یا خندیدن با صدای بلند می‌کند، دیگر نمی‌توانید جلوی خنده را بگیرید. می‌توانید به نوبت بخندید یا حرکتی را همزمان با خنده خود انجام دهید.

یک چالش لگو برگزار کنید

یک موضوع یا هدف را انتخاب کنید و اجازه دهید تخیلاتتان آزاد شوند. چه کسی می‌تواند بلندترین برج لگو، یک توپ ساخته شده از لگوی قرمز یا یک هزارتوی لگوی سرگرم‌کننده بسازد. به تنهایی یا به صورت تیمی کار کنید.

خانه خود را به یک منطقه بازی سرگرم‌کننده تبدیل کنید

چه کسی به بازی‌های ویدیویی نیاز دارد وقتی می‌توانید بازی‌های کلاسیک قدیمی انجام دهید؟ با استفاده از بالش و پتو، یک مسیر کوچک با مانع در اتاق نشیمن ایجاد کنید یا قایم‌باشک داخل خانه بازی کنید. بازی‌های کارتی و تخته‌ای نیز برای گذراندن وقت بدون برق عالی هستند. اگر فضای باز بیشتری دارید، سعی کنید پس از غروب خورشید، یک بازی شکار حیوانات یا بازی چراغ قوه ترتیب دهید. این نوع فعالیت‌ها نه تنها سرگرم‌کننده هستند، بلکه به سوزاندن مقداری انرژی نیز کمک می‌کنند، که به ویژه برای بچه‌های کوچکتر که ممکن است احساس کنند در خانه حبس شده‌اند،کمک کند.

بی برقی را به یک ماجراجویی تبدیل کنید

به یاد داشته باشید، نگرش شما می‌تواند حال و هوای کل خانواده را تعیین کند. اگر قطع برق را به عنوان یک ماجراجویی هیجان‌انگیز ارائه دهید، احتمالاً فرزندانتان نیز از شما پیروی خواهند کرد. با استفاده از چراغ قوه و شمع به عنوان بخشی از سرگرمی، روحیه خود را بالا نگه دارید و به دنبال راه‌هایی برای خاص کردن این لحظات باشید. چه تماشای ستارگان در آسمان صاف باشد و چه در آغوش گرفتن برای یک پیک نیک خانوادگی در داخل خانه، قطع برق لزوماً نباید بد باشد.

شما به راحتی میتوانید با سرگرمی های ساده دیگری به نحوی کودکاتان را سرگرم کنید که اصلا متوجه نبود برق و گذشت زمان نشود. برخی از آنها عبارتند از:

از یک پیک‌نیک در فضای باز لذت ببرید، باغبانی کنید، آلبوم‌های قدیمی را مرور کنید، یک خانه کوچک بسازید، مسابقه خیره شدن داشته باشید، کتاب یا مجله بخوانید، تعطیلات خانوادگی بعدی یا کاری را که می‌خواهید آخر هفته انجام دهید را برنامه‌ریزی کنید، دوچرخه‌سواری یا اسکوتر سواری کنید، بازی‌های فکری یا سر افراد مشهور انجام دهید، تصاویر بکشید یا رنگ‌آمیزی کنید، در یک زمین بازی محلی انرژی خود را تخلیه کنید، مسابقه کشتی با انگشت شست برگزار کنید، پازل درست کنید، کثیف شوید و با گِل بازی کنید، با گیاهان آپارتمانی کمی محبت کنید، نامه‌ای به یک دوست یا یکی از اعضای خانواده بنویسید، اتاق خواب خود را از نو بچینید، جوک و چیستان تعریف کنید و....