اونیگیری یا اموسوبی، نوعی توپک برنجی یا کوفته برنجی ژاپنی است که به شکل‌های گرد یا مثلثی تهیه می‌شود. این کوفته‌ها، پای ثابت منوی رستوران‌های ژاپنی هستند .

گروه ایرنا زندگی - اونیگیری یا اموسوبی، نوعی توپک برنجی یا کوفته برنجی ژاپنی است که به شکل‌های گرد یا مثلثی تهیه می‌شود. این کوفته‌ها، پای ثابت منوی رستوران‌های ژاپنی هستند و به خاطر علاقه زیادی که ژاپنی‌ها به این کوفته برنجی دارند، به عنوان میان وعده، غذای اصلی، یک فینگر فود ساده برای مهمانی و تولد و حتی در وعده صبحانه هم استفاده می‌شوند. در بسیاری مواقع، روی اونیگیری، با لایه نازکی از جلبک دریایی، پوشانده می‌شود تا در دست گرفتن و میل کردن آن راحت‌تر باشد. در این مقاله از سرویس آشپزی ما طرز تهیه کوفته برنجی ژاپنی و نکات تهیه آن را به شما آموزش خواهیم داد.

مواد لازم برای تهیه کوفته برنجی ژاپنی (اونیگیری)

برنج سوشی (یا برنج ایرانی دانه کوتاه): ۲ لیوان فرانسوی دسته‌دار

آب: ۲ لیوان فرانسوی دسته‌دار

جلبک دریایی یا جلبک نوری: به مقدار لازم

تن ماهی: ۱ عدد

نمک: به مقدار لازم

کنجد یا سیاه دانه: به مقدار لازم

مدت زمان آماده‌سازی مواد اولیه: ۱۰ دقیقه
زمان مورد نیاز برای پخت کوفته برنجی ژاپنی: ۱۵ تا ۲۰ دقیقه

مراحل طرز تهیه کوفته برنجی ژاپنی

اونیگیری انواع مختلف و متنوعی دارد و با انواع غذاهای دریایی مثل ماهی سالمون، تن ماهی، انواع سبزیجات، گوشت چرخ کرده، میگو و حتی مرغ و آلو هم پر می‌شود. در ادامه طرز تهیه اونیگیری با تن ماهی را به صورت مرحله به مرحله، دنبال کنید.

مرحله اول: برنج را آماده کنید

در ابتدا برای درست کردن کوفته برنجی سفید ژاپنی، برنج را پاک کنید و در یک کاسه بریزید. برنج را با مقداری آب بشویید تا نشاسته اضافی آن گرفته شود. سپس برنج را در یک قابلمه بریزید و آب را به آن اضافه کنید. قابلمه را روی حرارت بگذارید و اجازه دهید آب شروع به جوشیدن کند.

مرحله دوم: برنج را بپزید

بعد از جوشیدن آب، شعله گاز را کم کنید و درب قابلمه را ببندید تا برنج به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بپزد و آب اضافی آن بخار شود. سپس شعله را خاموش کنید ولی درب قابلمه را باز نکنید. صبر کنید تا به مدت ۱۰ دقیقه، برنج در همین حالت دم بکشد. در این فاصله، کنسرو تن ماهی را در یک قابلمه آب جوش بگذارید و به مدت ۲۰ دقیقه بجوشانید تا باکتری‌های مضر آن از بین بروند.

مرحله سوم: مواد کوفته برنجی ژاپنی را آماده کنید

بعد از دم کشیدن برنج و جوشیدن تن ماهی، اجازه دهید هر دو کمی سرد شوند. تن ماهی را در یک ظرف بریزید و با چنگال آنها را بفشارید تا لایه‌های ماهی از هم باز شوند. جلبک نوری یا جلبک دریایی را با قیچی به شکل مستطیلی یا مربعی برش بزنید و کنار بگذارید. در یک ظرف هم سیاه‌دانه یا کنجد را بریزید.

مرحله چهارم: کوفته‌های برنجی را فرم دهید

بعد از اینکه برنج‌ها کمی سرد شدند، حالت شفتگی آن‌ها بیشتر می‌شود. به اندازه ۱ قاشق غذاخوری پر، از برنج بردارید و کف دستتان بگذارید. اگر برنج به دستتان می‌چسبد، برای جلوگیری از چسبیدن برنج، یک کاسه آب کنار دستتان بگذارید. کف دستتان را با آب خیس کنید و نوک انگشتانتان را به نمک آغشته کنید و نمک را کف دست‌هایتان بمالید. برنج را بین دست‌هایتان گلوله کنید.

مرحله پنجم: مواد میانی را در کوفته اونیگیری بگذارید

بعد از گلوله کردن کوفته‌ها، وسط کوفته اونیگیری را با انگشتتان باز کنید و از تن ماهی، داخل سوراخ بریزید. دوباره کوفته را بین دست‌هایتان بغلتانید تا مواد کوفته داخل برنج فرو برود. بعد کوفته‌ها را به شکل مثلث در آورید. در قسمت پایین مثلث یا اطراف کوفته را جلبک دریایی بگذارید. دورتادور کوفته را در سیاه‌دانه یا کنجد بزنید.

مرحله آخر: کوفته برنجی ژاپنی را سرو کنید

کوفته‌های برنجی ژاپنی را در یک ظرف جداگانه بگذارید. همه کوفته‌ها را به همین شکل آماده کنید. سپس آنها را سرو کنید.

نکات مهم در طرز تهیه کوفته برنجی ژاپنی

برای طرز تهیه کوفته برنجی ژاپنی، اگر به برنج ژاپنی دسترسی ندارید، می‌توانید از برنج ایرانی دانه کوتاه استفاده کنید.

برای چسبندگی کوفته‌های برنجی، از برنج با نشاسته‌ زیاد استفاده کنید. برنج ژاپنی یا همان برنج مخصوص سوشی از همه گزینه‌ها بهتر است.

برنج بعد از پخت باید کاملا شفته باشد وگرنه به صورت کوفته شکل نمی‌گیرد.

در زمان سرو کوفته برنجی ژاپنی می‌توانید از سس سویا (طرز تهیه سس سویا) یا انواع سس‌های غذا برای میل کردن کوفته برنجی استفاده کنید.

برای طرز تهیه اونیگیری با مرغ، سینه مرغ را با ادویه، پیاز و آب بپزید و ریش ریش کنید. به جای تن ماهی، داخل کوفته برنجی را مرغ آبپز بگذارید و کوفته را بپیچید.

روش درست کردن اونیگیری با گوشت چرخ کرده هم به همین ترتیب است. گوشت چرخ کرده را جداگانه مثل مایه ماکارونی درست کنید و به جای تن ماهی داخل کوفته برنجی بگذارید.

برخی به جای تن ماهی از تکه‌های ماهی سالمون دودی یا پخته شده برای درست کردن اونیگیری استفاده می‌کنند.

تاریخچه کوفته برنجی ژاپنی یا اونیگیری

ایده تهیه اونیگیری ژاپنی به زمانی برمی‌گردد که برای نگهداری طولانی مدت از برنج، آن را با نمک یا مواد شور ترکیب می‌کردند تا برای زمان بیشتری امکان استفاده از آنها وجود داشته باشد.

بر اساس نوشته‌ها و اسناد تاریخی، کوفته برنجی ژاپنی از ۳۰۰ سال قبل از میلاد مسیح، تهیه و در برگ‌های بامبو پیچیده می‌شده است. اما اونیگیری به شکل امروز و پیچیده شده در جلبک دریایی که با مواد مختلفی پر می‌شود به دوران امپراتوری هیان (۷۴۹-۱۱۸۵) برمی‌گردد.

به خاطر راحتی در خوردن این نوع کوفته، اونیگیری به عنوان غذای سربازان جنگی یا کارگرانی که روی زمین و در مزرعه کار می‌کردند، مورد استفاده قرار می‌گرفت. به همین خاطر این کوفته خوشمزه با برنج، جزو جدانشدنی لیست غذاهای سنتی و اصیل ژاپنی‌ها قرار گرفت و دستور آن به کشورهای چین، کره و دیگر کشورها در سراسر دنیا هم رسید و محبوب شد.

فوت و فن‌های خوشمزه شدن کوفته برنجی ژاپنی

چرا کوفته برنجی ژاپنی از هم باز می‌شود؟

دلیل باز شدن کوفته برنجی ژاپنی، رعایت نکردن تناسب برنج و آب است. باید میزان آب و برنج یکسان باشد.

برنج‌های هندی و پاکستانی اصلا گزینه‌های خوبی برای تهیه کوفته برنجی ژاپنی نیستند. برنج مورد استفاده برای درست کردن کوفته برنجی ژاپنی باید نشاسته زیادی داشته باشد.

برنج همراه با آب، باید به آرامی و روی حرارت ملایم پخته شود.

برنج در زمان پیچیدن کوفته باید گرم باشد. اگر برنج خیلی سرد شده باشد، به خوبی نمی‌چسبد.

در زمان پیچیدن برنج، یک کاسه آب کنار دستتان بگذارید. این کار به چسبندگی بیشتر برنج کمک می‌کند.

برای چسبندگی بیشتر برنج، می‌توانید کمی سس مایونز (طرز تهیه سس مایونز) به برنج اضافه کنید.

جایگزین جلبک دریایی در طرز تهیه توپک برنجی ژاپنی چیست؟

به جای جلبک دریایی یا جلبک نوری، می‌توانید از ورقه‌های نازک بیکن، ژامبون، گوشت یا مرغ ورقه شده نازک و سرخ شده، برگ سبزیجات مختلف و … استفاده کنید.